°C
Annonser
Gangei, Sykkelvei, Hammarvik Sistranda

Millionsprekk for den nye gangveien

Den nye gang- og sykkelveien mellom Hammarvika og Sistranda gir kommunen prissjokk. Den ble mange millioner dyrere enn forventet.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Gang- og sykkelveien mellom Hammarvika og Sistranda ble 10 millioner kroner dyrere enn forventet.

- Vi fikk sjokk da sluttregningen kom. Jeg trodde det var en kommafeil da jeg fikk presentert tallene. Dette er det verste jeg har vært borti, sa Andreas Kvingedal, prosjektleder i Frøya kommune, i tirsdagens formannskap.



- Vi kunne aldri drømt om dette

Det Kvingedal reagerer så sterkt på er en grov feilberegning av mengden masse som måtte tas ut i området.

Grunnforholdene i området har vært så ujevne at de mener at det har vært umulig å forutse hvor mye masse de måtte ta ut.

- Vi kunne aldri drømt om dette. Det var skissert uttak av 12.000 kubikk med masse, men det endte på 50.000 kubikk, sier Kvingedal.

- Det var så mye at man noen steder måtte grave seg ned over fire meter med myr, før man fant fast grunn. Det var det vanskelig å forutse når man skulle grave på Hammarberget, sa han.


Utfordret med myrlommer

Dette gjør at prosjektet blir ti millioner kroner dyrere enn forventet, og at sluttregningen for prosjektet blir på 23 millioner kroner.

- Vi fikk sjokk. Vi har gått gjennom saken to-tre ganger og har hatt møter med entreprenører og alle involverte. Vi skjønte ikke hvordan dette kunne skje, sa Kvingedal.

- Det var en bombe for oss alle. Vi har gått i oss selv og sett om det var noe vi kunne gjort annerledes. Det er dessverre slik at Frøya er utfordret med myrlommer. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi kan gjøre bedre grunnundersøkelser, men det viktigste er kanskje å legge inn en større usikkerhetsfaktor, slik at vi har mer å gå på, sa Ann-Magritt Glørstad, virksomhetsleder for bygg og kommunalteknikk i Frøya kommune.

- Vi tar med oss erfaringene fra saken, sa hun.

- Massene som er tatt ut er kjørt til Uttian, Nordhammarvika og til Fillan, opplyste Kvingedal.



Vanskelig å gjøre noe med

Formannskapspolitikerne stilte flere kritiske spørsmål til beregningen av millionsmellen, og fikk svar fra prosjektledelsen.

Det gjorde at de slo seg til ro med at alle utregninger og undersøkelser er gjort i saken.

- Vi har forståelse for situasjonen og synes at dere har jobbet godt med å ta ansvar for saken, sa Berit Flåmo (Ap).

- Gang- og sykkelveien er et veldig bra og etterlengtet tiltak som tas i bruk av mange, sa Kristin Strømskag (H) i tirsdagens formannskap.

- Vi er ikke glade i å få slike ekstraregninger, men så lenge vi vet at alt er gjennomgått og vet at dette skyldes uforutsette forandringer som var vanskelig å beregne, er det vanskelig å gjøre noe med det. Vi får håpe at fylkeskommunen svarer positivt på henvendelsen, og tar sin del av regningen, sa Strømskag.

Regningen er allerede betalt, men nå skal Frøya kommune be om midler fra Trøndelag fylkeskommune. Prosjektet har vært et spleiselag mellom kommune og fylket. Derfor ber kommunen om at fylket også betaler sin andel av ekstrakostnadene.


Annonser
Annonser