°C
Annonser
20210907 164804

På jakt etter flere som Trude

Trude Brustad er eneste kvinnelige brannkonstabel på Frøya. Det håper brannvesenet å endre på. Nå inviterer de til "ladies night" på stasjonen.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Jeg har aldri angret, sier Trude Brustad og smiler.

Hun er eneste kvinnelige brannkonstabel i Frøya brann- og redningstjeneste. Det har hun vært i ti år nå.

- Jeg har en helt garderobe for meg selv. Jeg klager ikke, sier Brustad og smiler.

- Jeg tenker ikke noe særlig over at det kun er menn her. Men det er klart det hadde vært fint med flere kvinner. Jeg er sikker på at mange ville ha likt det, sier hun.

- Vi kunne tenkt oss flere som Trude, sier brannsjef Johan Pettersen.Lærer på jobben

De siste ti årene har Trude jobbet som deltidsbrannkonstabel og røykdykker for Frøya brann- og redningstjeneste.

I tillegg er hun HMS- og kvalitetsleder ved Bewi. Det trives hun godt med.

- Det er et kjempegodt miljø her på stasjonen. Samtidig får man holdt seg i form. I tillegg til at man får utfordret seg selv, sier Brustad.

- Du trenger ikke å kunne noe i forkant. Du får all kursing her. Det er et veldig godt opplegg, sier hun.

- Det viktigste er at du er en lagspiller, at du liker å samarbeide, at du er positiv og at du er villig til å legge ned innsatsen for å holde deg i form.

- Men de fysiske kravene er langt ifra uoppnåelige. Det må vi presisere. Dette klarer de som er i normalt god form - med litt målrettet trening, sier Pettersen.


Et av kravene handler om utholdenhet.Kan få prøve den fysiske testen

For å vise hva de snakker om, inviterer Frøya brann og redning kvinner til en "bli kjent-kveld" mandag kveld.

- Vi tenker å samle alle som er nysgjerrige til en kveld for å fortelle litt om det brann- og redningstjenesten gjør, sier Brustad.

- Samtidig skal Trude få fortelle litt om hvordan det er å være kvinne i brannvesenet, sier Pettersen.

- De som vil kan få prøve seg på den fysiske testen. De andre kan få se hva den går ut på, og se om dette er noe de vil ha mål om å trene seg opp til, sier Pettersen.

- Det er de samme kravene til kvinner og menn. Det er det nødt til å være. Når man står midt oppi en hendelse, skal det ikke ha noe å si om det er en kvinnelig eller mannlig brannkonstabel som gjør ting, sier Brustad.Spennende jobb

Frøya brann og redning søker to deltids brannkonstabler for tjeneste ved hovedbrannstasjonen på Sistranda, og én deltids brannkonstabel for tjeneste ved lokalstasjonen på Nordskag.

- Vi søker både menn og kvinner - men vi oppfordrer spesielt kvinner til å søke, sier Pettersen.

- Det vi kan tilby er muligheten til å være en del av en særdeles viktig, allsidig og tilstedeværende beredskap. Du er med på å sikre liv, helse, miljø og materielle verdier, sier han.

- Det er en spennende jobb, der du får utfordret deg selv og vært en del av et godt lag, sier Pettersen.


Armhevinger er også en del av den fysiske testen. Her gjelder det bare å trene.- Vi er mer enn kollegaer

Når du har en jobb som krever at du slipper alt du har i hendene, for å rykke ut på oppdrag som handler om liv og død, får du et helt spesielt samhold i gruppa.

Det er bare de andre i Frøya brann- og redningstjeneste som vet nøyaktig hvordan det er. Det gjør dem til en stor familie.

- Vi er ikke bare kollegaer. Vi er venner også. Vi møtes for grilling eller fellestreninger. På lørdager er det også noen som tar lørdagskaffen her fra morgenen av, sier Brustad.

- Klokken 09:00 er det lørdagskaffe og dart, smiler Pettersen.

- Vi fungerer veldig godt sammen. Vi inkluderer også de hjemme i det sosiale på stasjonen. De er en del av laget de også, sier han.

- Det krever en del av de som blir hjemme også, når vi rykker ut midt på natta, på julaften eller midt i bursdagsselskapet, sier Pettersen.

- Samtidig sier det sitt at folk blir i brannvesenet, helt til de går av på grunn av alder. Vi trives godt her, sier han.


Alle øvelsene er tilpasset for å sjekke at personen er i en generell god fysisk form.Søker tre nye i brannvesenet

Brannstasjonen på Sistranda bemannes i dag av 16 deltidsansatte brannkonstabler + 1 leder i heltids stilling.

Lokalstasjonen Nordskag bemannes av fire deltidsansatte brannkonstabler. Nå skal tre personer gå ut av brannvesenet. En på grunn av jobb og to på grunn av alder.

Derfor trenger de tre nye deltids brannkonstabler.

Stillingsstørrelsen er på ca. 1,6 prosent og utgjør de årlige pålagte brannøvelsene. (30 timer)

- Vi søker etter de som bor og jobber nært brannstasjonen. Som er tilgjengelig og har mulighet til å rykke ut. Er en god lagspiller, positiv og strukturert. I tillegg må du være i god fysisk form, sier Pettersen.

- Hvis du er på hytta hver helg eller er fotballtrener for to lag, er det vanskelig å være med i brannvesenet. Du må være villig til å ofre litt fritid. Men vi lover at du får mye igjen for det også, smiler han.


Annonser
Annonser