Frøya nyheter

26.09.2020 °C m/s
Annonser
Maren-dømt-til-døden-2015

Tårevått møte med bygdedyret

En fullsatt Dolm kirke fikk oppleve en intim, dramatisk og sterk «Maren»-premiere; der man fikk kjenne på de grusomme følgene rykter kan få.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Er hun skyldig? Er hun ikke? Det er ikke det vi sitter igjen med etter å ha sett denne solide forestillingen. Det var sterke og gode fremførelser fra alle skuespillerne, og dere rørte oss alle. Moralen som oppmuntrer til ettertanke er at vi alle sammen deltar i dette, selv i dag, ved at vi er med på å gi næring til rykter. Antydningenes kunst lever dessverre alt for godt i dag også, og i dette spelet ser vi hvilke grusomme følger det kan få. Dette er viktig å huske på, også i moderne tid, sa ordfører i Hitra kommune, Ole Laurits Haugen, etter premieren på den ellevte oppsettingen av «Maren – dømt til døden».


Artikkelen fortsetter under bildet:

Maren-dømt-til-døden-2015-2 Andreas Ven Langø (i midten) ga en sterk fremførelse som hevngjerrige og hatefulle Andres Pers Jektvikja (Olas bror).

Magisk kveld i Dolm kirke

Stemningen slår imot deg fra du setter fot inne i Dolm kirke. Historien om Maren Johanne Olsdotter Jektvik bygger på en faktisk hendelse som skjedde på midten av 1800-tallet, og det å få oppleve stykket på stedet der Maren ble konfirmert, gift og også tjenestegjorde, gjør det veldig nært.

Det at spelet utspilles midt i rommet, slik at publikum sitter rundt scenen, gjør at det føles enda nærmere. Du føler at du er tilstede, som en flue på veggen til det som skjer. Og enkelte scener gjør nesten vondt å se på. Men de føles viktige; hva ville du gjort hvis alle andre fortalte en sannhet? Hadde du stått imot resten av lokalsamfunnet?

De lokale amatørskuespillerne, og de profesjonelle skuespillerne: Line Heie Hallem (fra Steinkjer) og Andreas Ven Langø (fra Kyrksæterøra) skuffer ikke. Her kan man ta og føle på dramatikken helt ifra første sekund. Den sterke musikken, og de utrolige sangprestasjonene fra koret bygger hele tiden opp under de mange følelsene man opplever. Det var en magisk kveld i Dolm kirke.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen:


Tragisk historie

Historien er kjent for de fleste; Maren blir dømt av høyesterett for å ha drept sin mann Ola med arsenikk, og dermed henrettet ved Bruholmen på Dolmøya 11.juni 1849. Om det var arsenikk som drepte han, eller om det var hun som gjorde det, får man aldri vite. To rettsinstanser frikjenner henne, men ved hjelp av sterkt press av bygdefolket blir saken gjenopptatt til hun er dømt.

I spelet er Maren en lys, sterk og livlig kvinne som har blitt giftet bort til fiskeren Ola, mens hun egentlig var forelsket i prestesønnen Christian Johannes Brodtkorb. Livet hennes har tatt mange tragiske vendinger, og hun mener selv det er på grunn av Christian Johannes at det ender slik det gjør.

Spelet tar ikke for seg om hun er skyldig i drapet på Ola, men hun benekter hele tiden for det. Det ender uansett med en tragisk slutt, der bygdefolket komme og ser på henrettelsen av en tilgivende Maren, som er sterk og viser vennlighet overfor de som vil se henne død.


Artikkelen fortsetter under bildekarusellen:

Rørende og sterkt

Årets «Maren»-premiere var en rørende og sterk affære der både publikum og skuespillere tok til tårene ved spelets slutt. Oppsettingen har fått en ny musikalsk drakt og persongalleri, noe som ga publikum en litt ny opplevelse, men Fridtjof Hjertås' originalmateriale er defintivt i bunnen. For undertegnede som opplevde spelet for første gang, så var det en uforglemmelig premiere. Barneskuespillerne imponerte stort, koret ga publikum frysninger og man kan bare håpe at dette ikke blir siste gang man ser amatørskuespillerne på scenen i øyregionen. At det finnes enormt med talent på øyene, er det ingen tvil om!


NB! "Maren dømt til døden" spilles frem til 18.juli.

Annonser
Annonser