°C
Annonser
Det Trengs Ei Hel Øy For Å Oppdra Et Barn Kick Off Øya Prosjektet FOTO: Lena Jørgensen

Skal hindre utenforskap på Frøya

For å skape et trygt oppvekstmiljø på Frøya må alle bli sett. Det er hovedbudskapet til Øya-prosjektet – Frøyas største folkehelsesatsing. På mandag viste 120 fremmøtte at budskapet allerede omfavnes av mange.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Det trengs ei hel øy for å oppdra et barn - det finnes ikke vakrere overskrift enn det, sa ordfører Berit Flåmo, under kick-starten på Øya-prosjektet mandag ettermiddag.

- Vi må bli flinkere til å se hverandre. Det koster oss ikke mye å gå bort til de som står alene. Ingen skal føle seg ensomme eller utrygge på Frøya, sier Flåmo.


Fikk frysninger av engasjementet

Frøya kommunes store folkehelsesatsing for 2017-2023 har på folkemunne fått navnet "Øya-prosjektet". Det handler om å gjøre Frøya til et trygt og godt sted for barn og unge og vokse opp.

Det går ut på å få alle til å føle seg sett og til å føle på mestring i lokalsamfunnet – og at ingen skal kjenne på utenforskap.

Frøyværingene har omfavnet prosjektet med stor iver. Mandag kveld var hele 120 personer samlet til kick-start i kulturhuset.

- Jeg får frysninger når jeg ser at så mange møter opp her i kveld. Det gir meg tro på at vi virkelig kan få til noe sammen, sa Ingrid Kristiansen, kommuneoverlege og primus motor for Øya-prosjektet.

- Hele kommunen skal jobbe mot samme mål: Å skape trygge arenaer for barn og unge både hjemme, på skolen, hos naboen, hos tante, på fritiden og hvor som helst på Frøya, sa Kristiansen.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Berit Flåmo Ingrid Kristiansen Øya Prosjektet Det Trengs Ei Hel Øy For Å Oppdra Et Barn Ordfører Berit Flåmo og kommuneoverlege Ingrid Kristiansen åpnet kick-starten på Øya-prosjektet mandag kveld. FOTO: Lena Jørgensen

Skal styrke voksenrollen

Øya-prosjektet er en kommunal satsing som mottar økonomisk støtte fra Helsedirektoratet, Trøndelag fylkeskommune og Folkehelseinstituttet. Tiltakene som skal utvikles skal bedre barn og unges psykiske helse, samt fremme rusforebyggende tiltak.

Målgruppen er likevel hele lokalsamfunnet, med et spesielt fokus på barn og unge.

- Målet er å styrke voksenrollen, bygge trygge og robuste barn og unge og å øke hverdagsmestringen for innbyggerne i Frøya kommune, sa Kristiansen.

For å oppnå det skal de bruke ICDP - international child development programme. Det er et norsk-utviklet foreldreveilednings-verktøy basert på samspill og relasjonskompetanse.

- Alle som er foreldre vet at det ikke alltid er like lett å være tydelige og å sette grenser. På denne måten får man samlet foreldrene. Man skal kunne kaste litt ball og diskutere. Det er veldig spennende, fortalte Kristiansen.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Kick Off Det Trengs Ei Hel Øy For Å Oppdra Et Barn Publikum ble delt inn i grupper som diskuterte ulike tema i løpet av kvelden. Arrangementet var åpent for alle som ville delta. FOTO: Lena Jørgensen


- Vær bevisst rollen din

Storsalen i Frøya kultur- og kompetansesenter var fylt opp av foreldre, lærere, barnehageansatte, rådgivere, politikere, helsearbeidere, idrettsledere og andre engasjerte voksne som ønsket å bidra med sine tanker og sin kunnskap.

De ble delt opp i grupper som diskuterte ulike tema i løpet av kvelden.

Før de begynte diskusjonene ble de alle rørt av Trøndelags mobbeombud, Gitte Franck Sehm. Hun hadde mange tanker om hvordan man sørger for å gi barn og unge en best mulig hverdag.

Mobbeombudet brukte to reklamefilmer for Dansk TV2 som virkemiddel. De har gått viralt og gjort inntrykk på folk over hele verden. Filmen med tittelen «Alt vi deler», har et budskap der likheten mellom mennesker verdsetter fremfor forskjellene.

I den andre filmen «Alt vi deler - del 2» fortsetter den tankegangen.

- Vi som voksne har et ansvar for å være gode rollemodeller. Vi må være bevisst den rollen. Vi må ikke sette folk i bås. Vi må passe på hvilke holdninger vi vil at barna våre skal arve, sa Franck Sehm.

- Dere har for eksempel hatt slike utfordringer nå i vindkraft-debatten. Det er ikke alltid enkelt å tenke over hva man sier foran barn og unge, særlig når man blir veldig engasjert. Men prøv å vær bevisst det ansvaret, oppfordret hun.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Mobbeombud Gitte Franck Sehm Mobbeombud Gitte Franck Sehm i Trøndelag fylkeskommune. FOTO: Lena Jørgensen.

- Man kan ikke alltid være bestevenner med barna

Mobbeombudet tok utgangspunkt i statistikk fra den siste elevundersøkelsen og Ungdata-undersøkelsen gjennomført på Frøya. Det brukte hun til å vise at foreldre og voksenpersoner i frøyasamfunnet er nødt til å ta styringa.

- Det snakkes om at det ikke er lett å være forelder i dagens samfunn, men det er ikke lett å være unge heller, sa Franck Sehm.

I Ungdata-undersøkelsen svarte 94 prosent av barna på mellomtrinnet og 88 prosent av barna på videregående skole at de liker å være sammen med foreldrene sine.

- På en side er dette veldig hyggelig. Det er smått utrolig, smilte mobbeombudet, som skrøt over foreldre som er svært engasjert i barna sine.

- Samtidig er det viktig å tørre å være tydelige voksne og å sette grenser for barna sine. Da kan man ikke alltid være bestevenner, sa Franck Sehm.

- Det er ikke lett å finne balansen, men det er det vi må jobbe mot, sa hun.Annonser
Annonser