Island Games er tilbake. Sommeren 2023 skal øylekene gå av stabelen på Guernsey. Det gir Frøya en ny sjanse til å sende en tropp som får konkurrere mot utøvere fra hele verden.

Dette er litt av et mesterskap.

– Jeg husker at vi ble ganske satt ut da vi måte skrive autografer, forteller Frode Larsen, tidligere utøver og nå sekretær i IGA Frøya.

– Det er umulig å beskrive hvor stort det er å delta. Det er som et OL, nesten. Det er nasjonalsanger, åpningsseremoni, parade og skikkelig opplegg. De snakker om 3.500 utøvere i år, forteller Larsen.

Kan bli historisk stor tropp

Nå er håpet at Frøya skal stille med mange utøvere.

– Det kan bli en historisk stor tropp, forteller Larsen.

– Vi har allerede fått positiv tilbakemelding fra herrelaget i fotball, golferne, badmintongjengen og noen friidrettsutøvere. Hvis alle blir med kan vi bli 40 stykker. Hvis vi i tillegg får med sykkelgjengen, en triatlonutøver, tennisspillere og damelaget i fotball, snakker vi en veldig stort tropp, sier han.

foto
Utøverne blir behandlet som superstjerner. Her fra Island games på Gotland i 2017. Foto: Lena Jørgensen

I morgen skal IGA Frøya ha informasjonsmøte for å nå ut til interesserte utøvere. Det vil foregå klokken 18:00 i amfiet til Frøyahallen på Sistranda.

Der håper Larsen at mange møter opp.

– Vi håper at mange vil høre om denne fantastiske muligheten. Målet er å finne ut hvor mange som er interessert i å delta i dette spennende mesterskapet, sier Larsen.

– Jeg er spent på å se hvor stor interessen er!

14 ulike idretter

Frøya er en av 24 øyer som får lov til å delta i Island Games på Guernsey i 2023. Det er en ukes lang storstilt begivenhet der rundt 3.500 utøvere vil konkurrere i 14 idretter.

Frøya har tradisjonelt deltatt i øvelser som golf, skyting, basketball, friidrett og triatlon.

Men det går også an å delta i sykling, svømming, bordtennis, tennis, beskyting eller seiling.

I tillegg er det en ny gren; bowls. Det er en britisk presisjonssport som minner om boccia.

foto
På åpningsseremonien får man virkelig følelsen av hvor stort mesterskapet er. Foto: Lena Jørgensen

Ble avlyst på grunn av korona

Sist gang Frøya deltok var på Gotland i 2017. Siden da har det kun vært ett Island Games på Gibraltar i 2019. I 2021 ble det avlyst på grunn av koronapandemien.

Nå er det endelig klart for Island Games på Guernsey fra 8.-14.juli 2023.

– Vi gleder oss veldig til å delta på Island Games igjen! Det kommer til å bli en opplevelse for livet for de som er med, sier Larsen.

foto
Det er mange som synes at det er stort å få hilse på utøverne som deltar i Island games. Her fra Gotland i 2017. Foto: Lena Jørgensen