Frøya nyheter

19.01.2019 °C m/s
Annonser
Frøya-sykehjem-Assistep-2

​Tok trappa for første gang på syv år

Det ble store smil og jubel på Frøya Sykehjem da Alf Harald Østheim og flere av de andre brukerne forserte trappen ved hjelp av sykehjemmets nyeste hjelpemiddel.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Det ble store smil og jubel på Frøya Sykehjem da Alf Harald Østheim og flere av de andre brukerne forserte trappen ved hjelp av sykehjemmets nyeste hjelpemiddel.

- Det var ganske spennende og litt skummelt før jeg hadde fått prøvd den, men det gikk da helt fint. Man må bare venne seg til å bruke den. Den føltes trygg, sier Alf Harald Østheim, etter å ha tatt sin første tur opp og ned trappen på syv år.

Med det nye hjelpemiddelet Assistep, en «rullator i trapp», kunne Alf Harald igjen komme seg opp trappen.

- Nå må vi satse på å få til daglige turer, slik at man kommer i aktivitet. Det er viktig. Det føltes godt og rart å få brukt beina. Man kjenner at man blir fort sliten, sier han, mens han drikker sprudlevann.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Olaus-Hakkebo-Frøya-sykehjem-Assistep-5 Olaus Hakkebo får litt støtte fra fysioterapeut Christel Kaldahl Stenseth, men er svært selvstendig der han beveger seg med faste steg opp trappen.


- Slike øyeblikk gjør arbeidet verdt det

Det var en stor dag for Frøya sykehjem i dag, da en av gründerne av Assistep var på plass for åpningen av den nye trapperullatoren.

- Det er slike øyeblikk som gjør at alt arbeidet blir verdt det. Det er så motiverende å se at man kan være med på å få flere mennesker til å kunne holde seg i aktivitet lenger. Og trappetrening er jo så viktig. Jeg blir glad av å se på gjengen her, sier Halvor Wold, daglig leder i Assistep.

Wold og to tidligere medstudenter har jobbet med dette prosjektet siden 2012, da de gikk på NTNU i Trondheim. I høst kom produktet deres endelig på markedet, og har høstet gode tilbakemeldinger hvor enn de har reist.

- Bakgrunnen for ideen kom fra våre egne besteforeldre som slet i trappene, og vi ønsket å finne på et apparat som kunne gjøre at flere kunne være i aktivitet, og ikke kun bruke trappeheis eller heis. Det er jo mange som klarer å holde seg i aktivitet på flatmark, men som ikke får til å gå i trapper. Med vårt hjelpemiddel så kan mange flere få god trappetrening. Du ser jo hvor lett de får det til, smiler Wold.

- Ja, det var ikke spesielt vanskelig. Man får det enkelt til med litt øving, sier Alf Harald.


Artikkelen fortsetter under bildene:

Alf-Harald-Østheim-Frøya-sykehjem-Assistep-3
Frøya-sykehjem-Assistep-4
Frøya-sykehjem-Assistep-1
Bjørg-Melkvik-Frøya-sykehjem-Assistep-8
Olaus-Hakkebo-Frøya-sykehjem-Assistep-6
Olaus-Hakkebo-Frøya-sykehjem-Assistep


- Nå skal vi bli spreke

Olaus Hakkebo og Bjørg Melkvik var de to andre «prøvekaninene» på Frøya sykehjem i dag. De var begge spente før de skulle sette i gang med trappegangen, men gledet seg til å se om de også fikk det til. Sammen med fysioterapeut Christel Kaldahl Stenseth så gikk det riktig så bra med begge to.

- Det så mye verre ut enn det var. Det var ikke skummelt i det hele tatt, og man følte seg trygg hele veien. Jeg tror dette kommer til å bli bra, for nå kan jeg få trent venstrefoten min, smiler Olaus, som ikke husker hvor lenge siden det var han sist gikk opp og ned en trapp.

- Jeg kjenner at jeg ble sliten av denne turen altså. Det er ikke hverdagskost å gå opp trappen, men det kan nå kanskje bli det nå da. Det var godt å få trent litt, sier Bjørg.

Det nye hjelpemiddelet er modulbasert, og kan enkelt flyttes til et eventuelt nytt sykehjem. Dermed ser det ut til at dette er et apparat som kommer til å bli brukt mye fremover.

- Det var morsomt. Man kjenner jo at det har virkning på kroppen. Nå skal vi bli spreke, sier Olaus.


Annonser
Annonser