Frøya nyheter

26.04.2019 °C m/s
Annonser
Lilly Rue Klaus Pehle Froya Panorama

-Tyske fisketurister elsker Uttian

Lilly Rue og ​Klaus Pehle samarbeider om å få tyske turister ut i havgapet på Uttian. De to turisthyttene er allerede fullbooket i 2017, og flere av turistene kommer gjerne igjen.

Rikke Lunde Andersen Rikke Lunde Andersen +47 482 98 768
Annonser

Klaus Pehle og Lilly Rue samarbeider om å få tyske turister ut i havgapet på Uttian. Rue eier tomt med to hytter som er til utleie, og Pehle driver turistbyrå, guider tyskere fra Berlin til Uttian, og tar dem med på fisketurer.

-Pehle har reist rundt i Norge i 26 år og fisket. Han har drevet guidede turer også andre steder, men fra og med neste år skal han være fast på Frøya, sier Lilly Rue.


Skulle selge hytter

Lilly Rue kommer fra Trondheim, og kjøpte en stor tomt på Uttian for noen år siden. Etter en del forberedelser bygget hun den første hytta i 2012. 

-Jeg var så gal at jeg kjøpte tomta usett. Jeg fikk skilt ut tomta til seks hytter, tanken var egentlig å selge de videre. Men så innså vi at vi heller ville leie ut, sier Rue.

I 2015 tok Pehle kontakt med to tyske damer som hadde leid ut et hus på Svellingen. Han var interessert i å besøke Frøya fiskesenter, som han hadde hørt om på en fiskemesse. Men damene hadde sluttet å leie ut, og tipset han derfor om å ta kontakt med Lilly Rue som driver Frøya Panorama.


Fra Berlin til Uttian

-Slik startet samarbeidet, og det har blitt veldig populært. Klaus er veldig kjent på fiskemesser i Tyskland, og er god på markedsføring. Flere av de som har vært hos oss før kommer tilbake, og er veldig fornøyde, sier Rue.

Til nå har Klaus møtt turistene i Berlin og kjørt dem hele veien til Uttian via Kiel-fergen. Av og til har de valgt å ta fly og leie bil i stedet. Fra og med neste år kommer Klaus til å være på Frøya, også leier de en sjåfør som kjører turistene den samme strekningen.

-Det er det jeg kaller all-inclusive-turer, sier Klaus.

I 2016 ble hytte nummer to ferdig, og det trengs med så stor pågang. Sesongen for 2017 er allerede full-booket, og bare i år har de fått syv bestillinger på all-inclusive. 2018 er halv-booket, og de har begynt å ta i mot bestillinger for 2019.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uttian Froya Panorama Frøya Panorama har åtte båter til utleie, og et naust til sløying av fisken. Klaus Pehle sørger for at turistene følger sikkerhetsrutinene.

Kommer tilbake

-Noen bestiller en ny tur når de er her, og andre vil ha to turer på samme sesong. Turistene er fiskeinteresserte, men ikke alle kan mye om fisking fra før. Vi har også hatt familier som leier hos oss, sier Rue.

Hun mener at det er en myte at tyske turister ikke legger igjen penger der de ferierer.

-Vi har opplevd det motsatte. De betaler gledelig for å være her, og kjøper mye røykelaks og moltesyltetøy, sier hun.

Som en del av pakken organiserer de turer til fabrikken til Garnvik, slik at turistene får mulighet til å se hvordan laksen bearbeides, og til å kjøpe produkter. 

Det er heller ikke bare tyske turister som er med på turene. Folk kommer fra Østerrike, Sveits og Nederland, og er svært begeistret ikke bare for fisket, men også naturen og at de får mulighet til å ser ørner i området. Rue og Pehle er også svært opptatt av sikkerhet for turistene.


-Fantastisk å skape noe

-De har mulighet til å leie båt når de er her, og da må den som kjører båten ha et båtsertifikat i fra Tyskland. I tillegg må alle sammen ha en gjennomgang med Klaus før de skal ut på sjøen. Også har vi redningsvester som de får låne gratis, forteller Rue.

Hun er stolt av det hun og Klaus har fått til gjennom samarbeidet, og er spent på hva fremtiden bringer.

-Det er fantastisk å være med på å skape noe. Vi er i vekst, og bidrar til å skape arbeidsplasser. Snart må jeg ansette en vaskehjelp, for det blir for mye arbeid for meg alene, sier hun.


Forelsket seg i Uttian

På tomta har de fått tillatelse til å bygge seks hytter, men Rue er foreløpig fornøyd med to.

-Vi vil ikke ødelegge området, og noe av det turistene setter pris på er freden og roen de får her ute. Men det kan hende vi bygger en hytte til etter hvert hvis vi ser behovet, sier hun.

Hun har forelsket seg i området, og har også familie på Frøya. De har også bygget et eget naust med sløyehus hvor de fileterer fangsten. Og Klaus er nøye på å måle opp at turistene ikke tar med seg mere fisk hjem enn lovlig.

-15 kilo fisk er mer enn nok til privat forbruk, man trenger ikke mere. Dessuten er det mange som bare fisker for moroskyld, og som derfor setter fisken fri etterpå, sier Pehle.

Annonser
Annonser