Frøya nyheter

19.01.2019 °C m/s
Annonser
App En Tur

Samler hele Norge til ett kollektivrike

Nå kan du planlegge buss og togtur fra Frøya til andre steder i landet via en ny mobilapp og nettsida. Reiseplanleggeren skal på sikt gi deg muligheten til å kjøpe billetter til hele landets kollektivtilbud via appen.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
Annonser

BILDET: Kristian Syversen i Sopra Steria og Hanne Nettum Breivik i Entur vil hjelpe reisende med å bli bedre kollektivbrukere også på bortebane. Foto: Kristin Jacobsen/Studio Oscar  


Pressemelding:


Appen Entur har samlet 58.500 stoppesteder, 3000 reiseruter og 60 kollektivselskaper i én felles løsning. Endelig har Norge fått sin nasjonale reiseplanlegger.

– Det har vært litt som å løpe maraton og foreta en hjertetransplantasjon samtidig. 

Vi har jobbet intenst med å få til en løsning som gir sømløse kollektive reiser over hele landet, sier Hanne Nettum Breivik, prosjektleder i Entur, et statlig selskap under Samferdselsdepartementet.

Mobilappen Entur og nettsiden en-tur.no ble lansert torsdag. Her er alle rutetider for landets buss-, trikk-, tog- og fergelinjer er samlet på ett sted. 

Også bussrutene til og fra Frøya kan planlegges her. Nå selges enkeltbilletter for Ruter og for tog, men på sikt skal reisende få kjøpt billetter til hele landets kollektivtilbud gjennom løsningen.

 

Gir kraft til appen

Både appen og nettsiden har imidlertid allerede vært i drift en god stund. Og begge er helt avhengige av den bakenforliggende nasjonale reiseplanleggeren, selve motoren i løsningen.

Målet er ganske enkelt: Å gjøre det lettere for folk å reise kollektivt, slik at stadig flere lar bilen stå i garasjen. 

Da må absolutt all nødvendig informasjon ligge tilgjengelig på ett og samme sted. I tillegg må informasjonen være korrekt, oppdatert og nøytral.

  – De fleste er kollektivverdensmester mellom hjem og jobb, men blir rådløse hvis de plutselig må reise med en annen rute eller til en annen del av landet. Da tyr mange til bilen. 

Vi skal gjøre folk til tryggere og bedre kollektivpassasjerer også på bortebane, sier Nettum Breivik.

 

Etterlyst i 12 år

Det var så tidlig som i 2006 at Stortinget etterlyste en nasjonal reiseplanlegger. 

Ansvaret ble lagt til Vegdire, prosjektleder for Ruter Billett, ble i 2014 hentet inn for å få storsatsingen på skinner igjen.

 – Vi ønsker å få denne informasjonen inn i alle slags løsninger og tjenester, slik at appen og nettsiden vår bare er en del av totalen. 

For eksempel kan en musikkfestival enkelt integrere våre funksjoner inn i sine egne systemer og dermed tilby sine kunder reiseinformasjon sammen med festivalpass. 

Og Google er allerede i gang med å implementere våre kollektivdata fra hele Norge i sin karttjeneste, sier Nettum Breivik. 

Annonser
Annonser