Frøya nyheter

18.09.2019 °C m/s
Annonser
Ambulanse Brann Og Redning Walter Hakkebo 1

-Takk for at dere reddet livet mitt

I april 2017 fikk Walter Hakkebo (i midten) hjertestans da han gikk tur på Titran. Få trodde livet hans sto til å reddes. I går var Walter tilbake på Frøya for å takke de som reddet livet hans.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Hadde det ikke vært for dere så hadde ikke jeg levd i dag. Jeg er dere evig takknemlig, sier Walter Hakkebo, og ser på ambulansearbeiderne og brannmannskapet.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle få møte mannen som brakk syv av ribbeinene mine. Nå står han her. Jeg takker deg for alle du knakk, smiler han, og ser bort på Stig Tonny Johansen, som var første brannmann på stedet.

- Tenk at det skulle gå så bra, selv om det skjedde helt ute på Titran, sier Hakkebo. Et stort apparat rykket ut

Walter er oppvokst på Titran, men bor i dag i Sandnes. I fjor vår var han på besøk i barndomsheimen hos søsteren Bjørg. Det var her hjertet hans stanset. Helt uten forvarsel.

Den 11. april 2017 var søsknene ute og gikk tur, da Walter plutselig falt om. 

- Jeg så bare fotsålen og jakken hans. Plutselig lå han livløs. Han blødde veldig. Det var rett og slett et sjokk, husker søster Bjørg Hakkebo. 

De fikk raskt hjelp av et ektepar som også var ute på tur. Det ble ringt 113 og seks brannmenn fra Nordskaget og to ambulanser rykket ut. Før de kom fram hadde flere hjulpet til med livredning.

- Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen vi fikk, sier Bjørg.  Det gikk så fort. Folk kom fra alle retninger og hjalp til. Det er grunnen til at broren min er i live i dag, sier hun. 

- Alle som hjalp oss var fantastisk flinke. Jeg husker særlig en syklist, sier Bjørg.

- Det var meg det, smiler brannmann Stig Tonny Johansen, som tilfeldigvis var på sykkeltur i området da det hele skjedde. 

- Jeg er så glad for at du brakk alle de ribbeina mine, ler Walter. Artikkelen fortsetter under bildet:

Walter Hakkebo Walter Hakkebo har hatt det tøft etter hjertestansen på Titran, men er nå kun takknemlig for at han har fått livet i gave.- Jeg hadde flaks


Etter at Frøyas brann- og redningstjeneste og ambulansetjenesten hadde gjort det de kunne på stedet, ble Walter fraktet til St.Olavs Hospital i Trondheim. Der var det få som hadde tro på at  frøyværingen kom til å overleve.

- Jeg lå i koma i 13 døgn før jeg ble fraktet til Stavanger, forteller Walter. Der våknet jeg 3. mai 2017 og skjønte ingenting. Jeg husket ingenting av det som hadde skjedd, sier han.

- Det siste jeg husker er torsdagen før jeg reiste til Frøya. Det vil si at jeg ikke husker at jeg var på jobb den fredagen, jeg husker ikke at jeg kjørte 120 mil, og jeg husker ikke alt vi gjorde på Frøya i tiden før det skjedde, sier han.

- Jeg hadde flaks, det kunne jo ha skjedd når og hvor som helst. Men heldigvis skjedde det da jeg hadde dette fantastiske teamet rundt meg, sier Hakkebo.Turte ikke å sove

Det har vært en tøff kamp å komme tilbake til livet han kjente før. Han er ennå ikke helt tilbake. Men etter fire operasjoner har han både fått på plass pacemaker. Den gjør at han føler seg litt tryggere.

- Først var det motorikken som ikke fungerte. Jeg fikk ikke til noe. Så ble jeg sliten bare jeg gikk 10-15 meter til postkassa, sier Walter.

- Så kom angsten. Jeg turte ikke å legge meg på sofaen, fordi jeg var redd for ikke å våkne. Jeg fikk ikke sove om natten. Jeg tenkte; Skal jeg si hadet nå?, sier han.

- Jeg våknet midt på natten av lyden av at jord ble kastet ned på kisten. Det var tungt, sier han, og tar en dyp slurk av kaffen.

- Men det var ei sykepleier som sa følgende til meg: "Nå har du fått inn pacemaker og hjertestarter, det er så dyrt at det må fungere." Så det har jeg flytt på i ettertid, smiler han.
Artikkelen fortsetter under bildet: 

Ambulanse Brann Og Redning Walter Hakkebo 2 Både ambulansepersonell, brann- og redningstjeneste og søknene Hakkebo fikk fortalt sin versjon av historien i Frøyas nye brannstasjon.Sterkt å komme tilbake


Denne uken er Walter tilbake på Frøya for første gang etter hjertestansen. Søsteren Bjørg har vist han hvor det skjedde på Titran, og han får høre historien fra menneskene som reddet livet hans.

- Det var ekkelt og sterkt å komme tilbake til stedet det skjedde. Det kunne vært det siste stedet jeg gikk, sier Walter.

- Det var ikke din tur, sier Trude Brustad i Frøya brann- og redningstjeneste.

- Nei, takket være dere så er han i live. Vi er så takknemlige. Vi er utrolig glade for at dere finnes. Dere utgjør et svært godt team, sier Bjørg Hakkebo. 

- Panikken og angsten jeg har følt er blitt snudd til takknemlighet. Jeg vet at få trodde at jeg kom til å overleve, sier Walter.Alt fungerte som det skulle


Ambulansepersonellet er ikke i tvil; det var samarbeidet med brannvesenet som "first responder" som gjør at Walter kan fortelle denne historien i dag.

- Først og fremst er det viktig å få frem at det var Sonja Strømsvik, Wenche Ingebrigtsen, Ingeborg Svanlien og Vanja Lian som kom fra ambulansetjenesten denne dagen. Det var ikke vi fire som sitter her i dag, sier Tom André Karlstad. Men vi kjenner godt til hendelsen. 

- Denne dagen fungerte kjeden akkurat slik den skulle. Samarbeidet med brannvesenet er fantastisk. De får bestandig fortjent skryt for den jobben de gjør, sier Karlstad.

- Dette er ikke første gang brannvesenet på Nordskaget rykker ut til noe som skjer på Titran. Det har utrolig mye å si i situasjoner der hvert minutt teller, sier han.

- For oss så er samarbeidet med brannvesenet gull verdt. Det er godt å ha ekstra hender som vet hva de skal gjøre i en sånn situasjon, sier Linda Nilsen. Synliggjør akuttberedskapen


For Frøya brann- og redningstjeneste betyr det mye å møte Walter og se at jobben de de har gjort var med på å redde livet hans.

- Å få møte han er en ubetalelig motivasjon. Det er veldig godt å se at han er i fin form igjen, sier varabrannsjef Johan Pettersen.

Brannfolkene bistår ofte ambulansetjenesten ved å være først på stedet. Det vet de at det er stort behov for. 

- Vi håper at Walters historie er med på å synliggjøre akuttberedskapen vi har på Frøya. Det er kanskje lett å glemme at vi har 24/7-beredskap her, sier Pettersen.

- Men det viktigste er at det gikk bra med Walter, og det er flott at han kan fortelle sin historie, sier han.PÅ BILDET ØVERST I ARTIKKELEN:
Linda Nilsen, Randi Sundset, Torkil Rønning, Tom André Karlstad, Bjørg Hakkebo, Walter Hakkebo, Trude Brustad, Ole Petter Grønskag, Helge Norheim, Arild Midtsian, Stig Tonny Johansen og Johan Pettersen.Annonser
Annonser