Frøya nyheter

21.01.2018 °C m/s
Annonser

Titran kapell feirer 100 år

I halga markeres Titran kapells første 100 år med stor jubileumsfeiring på Titran. Markeringen starter med historisk vandring, konsert og gudstjeneste i kveld, og i morgen kommer biskopet til jubileumsgudstjeneste.

Av:
AnnonserDette er fiskeværet Titran og Titran kapells store helg. I helga skal kapellet feire sin 100 års dag med både jubileumskonsert i fiskarheimen og Jubileumsgudstjeneste hvor også biskopen kommer for å delta. Da Frøya.no besøkte Titran dagen før dagen var Grethe Lund og Eva Nordskag i jubileumskommiteen i gang med å legge siste hånd på verket. Nå hadde de vasket, pyntet og dekket i mange dager, men nå var alt klart til å feire at Titran kapell blir 100 år. Den siste finishen inne i selve kapellet la Jarle Kjørsik i går da han mala veggen bak orgelet forteller jentene.

Eva Nordskag og Grethe Lund og resten av komiteen har jobbet med å forberede jubileet. Stolte innbyggere


Folk på Titran er glade i kapellet sitt og har bidratt mye til feiringen. Ny kalk og disk er en gave til jubilanten fra Titrans befolkning. Under finner man inskripsjonen: Til Titran kapell fra Titrans befolkning. Gaven er finansiert av gavepenger som har tilfalt Titran opp gjennom årene. Vi er mange som bryr oss om kapellet, sier Eva Nordskag. Olaus Hakkebo, Morten Gaustad, Åse Bakksæther og Grethe Lund sto for innsamlinga til å restaurere kapellet utvendig. Etter en befaring fikk vi beskjed at restaureringsomkostningene ville komme seg på hele 340 000 kr. Kommunen tok seg av finansieringa til taket, mens vi kjøpte inn bordkledning og andre ting, og så malte vi bygget på dugnad.
Malt innvendigI vinter ble kapellet malt og ordnet innvendig, slik at det nå fremstår som både velholdt og flott. I 2005 sa Jens Morten Gaustad på et møte at nå var det ikke lenge igjen til det ble jubileum, og at vi burde ha som mål å ferdigstille kapellet til 2012, det har vi klart, sier Grethe Lund fornøyd. I 1990 kom orgelet på plass i kapellet. Her var det også innsamlingsaksjon, vi er flinke på det her på Titran. Vi skaffet tillegg halve summen, kommunen la i det resterende.

Nymalt og flott. 100 åringen er i god stand. 
TitrannattEn kuriositet vi er utrolig stolte av er maleriet "Titran natt", malt av Einar Berger (1880-1961). Det har funnet veien til Titran via Rolf Johansen. Maleriet skulle i sin tid på utstilling i Bergen, men båten forliste. Einar Berger malte ett nytt, og det er dette bildet som i dag henger i kapellet. Maleriet var kostbart, og vi fikk det hit ut til titran ved å selge andeler i bildet. Det er mange Titterværinger, både bofaste og utflyttede som eier en del i bildet. Tidligere hang det i grendahuset, men det er her det virkelig hører hjemme, sier de to damene. Bildet kan ses i kapellet.

Historisk vandringHelga starter med en historisk vandring i ettermiddag med Jens Morten Gaustad. Den tegner også til å bli fantastisk, tror damene.Han har brukt mye tid på å finne fram stoff, så her har man en gylden mulighet til å lære mere om kapellet og Titran. Og i morra kveld er det altså Jubileumskonsert og Taize-gudstjeneste i kapellet. Denne er helt spesiell forteller Eva Nordskag. Sist jeg opplevde en slik gudstjeneste ble jeg nærmest bergtatt, helt andaktig satt vi der, det var en fantastisk opplevelse. utrolig god stemning var det. Blir det halvparten så bra her på Titran, ja da blir det veldig bra, smiler hun.

Egentlig ble første del av Titran kapell bygd i 1873. Invidd i 1912Titran kapell ble innvidd 4. desember 1912. Biskop Wilhelm Bøckman stod for innvielsen. Men kapellet har en forhistorie som bedehus som går tilbake til 1873. Dette bedehuset var 8-kanta, og det utgjør i dag kjernen (menighets­rommet) i kapellet. Bedehuset ble i 1912 påbygd gang, kor, prestesakristi, dåpssakristi og klokketårn og innreda til kirke. Det var titterværingene sjøl som stod for bygging og drift både av bedehuset og kapellet. Det var i sin tid 101 år gamle Janne Antonsen som sto i bresjen for å samle inn penger til brudestolene i kapellet. Folket på Titran har alltid bidratt til fellesskapet, selv under krigen når de fleste hadde lite å rutte med fikk de til å gjennomføre innsamlingsaksjoner til fellesskapet her ute. Kapellet hadde en aktiv kapellforeing til langt ut i åttitallet. Damene i festkomiteen jubileumskomiteen gleder seg. Grendahuset er pyntet til festmiddag, i Fiskarheimen er det gjort klart til festkonserten, og kapellet er i perfekt stand. Blomstene ved bautaen er satt ned, og nå gjenstår bare å heise flagget i dag tidlig, samt å sette ut flaggene på brua. Det er klart for fest på Titran.

I kveld er det Jubileumskonsert i Fiskarheimen. Program:Lørdag 16. junikl. 17–18 Historisk vandring med Jens Morten Gaustad. Oppmøte på Innersida.Kl. 19.00: Jubileumskonsert i Fiskarheimen med Havdur, Flomål, Elin Karpinski Strandheim, Toril Aae, Magne Romestrand, Maciej Karpinski, Gabriëla Lukassen, Wiebke Halvorsrud, Hans Anton Grønskag. Konferansier: Nina Merete Brevik. Gratis adgang.Kl. 20.30–22.00 Mulighet til å kjøpe mat på Fiskarheimen. Kafeen på Innersida er også åpen.Kl. 22.00:  Taize’-gudstjeneste i Titran kapell ved Nina Merete Brevik. Dette er en enkel gudstjeneste som henter inspirasjon fra det økumeniske Taizé-klosteret i Frankrike. I gudstjenesten er det ingen preken, men sang, bønn, skriftlesning, lystenning og stillhet.Søndag 17 juni:Kl. 13.00  Jubileumsgudstjeneste i Titran kapell ved Wiebke Halvorsrud m. fl. Preken ved biskop Tor Singsaas. Frøya musikklag deltar. Gabriëla Lukassen, piano. Ørjan Hammer Vollvik, trompet.Kl. 15.00 Middag for innbudte og påmeldte gjester i grendahuset. Konferansier: Reidar Faanes. Prolog ved Hans Anton Grønskag. Titran kapells historie ved Jens Morten Gaustad. Hilsener. Sistranda mannskor deltar.   

 


Annonser
blog comments powered by Disqus
Annonser