– Vi synes at det er stor stas endelig å ha damelag, sier Marit Ulseth Ervik, styreleder i Frøya fotballklubb.

I kveld skal Frøya FKs aller første kvinnelag spille sin første seriekamp noensinne. Da er det Hitra som venter som motstander i Frøya Storhall.

Dette er første gang Frøya FK stiller med kvinnelag på seniornivå. Det er en stor dag for fotballklubben.

– Vidar har gjort en veldig god jobb, sier Ervik, og viser til trener Vidar Skarpnes.

Skal være flaggskipet på damesiden

Vidar er en av de som har vært primus motor for satsingen på kvinnesiden i Frøya FK.

Nå er han glad for at de endelig kan stille med lag i serie.

– Frøya FK som klubb har aldri før hatt et damelag på senior i seriesystemet. Tidligere har det vært i aldersbestemte klasser, men da et lag her og et lag der, forklarer Skarpnes.

– I Frøyafotballen har man nå et virkelig grunnlag for framtidig satsing for et seniorlag på damesiden hvis man virkelig satser på jentene og damene, sier han, og får støtte fra trenerkollega Frode Larsen.

Det har det ikke vært siden 80- og tidlig 90-tallet

– Målet er å ha et ''flaggskip'' på damesiden, sånn som vi ønsker A-Laget på herresiden skal være, sier Larsen, og fortsetter:

– Slik at alle jenter som spiller på aldersbestemte lag har noe å se opp og fram til å selv kunne bli en del av i fremtiden, sier han.

– Vi har selvfølgelig også mål om at vi kanskje allerede neste år kan stille med elleverlag i seriespillet, og etter hvert delta på Island Games, sier Skarpnes.

Vil legge til rette for suksess

Nå får kvinnelaget full støtte fra styret i Frøya FK.

– Trenerne rundt jentelagene i Frøya FK har ikke vært mange, og støtteapparatene rundt lagene har vært lite, men de som har tatt tak, og da spesielt Vidar og Frode, har jobbet utrettelig for å nå dit de er i dag, og den innsatsen ser nå ut til å gi resultater, sier Bjørn Ivan Espnes i styret til Frøya FK.

– Frøya FK`s satsing mot jenter og kvinnelag har vært preget av forskjellige utfordringer de siste årene, men klubben ser nå fremover. Klubben skal fremover tilrettelegge og jobbe målrettet for at jentelagene og kvinnelaget skal lykkes med satsningen, sier Espnes.

Ved å samle ungdommer og voksne har de klart å skape en god treningsgruppe.

Har hatt tydelig mål

Skarpnes forteller at det hele startet med en gjeng jenter som ønsket seg fotballag i jenter-15-klassen.

Denne gjengen dro til Kristiansund på cup høsten 2019.

– Jeg og Vidar ble med som trenere, og har siden den gang jobbet med disse jentene i J15-seriespill og en sesong i J17-serie. Hele tiden har målet vært å til slutt stille i dameklassen, forteller Larsen.

– Fra høsten 2021 ble det til at vi startet samtrening med «Eagle ladies», og etter hvert har disse damene vist interesse for å være med å spille kamper, slik at vi nå endelig kan stille med damelag i 7'er fotball i 2022, forteller han.

– Alltid plass til flere spillere

«Eagle ladies» er en gjeng med aktive kvinner som kun har vært et treningslag, og har stilt med lag i lokale turneringer på Frøya.

Nå skal de også være med på fotballsatsingen i Frøya FK.

– Troppen består av jenter i alderen 15 år til damer i 30-åra, og vi er omkring 10-15 spillere. Noen av disse er jenter som har vært med siden oppstart av J15 i 2019, mens resten er en salig blanding av jenter/damer som har spilt fotball aktivt tidligere, forteller Skarpnes.

– Flere av damene har vært borte fra aktivt fotballspill i mange år, men ser nå ut til å ha funnet tilbake til fotballen og gleden den gir, sier han.

- Ellers ønsker vi oss en enda større tropp og det er alltid plass til flere spillere på trening torsdager klokka 18.30 i Frøya Storhall.

Frøya FKs kvinner møter Hitra FK til kamp klokken 20:00 mandag kveld. Kampen spilles i Frøya Storhall.

Frøya FKs kvinner består av følgende spillere:

Emilie Rue Holm

Iselin Skarpnes

Mali-Susanna Brakstad

Malin Norheim Johanna

Henny Skavhaug

Sara Louise Lövenius

Pauline Skarsvåg

Anne Britt Sandvik

Ida Andersen

Marine Måsøval

Nina Hofstad Nordbotn

Lena Jørgensen

Anne Solberg

Ingvild Christiansen

Åshild Løvås Borgersen

Trenere: Vidar Skarpnes og Frode Larsen

Til opplysning: Undertegnede er en del av Frøya FKs kvinnelag.