°C
Annonser
Demonstrasjon Vindpark Aksjonsgruppa Vindmøller FOTO: Arkivfoto fra da aksjonen i Nessadalen startet den første gangen. Nå håper aksjonsgruppa at de kan få til dialog med Trønderenergi.FOTO: Lena Jørgensen

Stoppet den første gravemaskina

Aksjonsgruppa Nei til vindkraftverk på Frøya sin demonstrasjon stoppet den første gravemaskina fra å begynne arbeidet på Frøya vindpark mandag formiddag. Trønderenergi melder likevel om anleggsstart i dag.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Det var sterke følelser i sving i Skarsvågen mandag formiddag. Trønderenergi har varslet anleggsstart på sterkt omdiskuterte Frøya vindpark, og aksjonsgruppa Nei til vindkraftverk på Frøya var på plass for å demonstrere mot byggestarten.

Det fikk følger for oppstarten.

- Vi stoppet den første gravemaskina!, roper aksjonsgruppa til Frøya.no.

Måten det skjedde på var rett og slett ved å stå i veien.

- Vi ble bedt pent om å flytte oss og sa pent nei, sier Eskil Sandvik i aksjonsgruppen.

I iskald kuling står de fremmøtte med tårer i øynene. Dette er en svært viktig dag for mange frøyværinger. Aksjonsgruppen nekter å gi seg uten kamp.


Se innslaget til Frøya-TV HER


- Vi følger planene våre

I morgen, tirsdag, er det selve valgdagen for folkeavstemningen; der frøyværingene skal få lov til å si sin mening for eller mot vindkraft.

Aksjonsgruppa mener at det er arrogant av Trønderenergi å sette i gang byggestarten før den er gjennomført.

Trønderenergi svarer på sin side at de forstår frustrasjonen, men at de forholder seg til tillatelsene de har fått.:

- Byggestarten 1.april har vært bestemt i ett år. Vi følger bare planene våre, sier Ragnhild Remmen Bull, prosjektleder i Trønderenergi.

- Lokale KN Entreprenør skal utføre deler av jobben, opplyser hun.

Så snart Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte ifra om at de godkjente detaljplanene til Trønderenergi, kunne selskapet komme i gang med utbyggingen.

Dermed vil det bli synlig anleggsarbeid i området Skarsvågen ved fylkesvei 716 fra i dag.Artikkelen fortsetter under bildet:

Ragnhild Remmen Bull Prosjektleder Trønderenergi Vindpark Byggeleder Thomas Helles og prosjektleder Ragnhild Remmen Bull i Trønderenergi fikk langt ifra noen varm velkomst.


Ønsker å få på plass gravemaskina i dag

Trønderenergi inviterte pressen til informasjonsmøte i forbindelse med anleggsstarten. De forklarte at de første gravemaskinene skulle komme på plass i dag, og at de i første omgang skal jobbe med infrastrukturen i forbindelse med vindparken.

- Vi starter opp med varsling og skilting for å redusere hastigheten på veien. Vi starter riggingen i dag. Deretter vil gravearbeidet starte, sier Ragnhild Remmen Bull, prosjektleder i Trønderenergi.

- Vi starter med å bygge adkomstvei, deretter bygger vi internveier og annen infrastruktur. Fundamenter skal bygges, det settes opp trafo og et servicebygg, deretter vil vindturbinene komme fra mai 2020, forklarer hun.

Da Trønderenergi kom til Skarsvågen mandag formiddag ble de imidlertid møtt av demonstranter som sto i veien for arbeidet. Det var ikke uventet.

- Vi har valgt ikke å utfordre demonstrasjonen nå, sier Remmen Bull.

Det betyr imidlertid ikke at byggestarten er utsatt.

- Vi har respekt for at det er sterke meninger rundt vindparken. Vi forholder oss imidlertid til våre tillatelser. Vi har fått byggetillatelse og ønsker å få på plass første gravemaskin i dag. Gravingen vil nok ikke starte i dag, sier hun.

- Hva gjør dere dersom demonstrantene blir stående?

- Dersom vi over tid blir hindret i å bygge må vi søke hjelp fra politiet. Vi har tillatelsene i orden, sier Remmen Bull.Artikkelen fortsetter under bildet:

Demonstrasjon Vindpark Vindmøller Vindkraftverk 3 Det er ingen tvil om at demonstrantene tar situasjonen på alvor.


Politiet ble tilkalt

I halv tre-tiden mandag ettermiddag var politiet på plass i Skarsvågen da utbygger skulle plassere ut den første gravemaskinen på området. De skulle hjelpe utbygger å få flyttet demonstrantene.

- Politiet anmodet oss til å flytte oss. De truet oss med bøter og bortvisning dersom vi ikke gjorde det frivillig. Alle demonstrantene valgte derfor å flytte oss til side, sier Eskil Sandvik i aksjonsgruppa.

- Det gikk fredelig for seg. De fikk satt ut gravemaskinen og forlot stedet. Men vi blir her, sier han.

Demonstrantene har planer om å være på stedet både dag og natt for å passe på at arbeidet ikke startes opp.


Demonstrasjon Vindpark Vindmøller Vindkraftverk 2
Annonser
Annonser