°C
Annonser
Tuva Takle Hans Magnus Kvalvær Ulrikke Wågø

–Politiet sviktet oss da vi trengte dem

Tuva Takle, Hans Magnus Kvalvær og Ulrikke Wågø føler at de måtte ta et ansvar de ikke skulle hatt, da vennen truet med å ta livet sitt og forsvant på nyttårsaften. Nå ber de om å få mer politi nærmere Frøya.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Nyttårsaften 2019 blir en kveld Tuva Takle, Hans Magnus Kvalvær og Ulrikke Wågø aldri kommer til å glemme. En vennegjeng feiret overgangen til et nytt år, da de fikk uventet besøk fra en venn fra en annen kommune.

Det skulle bli starten på en dramatisk kveld for de unge frøyværingene.

- Vennen vår forsvant i to-tre-tiden på natta. Vi var nede i et naust og det siste stedet vi så han var nede på kaia, forteller Ulrikke Wågø.

Gjesten var svært beruset og hadde uttalt at han ikke hadde noe å leve for. Det gjorde ungdommene svært bekymret.

- Vi fikk ikke tak i han når vi ringte, sendte meldinger eller på Snapchat. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi prøvde, sier Tuva Takle.

- Vi skjønte at vi bare måtte ut og lete i stormen, sier Hans Magnus Kvalvær.


- Forventer at politiet kommer når man ringer

De lette høyt og lavt i området nede ved naustet. Her var vinden sterk og værforholdene utfordrende. Etter at de hadde holdt på i over én time uten tegn til vennen, så de ingen annen utvei enn å ta kontakt med politiet.

- Vi ville ikke ringe til politiet uten grunn. Derfor leita vi lenge før vi ringte. Likevel var responsen fra politiet at vi måtte fortsette å lete litt til før de sendte ut en patrulje, sier Ulrikke.

- Vi sa at han sist var sett på brygga, svært beruset, i en storm. Da bør alarmen gå, spør du meg, sier Hans Magnus.

- Vi satte oss selv i fare ved å gå rundt på ei glatt kai med sterk vind. Vi holdt på å falle i sjøen selv. Derfor ble vi overrasket over at politiet mente at vi skulle ta ansvaret med å fortsette å lete. Man forventer jo at de kommer og hjelper til når man ringer, sier han.


- Frosne og redde

Han tok kontakt med sin mor, Inger-Lise Espnes, som kom ned til naustet for å hjelpe til med letingen.

- Da jeg og min mann kom frem hadde de fått beskjed om at en politipatrulje var på vei. Det var et forferdelig vær og ungdommene var både frosne og redde, forteller Espnes.

- Det kom imidlertid aldri noen politipatrulje den natten, sier hun.

Før politipatruljen hadde rukket frem til stedet fikk ungdommene livstegn fra den unge mannen de lette etter.

De varslet politiet om at han var funnet, men at de fremdeles ønsket bistand fra politiet ettersom de ikke følte seg trygge på tilstanden han var i.

De var redde for at han kunne være en trussel mot seg selv og mot andre. De satte seg derfor inn i en bil og ventet på at politiet skulle komme for å ta hånd om han. Der satt de i over én time.

- Da tiden gikk og ingen kom og ingen kom ringte vi tilbake til politiet for å høre om de var langt unna. Da fikk vi beskjed om at de hadde avbrutt utrykningen ettersom han var funnet, forteller Inger-Lise Espnes.- Var dette vårt ansvar?

Det førte til at alle ble oppskjørtet. Hva skulle de gjøre nå?

- Vi fikk spørsmål om han kunne overnatte hjemme hos en av oss, men det var ikke aktuelt. Jeg ville ikke ta på meg det ansvaret. Hva om noe hadde skjedd i løpet av natten?, spør Hans Magnus Kvalvær.

- Det ble også spørsmål om noen kunne kjøre han hjem, men han bor ikke på Frøya, så det ble veldig langt å dra midt på natten på nyttårsaften. Var dette vårt ansvar?, spør Ulrikke Wågø.

De unge frøyværingene ble etter hvert satt over til AMK-sentralen. Ambulansene på Frøya og Hitra var ute på andre oppdrag, men en av dem ble til slutt sendt for å sjekke tilstanden til den unge mannen.

- Da ambulansen kom så vi for oss at de kom til å ta han med seg slik at han kunne bli passet på, men de så ingen medisinsk grunn til å ta han med seg, forteller Ulrikke.

