°C
Annonser
Hans Anton Grønskag, gamleskolen Hans Anton Grønskag forteller historien om den gamle skolebygningen.

Politikerne ble imponert av gammelskolen

Hans Anton Grønskag har gjort en formidabel jobb med å ta gammelskolen på Sistranda tilbake til fortiden. Det sa politikerne etter befaring på tirsdag.

Ida Nordland Hillestad Ida Nordland Hillestad
Annonser

- Elevene er så ivrig på å ta det i bruk nå, at de kan nesten ikke vente, smiler Hans Anton Grønskag.

Grønskag har ledet dugnadsgjengen som har restaurert den gamle skolebygningen siden oktober i fjor. Nå nærmer det seg snart ferdigstilling av bygget. Dette blir nå en del av Frøya bygdemuseum.

Tirsdag var politikerne på en spennende befaring hvor Grønskag presenterte arbeidet som er lagt ned og bruksmuligheter for fremtiden.


Et bygg med mye historie

Grønskag har vært med på hele prosessen, fra det ble lagt frem rivningsvedtak, til at skolen ble stående likevel. Bygget bærer en lang historie om Frøya og frøyværingene, og Grønskag mener det er viktig at man skal få smaken på gamledager når man trer innendørs.

- Vi har forsøkt å gjøre det så likt som mulig slik det var i gamledager, sier han.

Bare fargene på veggene er nøye gjennomtenkt og diskutert med en ekspert på feltet, legger han til.

Grønskag forteller at det har strømmet inn med gjenstander fra hjelpsomme frøyværinger, som han kan sette inn i det gamle skolebygget.

- Folk har vært veldig hjelpsomme med å innhente gjenstander som kan gjøre følelsen av den gamle skolen mer virkelig, forteller han.


Saken fortsetter under bildet.

Klasserom, gamleskolen
Ett av klasserommene i den gamle skolebygningen.


Fremtidsplaner for skolebygningen

Bevisstgjøring av egen historie og å videreformidle det som en gang har vært, er viktig mener Grønskag. Nettopp derfor er det fint at skoleklasser snart kan ta i bruk det gamle skolebygget til en mer spennende undervisning.

- Elevene er ivrig på å få komme inn hit og lære, de klarer nesten ikke vente mer, ler Grønskag.

Han forteller om en elev som fikk være med læreren sin inn, fordi han ikke klarte å vente lenger med å få se hvordan det er blitt.

- Det er gøy når de er så ivrige, sier Grønskag og legger til at han gjerne bidrar med undervisningsopplegg.

Grønskag legger frem muligheter og forslag til hvordan og hva man kan bruke det gamle skolebygget til.

- Det er kommet frem forslag om å ha strikkekaffe her, det er det all mulighet for å få til her, sier han. Flere har også ytrer ønsket å ha såkalte albumkvelder, hvor man kan se på bilder fra gamledager, og utveksle historie legger han til.


Saken fortsetter under bildet.


Det er ikke lenge igjen før bygget står ferdig. På listen over ting som må gjøres er blant annet maling av vegger på utsiden, samt restaurering av tak og takrenner som må på plass.

- En av grunnene til at huset var i så dårlig stand da vi begynte var nettopp dette med takrenne og nedløp, det må vi hvert fall på plass nå, ler Grønskag.


Meget imponerte politikere

Det er en imponert gjeng som er med på befaring i det gamle skolebygget på Sistranda.

- Sånn pult har jeg også sittet på, sier Knut Arne Strømøy (SP) og peker bort på en gammel pult som står i klasserommet. Det er tydelig at dette vekker minner hos han også.

Berit Flåmo (AP) lot seg også imponere over arbeidet som Grønskag og de andre har gjort.

- En formidabel jobb. Beundringsverdig. Jeg er veldig imponert over hva dere har fått til her, vi assosierer det jo dette bygget med gamledager, sier Flåmo og smiler.Annonser
Annonser