Frøya nyheter

30.10.2020 °C m/s
Annonser
Sara Vikan Kreftforeningen Krafttak Mot Kreft 2020 FOTO: Illustrasjon. Arkivfoto fra da Sara Vikan tok imot bøssebærerne fra Frøya under Krafttak mot kreft 2020.

Russens million- innsamling vil redde liv

Frøyarussens innsats for Krafttak mot kreft gjør oppstart av lungekreftscreening i Norge mulig. En halv million av åtte milloner fra russen i Norge, kom fra Frøya.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Åtte millioner til lungekreftscreening – takket være russen. Midlene fra Kreftforeningens innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft 2020 har blitt delt ut.

- Russen er en av Kreftforeningens hovedsamarbeidspartner i aksjonen. Deres innsats gjør oppstart av lungekreftscreening ved A-hus mulig, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

- Lungekreft er kreftformen som tar aller flest liv i Norge. Det er ikke tvil om at screeningprogrammet vil redde liv, sier hun.Redder liv

Russen på Frøya er igjen i en særklasse når det gjelder Krafttak mot kreft, med en sum på 523.970 kroner.

Til sammen samlet norgesrussen inn åtte millioner kroner. Kreftforeningen bevilger pengene til en implementeringsstudie for lungekreftscreening i Norge.

– Altfor mange dør av lungekreft. Det skyldes først og fremst at kreftformen har vage symptomer, oppdages sent og dermed har rukket å spre seg. Det er ikke lenger tvil om at lungekreftscreening av høyrisikogrupper er en metode som redder liv. Derfor er det en stor glede å støtte dette viktige prosjektet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.Først i Skandinavia

Lungekreft er kreftformen som tar aller flest liv i Norge. Hvert år får om lag 3300 personer sykdommen, av disse dør opp mot 2300 personer.

- Screening er en masseundersøkelse av risikogrupper hvor man siler ut friske fra de som har kreft eller bør undersøkes nærmere, forklarer Kreftforeningen.

Prosjektleder for pilotstudien, overlege og førsteamanuensis Haseem Ashraf ved Akershus universitetssykehus, mener at et nasjonalt screeningsprogram vil kunne redde om lag 500 liv i løpet av tre år.

– Når lungekreft har spredt seg, er det få som overlever sykdommen. Screening gjør det mulig å oppdage kreften før spredning og dermed gi helbredende behandling, sier overlege Ashraf.

- Det er oppløftende at vi endelig har en metode som reduserer den høye dødeligheten. Det er også veldig spennende at Norge blir første land i Skandinavia som starter en slik pilot, sier han.Gode resultater

Flere studier viser at screening med bruk av CT-bilder har stor, positiv effekt på lungekreftstatistikken.

Den nederlandsk-belgiske NELSON-studien som kom tidligere i år, viser at screening reduserer dødeligheten med hele 26 prosent for menn og over 40 prosent for kvinner.

– Disse svært positive resultatene viser potensialet som ligger i metoden. Det er bred enighet om at det bør innføres et nasjonalt program for lungekreftscreening i Norge, men det tar tid å få det implementert i det offentlige helsevesenet. Vi er utålmodige, og håper piloten vil få fortgang på prosessen, sier generalsekretær Stenstadvold Ross.

– Vi har stor tro på dette prosjektet. Lungekreftscreening vil spare samfunnet for store summer og mange tapte liv.
Hvem skulle trodd at denne partyglade gjengen også har bidratt til å redde liv?: Theodor Stammes, Mehmet Islek, Stian Øverdal, Hans Jørgen Lassen, Nicholas Berg Aune, Kristiina Lobanova, Ørjan Dolpen Sørgård, Emil August Aae, Eivind Larsen, Alexander Eriksen, Kristaps Jansons var alle med og samlet inn penger til Krafttak mot kreft. Her fra en russefest i vår.
Annonser
Annonser