Frøya nyheter

23.06.2018 °C m/s
Annonser
Berit Flåmo Geir Ove Ystmark Tord Lien Kristin Skogen Lund Nho

NHO-sjefen er inspirert av samspillet på Frøya

Kristin Skogen Lund (th) skjønner godt hvorfor Frøya var kommunen som klatret mest på NHOs kommune-NM i år. - Frøya er et skoleeksempel på hvordan det skal gjøres, sier NHO-sjefen.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Den enorme veksten i næringslivet på Frøya ga kraftig utslag på NHOs årlige kommune-NM. I år endte Frøya på andreplass i Trøndelag, kun slått av Trondheim.

Og NHO-sjef Kristin Skogen Lund har ingen problemer med å skjønne hvorfor:

- Jeg blir veldig inspirert av å høre om det arbeidet som gjøres her ute. Den symbiosen man har skapt er helt spesiell. Frøya er et skoleeksempel på hvordan vi ønsker at det skal gjøres, sier Kristin Skogen Lund. Kunne tenkt seg å bruke Frøya som case

Bakgrunnen for besøket til Skogen Lund turen var ønsket om å bli bedre kjent med trøndelagskysten, og da spesielt havbruksnæringen. 

Den administrerende direktøren for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), kom til Frøya sammen med en delegasjon, og de var på besøk på Innovamar på Nordskaget før de tok turen til Blått kompetansesenter.

Der fikk de en nærmere titt på samarbeidet som ligger bak både Guri Kunna videregående skole, Helhetlig Idrettspark og Blått kompetansesenter:

- Samspillet mellom næringsliv, akademia, utdanning, kommune og fylke er inspirerende. Jeg blir veldig fascinert. Jeg kunne godt tenkt meg å bruke Frøya som en case på årsmøtet vårt, sier hun. 
- Næringslivet løfter Frøya opp og frem

Ordfører Berit Flåmo var invitert for å fortelle om Frøya som næringslivskommune. Og Flåmo sparte ikke på rosen overfor aktørene som står bak veksten i kommunen.

- Vi er veldig stolt av å være en anerkjent næringslivskommune. Og stolt over resultatene våre i NHOs kommune-NM. Det skyldes næringslivet. Det er de som løfter Frøya opp og frem, sa Flåmo. 

- Det skapes enorme verdier på Frøya. Og grunnen til at kommunen er slik den er i dag er på grunn av at de har et enormt eierforhold til hjemplassen sin. Lokal stolthet og lokal forankring. Vi har svært generøse aktører som byr på seg selv, sa ordføreren.

- Dette handler om langt mer enn skatteinntekter. Våre gründere tenker på 24-timersmennesket, og vet at Frøya kommune trenger hjelp til å bygge et samfunn som er attraktivt for den kompetansen vi trenger her ute. De har derfor vært svært generøse når det gjelder økonomiske bidrag til skole, idrett og kultur, sa hun. Artikkelen fortsetter under bildet: 

Berit Flåmo Ordfører Blått Kompetansenter Berit Flåmo snakket blant annet om Frøya kultur- og kompetansesenter og Helhetlig Idrettspark som bevis på at næringslivet på Frøya betyr enormt mye for samfunnet her ute.


- Næringslivet involverte seg i skolen

Delegasjonen til NHO fikk en god innføring i det som har skjedd på Frøya de siste ti årene, og ble helt imponert over den utviklingen som har vært. 

Trude Steinbru Heggstad, daglig leder i Blått kompetansesenter AS, fortalte særlig om involveringen som næringslivet har hatt i den videregående skolen på Frøya:

- Næringen involverte seg med en gang de så at søknadstallene til skolen begynte å gå nedover. De skjønte at de trengte ungdommene, og la derfor opp til et godt praksismiljø og et godt forhold til skolen. Det har vært veldig viktig, sa Steinbru Heggstad.

- Etterhvert så tok man dette videre og inngikk avtaler med NTNU og Sintef. Det var da man så at dette begynte å bli for stort for en videregående skole, og da tanken om Blått kompetansesenter kom. Bjørnar Johansen skal ha mye av æren for det arbeidet som ble gjort der, sa hun. 

- Blått kompetansesenter har blitt en arena der næringslivet, forskning og utdanning møtes i kantina. Det vil bety mye for utviklingen mot en mer kompetansebasert oppdrettsnæring. Artikkelen fortsetter under bildet: 

Blått Kompetansesenter Nho Delegasjonen fikk smake på mat fra Frøya mens de hørte om det suksessfulle næringslivet i kommunen.


- Næringen vil hele tiden videre

Skogen Lund var svært imponert over det hun så og hørte om næringslivet på Frøya, og syntes det var gøy å endelig få oppleve øya hun har hørt så mye om.

- Det var tilfeldig at turen ble lagt nå, etter de imponerende resultatene i kommune-NM. Men jeg er glad for at jeg kom hit nå. Jeg vil gratulere Frøya så mye med den gode plasseringen. Det virker som at det er veldig fortjent, smilte NHO-sjefen.

Hun poengterte at Frøya er i en svært sårbar posisjon, med tanke på at så mye er sentrert på en næring. Men var imponert over at aktørene hele tiden er på jakt etter å nå nye høyder. Det tror hun vil være avgjørende for Frøya.

- Bare se på investeringene som Salmar tar med tanke på havmerdene nå. Det hadde de ikke trengt å gjøre. De kunne lagt seg bakpå og melket det de har fått til frem til nå. Men de tenker ikke sånn. De vil hele tiden videre. Det er det som gjør at de lykkes, sa Skogen Lund. NB! På bildet øverst i saken: Ordfører Berit Flåmo, Geir Ove Ystmark (administrerende direktør i Sjømat Norge), Tord Lien (regiondirektør i NHO Trøndelag) og Kristin Skogen Lund (administrerende direktør i NHO)

Annonser
Annonser