Frøya nyheter

26.04.2019 °C m/s
Annonser
Olav Andreas Ervik Konsernsjef I Salmar

Olav-Andreas sikter alltid høyere

Olav-Andreas Ervik begynte som helgevikar på Frøya Edelfisk. Nå er han konsernsjef i SalMar. Med mottoet "alt vi gjør, skal gjøres bedre enn i går" har Salmar mål om å bli verdens beste oppdrettsselskap. Det passer Ervik perfekt.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Den første tiden har vært spennende, hektisk og utfordrende, sier Olav-Andreas Ervik og smiler.

I vår tok han over stillingen som konsernsjef i SalMar etter Trond Williksen, og ble dermed et av SalMars viktigste ansikt utad. Nå får Frøya.no en sjelden mulighet til et intervju med en av Frøyas travleste menn. 

- Jeg er glad i en utfordring og synes det er fantastisk artig å konkurrere. Sånn sett passer denne jobben helt utmerket, sier Ervik. 


- Stolt av å komme fra Frøya

Olav-Andreas Ervik er født og oppvokst på Sistranda og har bodd på Frøya nesten hele livet. Han flyttet bort fra hjemplassen for å jobbe i Scottish Sea Farms, deretter gikk ferden til Kristiansund og Lerøy Hydrotech. 

Grunnen til at han flyttet tilbake til Frøya var en jobbmulighet i SalMar. 

- Det var godt å komme tilbake til røttene sine. Jeg er stolt av å komme fra Frøya og å være en del av det vi får til her, smiler Ervik.

Det er lenge siden han jobbet som helgevikar på Frøya Edelfisk. Siden den tid har han jobbet seg oppover gradene, helt til toppen konsernsjef i SalMar.

- Jeg har ikke all verden av formell høyere utdannelse. Jeg begynte med to år elektrofag på videregående skole. Men jeg fant fort ut at jeg var på feil spor, sier han.

- Det var i den tiden jeg begynte som helgevikar på Frøya Edelfisk, sier Olav-Andreas.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Olav Andreas Ervik Salmar 2 Som konsernsjef har Olav-Andreas Ervik blitt et av SalMars viktigste ansikt utad.

- Livets skole har vært verdifull

Olav-Andreas ble far allerede som 19-åring. Det førte til at videre utdanning ble satt på vent. Han måtte ha en stabil inntekt. Samtidig som han jobbet som røkter, tok han fagbrev i akvakultur. Etter det ønsket han å lære mer.

- Jeg gikk på privat salgsskole i Trondheim samtidig som jeg jobbet på Frøya. Jeg brukte mye tid i bil og ferge for å få med meg timene i byen. Det ble lange dager, minnes Ervik.

Deretter fulgte jobb som bilselger i Orkdal bil før han flyttet tilbake til Frøya for å bli driftsleder i Vikan Fishfarm og deretter Lerøy Midnor. 

Etter det har han vært produksjonssjef, regionsjef i Scottish Sea Farms og etter han begynte i SalMar daglig leder, konserndirektør oppdrett og nå konsernsjef for hele selskapet. 

- Jeg har tatt noe lederutdanning underveis. Ellers har livets skole vært verdifull, sier Ervik, før han fortsetter:

- Jeg oppfordrer dagens ungdom til å ta høyere utdanning, men det å hahatt ulike rollergjør at jeg kjenner problemstillingene til næringen og de fleste av avdelingene i selskapet bedre enn om jeg hadde gått rett inn som toppleder, sier han.

- Jeg kan raskere sette meg inn i de ulike situasjonene fordi jeg har vært der selv. Det er den største verdien jeg har med meg som konsernsjef, sier Olav-Andreas.- SalMar-kulturen handler om lidenskap

Jobben som konsernsjef gir Ervik et stort ansvarsområde og rundt 1600 ansatte under seg. For Ervik er det viktigste å holde SalMar på rett kurs mot målet om å bli verdens beste oppdrettsselskap: 

- Jeg vil ta vare på de sunne og gode verdiene til SalMar. Jeg vil ta vare på SalMar-kulturen, sier konsernsjefen.

- Vi har et mål om å bli verdens beste oppdrettsselskap. Vi er et fantastisk godt lag med mange dyktige ansatte så dette er jeg overbevist om at vi skal få til sammen, sier han.

- Mange prater om SalMar-kulturen. Hva legger du i det?

 - Den er vanskelig å beskrive. Den må nesten oppleves, ler Olav-Andreas, før han gir det et forsøk:

- Det handler om lidenskap og engasjement for det man driver med. Vi er en målbevisst gjeng som er ekstremt opptatt av å forbedre og videreutvikle oss, sier han.

- Mitt favorittpostulat er "Alt vi gjør i dag, skal gjøres bedre enn i går". Vi strekker oss litt lenger for å bli best. Vi står opp litt tidligere på morgenen og jobber til litt senere på kvelden. 

Entusiasmen lyser når han snakker om SalMar-kulturen:

- Samtidig tåler vi å ha de utviklende diskusjonene. Vi er visjonære og ikke redd for å stå fremst i båten, forklarer han. 


Artikkelen fortsetter under bildet:

Havmerd Salmar Kinesisk Besøk 4 I SalMar strekker de seg alltid lenger for å være fremst i båten. Det viste de særlig med verdens første havmerd som nå ligger ute i Froan.

Liker best å møte folk

En hverdagslig kontordag for Olav-Andreas varer fra syv om morgenen til rundt fem på ettermiddagen. Deretter drar han hjem og spiser middag med familien, før det blir jobbing på kvelden igjen.

Uforutsigbarheten i jobben gjør imidlertid at mange dager ser helt annerledes ut.

- Det er heldigvis mange dager som ikke er på kontoret, smiler Ervik.

- Det beste med jobben er når jeg får dra ut og møter folk – våre ansatte. Det har jeg ikke fått gjort så mye etter at jeg ble konsernsjef. Det skal jeg bruke mer tid på fremover, sier han, før han hopper tilbake til å prate om Salmarkulturen:

- Gustav (Witzøe journ.anm.) er nok utgangpunktet for SalMar-kulturen. Han er grunnleggeren og er fremdeles en meget engasjert hovedaksjonær i selskapet. Han har et stort engasjement for SalMar, og er en av de fremste fanebærerne for at vi skal skape størst mulig verdiskapning av den laksen vi produserer og i de nærmiljøene hvor vi har virksomhet.  Et slik engasjement smitter og har vokst sammen med SalMar og de nye ansatte som har kommet inn. Det er summen av alle oss ansatte som er SalMar-kulturen og vårt største konkurransefortrinn, sier Olav-Andreas.

- Vi er bevisst samfunnsansvaret vårt og vet vi skaper store ringvirkninger i et lokalsamfunn. Dette gjelder i alle kommuner og land vi er representert i, sier han.

- Størst mulig verdiskapning med et minst mulig fotavtrykk. Det er og har alltid vært mantra i SalMar, sier Ervik.


Annonser
Annonser