Frøya nyheter

29.03.2020 °C m/s
Annonser
Koronavirus Rydding Av Froan Før Fuglene Kommer 1 De ansatte i Mausund feltstasjon legger ned en enorm innsats for miljøet i Froan Naturreservat.

Samlet 1,3 tonn søppel fra fire øyer

Koronaviruset satte en stopper for den store ryddedugnaden som skulle skje i Froan Naturreservat før fuglene kommer. Det stopper ikke de ansatte i Mausund feltstasjon, som har brettet opp ermene og ryddet gjennom hele vinteren.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Jeg må si at jeg er skikkelig stolt av denne gjengen, sier Odd Arne Arnesen, daglig leder i Mausund feltstasjon.

- Det er helt utrolig. Alle ansatte stiller opp. Ingen fatter hva slags innsats de legger ned for miljøet her ute, sier han.

- Alle har stått på gjennom hele vinteren; i vind, regn og kulde. Man setter litt ekstra pris på sola når den begynner å varme, smiler Arnesen.


Rydder både i hverdag og helg

Ryddingen av Froan Naturreservat fortsetter. Gjennom hele vinteren har hver eneste dag, så lenge været har tillat det, blitt brukt på rydding. Målet har vært å få ut mest mulig marint avfall før ferdselsforbudet trer i kraft den 1. april.

Møysommelig har Mausund feltstasjon arbeidet seg gjennom området øy for øy.

- For å kompensere for de dagene været er litt for hardt, bruker vi helgene, forteller Arnesen.

Forrige lørdag var det klart for en storstilt ryddedugnad der Mausund feltstasjon og Naturvernforbundet i Trøndelag inviterte frivillige til å bli med og rydde plast og annet søppel før fuglene kommer.

Koronaviruset, og strenge tiltak for å hindre smitte, førte til at arrangementet måtte avlyses. Det stoppet imidlertid ikke gjengen i Mausund feltstasjon fra å rydde søppel.

- Sist lørdag var det fokus på Grogna, ei øyrekke litt for seg selv rett nord av Gjesingen. Frisk bris og strålende sol hjalp til at det ble en fin dag, forteller Arnesen.
Artikkelen fortsetter under bildene fra ryddingen i Froan:


Skal analysere det nye tilsiget

Øyene de var på ble ryddet i 2019. Denne gangen var hensikten å rydde nytt tilsig til et eget prosjekt.

- 500 kilogram «nytt» marint søppel skal analyseres for opphav, type med mer, sier Arnesen.

- Det viste seg at det ikke bød på den helt store utfordringen. Etter rydding av de fire første øyene var det gjort, og vel så det. Det ble totalt 1.310 kg i tre fulle båter, forteller han.

Resultatet ble plastflasker, store trålposer, kasser, husholdningsavfall, oppdrettsavfall, garnkuler, en oljedunk full med spillolje, og masse ugjenkjennelig knuste plastbiter.Må stoppe forurensningen

- Vi ser at ryddingen nytter, men må rope et stort varsko. Naturen, ja hele kretsløpet lider på grunn av forurensning. Jo lenger det blir liggende, jo vanskeligere er det å få ryddet opp, sier Arnesen.

- Mange øyer vi går i land på, er det aldri blitt ryddet. Her ligger det begravd lag på lag med avfall helt tilbake til plastens opprinnelse på 50 og 60 tallet. På flere av øyene fant vi i fjor høst fugler som lå døde i reira med plast og tau omkring halsen, og slik kan vi ikke ha det, sier han.

De opplever at mange har fått en helt annen forståelse for hvor viktig det er med et rent hav. Nå ber de alle om å gjøre sitt for at forurensningen skal ta slutt.

- Vi skal gjøre vårt beste for at Trøndelagskysten blir ryddet, men samtidig må vi alle, både private og næringsdrivende, øke fokuset på at nytt tilsig av forurensning stopper helt opp, sier Arnesen.Takker for økonomisk støtte

Mausund feltstasjon er svært takknemlig for støtten de får. Det gjør arbeidet mye lettere.

- Det siste året har arbeidet gått mye lettere, mye takket være en velvillig Hemne Sparebank, som har bistått oss med finansiering av nytt og bedre utstyr, som blant annet større og mer effektive båter, forteller Arnesen.

De takker også for støtten fra Erviks Laks og Ørret AS, Handelens Miljøfond og Miljødirektoratet.

- Vi har fått på plass en finansiering som sikret drift ut året med bemanningen vi har i dag, sier han.

- Det er likevel en litt annen hverdag enn den dere hadde da dere begynte arbeidet?

- Det skal være sikkert. Flere av oss gikk jo fra en forutsigbar hverdag med trygge jobber og bokstavelig rett i fjæra. Første året hadde vi midler for 4 måneder, ikke at det er så mye bedre i dag, men vi har fått en urokkelig tru på at dette skal vi få til, sier Arnesen.

I dag er de etablert på Mausund og Hitra, men de jobber videre med å etablere seg i Roan.


Annonser
Annonser