Frøya nyheter

19.01.2019 °C m/s
Annonser
Hallgeir Bremnes

Skal utvikle løsninger for fremtidens havbruk

Hallgeir Bremnes og Lerow får hele åtte millioner kroner fra forskningsrådet. Pengene skal de bruke til å utvikle ny havteknologi til utsatte oppdrettslokaliteter.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Forskningsrådet gir over én milliard kroner til forskning rundt omkring i Norge, og Lerow er én av bedriftene de satser på. Målet er at bedriftene skal utvikle ny kunnskap og nye produkter som både er klimavennlige, bedre og mer bærekraftige.

Derfor får Lerow, et selskap i Bremnesgruppen, åtte millioner kroner til å utvikle fartøysbaserte operasjoner for eksponert havbruk; altså å utvikle utstyr som kan tåle at oppdrettsanlegg flyttes lenger og lenger ut til havs. 

- Til dette kreves det robuste fartøyer som representerer høy grad av oppe-tid slik at oppdrettsanlegg kan følges opp uansett vær og vind, sier Svein Jarle Midtøy, administrerende direktør i Bremnesgruppen. 

- For oss betyr dette investeringer i større multifunksjonsfartøyer fra 28 til 70 meter med større arbeidsflater for på- og avmontering av fleksibelt utstyr i henhold til kundenes behov, med større kraner og undervannsrobot med løsninger som benyttes istedenfor farefylte dykkeoperasjoner på eksponerte lokaliteter, sier han. 


Artikkelen fortsetter under bildet:

Svein-Jarle-Midtøy-Rabben-Marina-1 Administrerende direktør i Bremnesgruppen Svein Jarle Midtøy.

Et bidrag til videre utvikling av havbruksnæringen

Prosjektet de nå får forskningsmidler til er tilnærmet det samme prosjektet som de sendte til Fiskeridirektoratet med søknad om utviklingskonsesjoner. Da fikk de avslag fordi de mente at det ikke var innovativt nok.

Nå har beslutningstakerne snudd: - Når vi nå får tildelingen ifra forskningsrådet så opplever vi at vi får anerkjennelse for at vårt konsept oppleves som fremtidsrettet og utgjør et bidrag til videre utvikling av havbruksnæringen, sier Midtøy. 

- Vi vil i fremtiden selge komplette messingnett, not-løsninger som er tilnærmet rømningssikkert, med naturlig antogroe-funksjon, til sammenligning med tradisjonelle nyloonnøter som ikke har den samme robusthet og vedlikeholdsfrie funksjon, sier han.

Konseptet heter BlueSea og Lerow har allerede etablert selskapet BlueSea Technology AS sammen med den tyske industrigiganten Wieland Werke AG.

- Alle oppdrettsanlegg er potensielle kunder av vårt totalkonsept med messingnett nøter og tilhørende driftskonsept med utsett, montering på lokalitet, inspeksjon og retur av nøter som kan 100% resirkuleres. Vi anser dette som et bidrag til en bærekraftig løsning for havbruksnæringen. Flere oppdrettsfirmaer vurderer vår løsning og snart er alle sertifikater på plass, sier Midtøy. 

Vil bidra til et mangfoldig arbeidsliv

Målet er at løsningene og produktene skal bli etterspurt slik at de kan videreutvikle konsernet Bremnesgruppen, med alle dens tilhørende selskaper knyttet til havbruk, fiskeindustri og eiendomsutvikling ved basene på Frøya, Hitra, Snillfjord og i Trondheim.

- Vi føler selv at vi er i utvikling. Det vil nok ta noen år før alt vi har på gang gir de resultatene vi håper på. Ferdig utviklet vil vi aldri bli. Vi prøver å bygge stein for stein og å gjøre så godt vi kan, sier Midtøy.

- Noen år går alt helt smertefritt, mens andre år er ting litt mer komplekst. Vi arbeider ufortrødent videre med vårt og vi gir aldri opp, sier han.

- Vi håper at vi kan bidra til et mangfoldig arbeidsliv i øyregionen, samt bidra til å skape enda flere arbeidsplasser i fremtiden. Akkurat nå er vi på jakt etter en erfaren økonomi-/kontorsjef til vårt hovedkontor på Dolmøy, samt direktør og salgssjef til vårt selskap BlueSea Technology AS, sier han. Annonser
Annonser