- Da står vi igjen der og føler at vi verken får hjelp fra politiet eller helsevesenet. Hva skal vi gjøre da?, spør hun.

Hendelsen endte med at ambulansen kjørte mannen hjem til en annen venn på Frøya som sa ja til å ta han inn hos seg. Dette er ikke godt nok, mener de.

- Det er ekkelt å ta på seg ansvaret for en person som sier at han skal skade seg selv. Man må ta alle slike trusler på alvor, sier Ulrikke.Føler seg utrygg på Frøya

Den dramatiske situasjonen på nyttårsaften endte heldigvis godt. Det gikk bra med alle involverte. Ungdommene sitter likevel igjen med mye skuffelse, frustrasjon og mange spørsmål etter episoden.

- Vi føler at vi ikke ble tatt på alvor av politiet, sier Ulrikke.

- Det var vi som ble sittende igjen med hele ansvaret i en situasjon der vi ikke visste hva vi skulle gjøre, sier Hans Magnus.

- Det tar alt for lang tid før politiet kommer - om de kommer i det hele tatt, mener Tuva.

- Det gjør at man ikke føler at man er trygg på Frøya. Når det skjer noe så må man klare seg selv, sier Hans Magnus.

De forteller om flere hendelser der de har opplevd at politiet har brukt flere timer på å komme utover til Frøya. Det gjør noe med tilliten til politiet, forteller de.

- Er det noen vits i å ringe politiet når det skjer noe? Det er følelsen vi sitter igjen med. Man blir skeptisk, sier Hans Magnus.

- Vi er veldig skuffet over at vi ikke fikk hjelp fra politiet da vi trengte det. Hvem skal vi få hjelp av da?, spør Ulrikke.


- Politiet skulle vært nærmere

Ordførere i hele Orkdalsregionen uttrykker sin bekymring for politiberedskapen i Orkdal lensmannsdistrikt. Fra 1. januar ble dekningsområdet større, med innlemmelsen av Rindal og Halsa i regionen. Det betyr flere innbyggere og lengre avstander for politiet.

Det er nøyaktig det de unge frøyværingene fikk merke på nyttårsaften 2019.

- Det skulle vært politi nærmere oss. Nå er hjelpen så langt unna folk. Og de har for få betjenter til å være der det trengs, sier Ulrikke.

Ungdommene har sendt inn klage til politiet etter hendelsen. De har fått bekreftelse på det vil bli registrert som avvik hos politiet. Nå håper de på endring.

- Vi vet at mange utdannede politibetjenter går uten jobb. Da må de med makta sette inn penger slik at de kan få seg jobb i distriktene. Vi trenger dem, sier Hans Magnus.- Vår oppfølging er kritikkverdig

Frøya.no har snakket med Tor Kristian Haugan , lensmann i Orkdal politidistrikt, om hendelsen på Frøya på nyttårsaften. Han forstår frustrasjonen til de unge frøyværingene.

- Jeg forstår veldig godt at de er skuffet. De gjorde en kjempejobb. De gjorde akkurat det man skal gjøre i slike situasjoner. Man skal ta kontakt med politiet, sier Haugan.

- Jeg mener at det er vår oppfølging etter at mannen kom til rette som er kritikkverdig, sier lensmannen.

- Det må ha kokt på sentralen i det tidsrommet på nyttårsaften. Der er nok grunnen til at de ikke var gode nok til å gi ungdommene informasjon om det som skjedde. Det er likevel ikke godt nok, sier han.

Slik forklarer lensmannen hendelsen:

- Vi sendte en patrulje utover til Frøya, men den ble dirigert til en annen hendelse da mannen kom til rette. Årsaken til det var at det var et mer presserende oppdrag i samme område, forklarer lensmannen.

- Det var en situasjon der en person truet med å ta livet sitt. Vi bruker ikke å gå ut med informasjon om slike saker, men det er grunnen til at politiet ikke kom, sier Haugan.

- Vi hadde tre patruljer på vakt på nyttårsaften. Vi er dimensjonert slik at vi må gjøre tøffe prioriteringer for hva som er mest prekært. Da mannen hadde kommet til rette ble saken sendt videre til helse som måtte gjøre sine vurderinger av tilstanden til mannen, forklarer lensmannen.


Annonser
Annonser