Frøya nyheter

19.06.2019 °C m/s
Annonser
John Arne Moen 2

Ja til Øyrekka folkehøgskole allerede neste år?

Norge trenger en blå folkehøgskole. Det har Øyrekka folkehøgskole AS og John Arne Moen fått sterke signaler på fra høyt politisk hold. Søknaden slapp ikke gjennom nåløyet i år, men de har tro på at neste år kan bli deres år.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Øyrekka folkehøgskole slapp ikke gjennom nåløyet på forsøk nummer to. 

John Arne Moen, som sitter i styret for Øyrekka folkehøgskole, forteller til Frøya.no at man tidlig på året ble klar over at det ikke ville komme noen bevilgning for kommende års statsbudsjett.

– Vi må ikke glemme at folkehøgskolene som de siste årene har blitt godkjent, har ventet i mange år – de fleste atskillig lenger enn oss, så dette er prosesser som tar litt tid, sier Moen.

- Det som er gledelig er at vi nå har fått tilbakemelding om at Øyrekka Folkehøgskole har havnet på bordet til kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), og at det arbeides med å få oss helt fram i første linje for neste år, sier han.- Vi er der vi skal være

Moen forteller at stortingspolitikere fra både Høyre og Frp har jobbet tett opp mot politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet det siste året, og at tilbakemeldingene er at dette definitivt har båret frukter.

I tillegg har styret i folkehøgskoleselskapet fått tilbakemelding om at søknaden har støtte fra kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. 

Departementet har også gitt tilbakemelding om at man har merket seg at Trøndelag fylkeskommune ved fylkesordføreren har gått aktivt inn og bedt departementet godkjenne søknaden. 

– Summen av alt tilsier at vi nå er der vi skal være. Så får vi se når vi kommer endelig i mål, sier Moen. 


Artikkelen fortsetter under bildet:

Politikere Stortingen Folkehøgskole På Stortinget: John Arne Moen, Joar Johansen, Berit Flåmo, Ingvild Kjerkol, Jan Otto Fredagsvik og Tore O.Sandvik.


Ikke bekymret for regjeringsskifte

Han innrømmer overfor lokalavisa at mye kan endre seg ved et regjeringsskifte. Dersom KrF skulle skifte side og bidra til at det blir en regjering fra Ap, Sp og KrF, vil det komme helt ny politisk ledelse i departementet. 

På spørsmål om man frykter en slik utvikling, svarer han slik:

– Vi er ikke bekymret for det, men i likhet med alle andre som har prosesser gående med den sittende regjeringen, blir det økt usikkerhet dersom det kommer et skifte, sier Moen.

- Men vi har svært gode kontakter i både Ap, Sp og KrF, og har fått tydelige tilbakemeldinger fra ledelsen i alle tre partier som viser at søknaden vår både er lagt merke til og er på agendaen, så vi tror ikke at vi snakker om annet enn at det eventuelt går et år ekstra før vi er i mål, sier han.Mausund gjør at søknaden skiller seg ut

Moen understreker også at kampen for å få godkjent Øyrekka Folkehøgskole nå fra begynnelse til slutt handler om utdanningsløpet i blå sektor – ikke om øyrekka eller Mausund i seg selv.

– Det spektakulære med at skolen er planlagt på Mausund løftes av alle fram som elementet som gjør at man stikker seg ut i mengden av søknader, men hele grunnlaget for skoleideen ligger i behovet for å kanalisere ungdommer inn i blå næringer, sier Moen. 

- Det er nå flere ungdommer som går på folkehøgskole enn som gjennomfører førstegangstjenesten, og vi ser at ungdom som har et år på folkehøgskole bak seg, i mindre grad enn andre skifter studieløp. Året på folkehøgskole brukes til å ta varige valg for framtida, sier han.
Skal Frøya og Trøndelag får landets første blå folkehøgskole?

Han mener at det er ganske kritisk at ikke en eneste skole eller linje på folkehøgskolene er rettet inn mot blå sektor, som handler om alt fra havbruk og fiskeri til forvaltning og havrett:

- Samtidig er det et vell av linjer som går mot næringer som langt fra er like framtredende og fremtidsretta, sier Moen, og legger til at det er kommet signaler fra både Vestlandet og Nord-Norge om at aktører er frustrert over at de ikke kom på ideen først.

– Vi er kjent med at sterke krefter jobber med tilsvarende ideer både nord og sør for oss, men vi har samtidig fått beskjed fra departementet om at så lenge vår søknad ligger inne, så «sperrer vi» i realiteten for andre med tilsvarende linjeinnhold, sier han.

- Derfor handler dette nå om hvorvidt Frøya og Trøndelag skal få landets første næringsretta, blå folkehøgskole – eller om vestlendingene eller nordlendingene skal få det til. Dette er et valg som også frøyasamfunnet må ta inn over seg, sier Moen. 


Annonser
Annonser