Frøya nyheter

19.06.2019 °C m/s
Annonser
Roger Jenssen Psykisk Helse Avdelingsleder

-Frøya trenger raushet mer enn noen gang

Frisklivsveileder Roger Jenssen i Frøya kommune mener at frøyasamfunnet har godt av å bli enda rausere.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

I dag markeres den internasjonale Verdensdagen for psykisk helse. Målet er å øke bevisstheten om psykiske problemer rundt omkring i verden, og å mobilisere til innsats for psykisk helse.

På Frøya ble dagen markert allerede under Folkehelseuka i forrige uke:

- Det var for å tydeliggjøre at fysisk og psykisk helse henger sammen, sier Roger Jenssen, frisklivsveileder i Frøya kommune.
- Det spiller ingen rolle hva man har med seg i bagasjen

Tema for Folkehelseuka ble det samme som Verdensdagens tema, nemlig «Vær Raus». Både barnehager, skoler, lag, foreninger og bedrifter kastet seg med på dette i forrige uke. Det synes Jenssen er fint å se:

- Vi har alle mulighet til å være raus. Vi kan være rause med oss selv og andre. Et raust samfunn styrker oss alle, og raushet smitter, sier frisklivsveilederen.

Det å være raus kan bety å være gavmild eller rundhåndet. Det kan være å unne andre suksess, å våge å være åpen og å tillate seg selv og andre å feile. Raushet kan bety å ta et skritt tilbake før vi dømmer andre.

- I dagens samfunn trenger vi raushet, kanskje mer nå enn noen gang tidligere, sier Jenssen.

- Våre medmennesker representerer mange ulike bakgrunner, kulturer, livserfaringer og perspektiver. Et raust samfunn gir plass til alle, uansett hva en person har med seg i bagasjen. Mangfold styrker – både individet og ikke minst i samfunnet, sier han.
Alle har en psykisk helse

Siden den første markeringen av World Mental Health Day i 1992 har Verdensdagen spredt seg til mer enn 150 land. Dagen er den største globale markeringen for psykisk helse.

I Norge har dagen blitt mer og mer populær å markere. I 2017 sto lokale arrangører og flere tusen frivillige bak hele 1100 ulike arrangementer over hele landet. 

- Budskapet er at alle har en psykisk helse, sier Jenssen. 

På Frøya ble Verdensdagen markert den 4. oktober med gratis kino og konsert i Frøya kultur- og kompetansesenter. 

Frøya kino viste filmene «Løvetannbarn» og «I feel pretty». Mellom forestillingene holdt Charlotte Audestad en varm og følelsesnær konsert i Storsalen. 

- Det ble en god opplevelse for de som tok seg tid til å møte opp, sier frisklivsveilederen. 

- På søndag gikk den årlige Nessarunden av stabelen for femte gang. Der markerte vi avslutningen på årets markering av Verdensdagen på Frøya, sier Roger, før han avslutter med et sitat han liker svært godt:

«Sann raushet kan ikke etterlyses- den kan bare utøves- av hver og en av oss» (Kathrine Aspaas)


Annonser
Annonser