°C
Annonser
Hallbjørn Stenahug 20202 1

Tror på annerledes festival også neste år

Festivalsjef Hallbjørn Stenhaug er kjempefornøyd med en annerledes Frøyafestival, men tror ikke det blir noen vanlig festival neste år heller.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
AnnonserDen 14 Frøyafestivalen er historie. En festival som på grunn av koronapandemien ble helt annerledes enn de foregående. Det ble arrangert 10 konserter, der nesten alle ble utsolgt på forhånd. 200 billetter på hver konsert, og strenge smittevernsregler. Hvordan skulle dette gå?

-Vi visste at årets Frøyafestival ville bli annerledes enn tidligere, og den ble akkurat slik vi trodde, sier en sliten festivalsjef Hallbjørn Stenhaug når vi møter han på Hotell Frøya tre dager etter festivalen.

Stenhaug har ryddet opp etter festivalen og vært i møter med alle spnsorene med tanke på 2021

-Det gikk veldig bra på alle konserter, men vi skjønte vi ville få utfordringer på Rotlaus som hadde sine tilhengere i et ungt publikum.

På fredag var det ikke helt bra og vi måtte gripe inn. Det gikk mye bedre lørdag, da folk begynte å forstå at dette var en konsert med regler, ikke en fest, sier han.
Frivillige helterStenhaug skryter av de frivillige som gjorde en kjempejobb. At noen ikke hadde forstått at dette ikke var en vanlig festival, var ikke deres feil, sier han.

-Det hjelper ikke hva vi tilrettelegger og forbereder oss om folk nekter å følge reglene, sier han.

-Vi hadde planene klare og var forberedt. Jeg måtte true med å stoppe Rotlauskonserten for å få noen til å forstå, da gikk det mye bedre. De skjønte at vi ikke lekte.

Derfor var det godt å få skryt både fra de som er ansvarlige for smittevern og skjenkekontroll. Å høre dem si at andre burde tatt en tur til Frøyafestivalen for å lære, varmer selvsagt, sier Stenhaug.

Fikk skryt av både skjenkekontroll og smittervern. Andre burde tatt en tur til Frøya for å lære.Ville ikke avlyseMange har lurt på hvorfor i all verden Frøyafestivalen ikke kunne gjøre som ansre, og droppe arrangementet i år. Stenhaug var aldri i tvil om at det var riktig å lage festivel, selv om den ble annerledes.

-I tillegg til at folk trengte å oppleve noe hyggelig, vet vi at å ikke å ha kontinuitet i denne bransjen er livsfarlig. Da går du fort i glemmeboken, for det er så mange andre vi sloss med om oppmerksomheten. Ting går fort i glemmeboken. Våre sponsorer ønsket også at vi laget festival, sier han.

Stenhaug er sterkt i tvil om ting vil være tilbake til det normale allerede neste år.

-Jeg tror det er helt usannsynlig at vi får lov å arrangere festival for 2500 i 2021. Det skjer ikke.

Men håper på at vi kan ha 500. Det vil gi oss muligheter for økonomi i arrangementet.

Selv om det skulle komme vaksine om ett år tror jeg ikke det åpnes opp for fullt, sier han.
Hallbjørn Stenahug 2020 2 Neste år er Hallbjørn Stenhaug klar for sin festival nummer 15 på Frøya. Han tror også den blir annerledes enn normalen.


Viktig for Frøya


Festivalsjef Stenhaug tror at årets arrangement var viktig for Frøyafestivalen på mange måter.

- Vi har fått en viktig erfaring og ligger et skritt foran de som ikke klarte det i år. En erfaring vi skal ta med oss videre, sier han. Han mener at om det neste år åpnes for arrangementer med inntil 500 personer, så har Frøya de samme forutsetning som festivalene i de store byene, men selvsagt med mindre publikumsoppland.

Med få konserter stiller det enda mer krav til artistene. Om vi har ti konserter er det plass til artister som Tora som ennå ikke klarer å trekke fulle hus alene. Vi hadde jo planlagt henne rett etter Åge og Sambandet på utescenen før koronaen kom.

-Vi får se hva vi gjør neste år. Jeg ser ikke bort fra at vi kanskje arrangerer en intimkonsert i skybaren på hotell Frøya.Hitra vil ikke være med


Hallbjørn Stenhaug jobber med festivalen hele året. Å få på plass nok sponsorer er en av de viktigste jobbene. Uten støtten ville en festival som den på Frøya aldri kunnet arrangeres, sier han.

-Men jeg har i alle fall opplevd at det er stor forkjell på frøyværinger og hitterværinger i dette arbeidet, smiler han.

-Ingen i næringslivet på Hitra vil være med. Ja bortsett fra avisa Hitra-Frøya som alltid har vært en samarbeidspartner.

Der er det temmelig lukket, i motsetning til på Frøya der folk er åpne og ønsker hverandre suksess. Næringslivet på Frøya ønsker at festivalen skal lykkes, de er flinke til å spille hverandre gode og støtte hverandre. Entusiasmen i år har vært fantastisk, sier han.

-Jeg tror at årets festival har hevet vårt omdømme. Vi hadde heldigvis plass til skikkelig barneunderholdning i år, noe som koster. Men vi så også nye foreldregenerasjoner komme med ungene sine. Og vi så på navnelistene på konsertene mange navn som ikke er norske. Det er gledelig å se.
Garantert underskuddNår det gjelder økonomien har ikke Stenhaug oversikten over det enda, annet enn at det gikk med et betydelig underskudd.

Men med trofaste støttespillere ordner det seg nok, og han kan begynne jobben med festival nummer 15. Nå er Frøyafestivalen blitt en kjær tradisjon både for fastboende og ikke minst tilreisende.

-Vi sparte mye penger på at vi denne gangen ikke ble tvunget til å leie inn og betale 8 politifolk fra Trondheim, sier han.

-Hvilke andre arrangementer på Frøya har slike utgifter? Vi kommer til å søke støtte fra koronamidlene, så får vi se. Vi håper vi kan slippe inn flere neste år, slik at vi også kan tørre å være modigere i artistvalget.

Det fortjener både artister og publikum, smiler han.Annonser
Annonser