°C
Annonser
Hanna Jensen, Nora Riiber, Johanna Wahlvåg, Elise Storø, Ronja Husmo, Iselin Lilja Skarpnes Denne gjengen har levd mer miljøvennlig i en uke. Fra venstre bak: Hanna Jensen, Nora Riiber, Johanna Wahlvåg, Elise Storø. Fra venstre foran: Ronja Husmo og Iselin Lilja Skarpnes.

- Å gjøre litt for miljøet er bedre enn ingenting

Niende klasse ved Frøya ungdomsskole fikk i utfordring å spare miljøet ved å gå mer, spise mindre kjøtt og spare strøm i en hel uke. - Det er faktisk ikke så mye som skal til før man har gjort en forskjell, sier elevene.

Ida Nordland Hillestad Ida Nordland Hillestad +47 480 90 059
Annonser

- Da vi fikk utfordringen tenkte jeg med en gang, herregud dette gidder jeg ikke, men så innså jeg jo bare at det var fordi jeg ikke har prøvd det før. Med en gang startet gikk det egentlig fint, smiler Iselin Lilja Skarpnes (15).

I en hel uke skulle niende klasse ved Frøya ungdomsskole leve mer miljøbevisst. De fikk velge fra forskjellige alternativer, som å bruke mindre plast, plukke opp søppel, gå mer eller spise kjøttfritt. Hver dag måtte skrive et dagbokinnlegg om hvordan dagen var og hvilke utfordringer de møtte på.

- Jeg er hvert fall blitt mer bevisst på hvor mye planlegging som ligger bak en vegansk livsstil. Man må nok være veldig innstilt på det om man skal kunne leve sånn, men å spise mindre kjøtt er veldig overkommelig, sier Johanna Wahlvåg (14).- En lærerik uke

Det har vært en lærerik uke for jentene i niende klasse, de er blitt mer bevisst på hvor enkelt det også kan være å leve mer miljøvennlig.

- Jeg valgte som tema å bare gå hele uken. Nå i ettertid seg jeg hvor mye vi kjører som egentlig kunne vært unngått. Jeg skal helt klart bli flinkere til å gå og sykle de dagene det er fint vær, sier Iselin.

- Å være veganer er nok ikke noe jeg kommer til å fortsette med, men å ha en eller to dager i uken uten kjøtt kan være en løsning. Så ble jeg også veldig bevisst på hvor mye strøm vi bruker, det skal jeg tenke mer på fremover smiler Ronja Husmo (14).

Jentene har også møtt på ulike utfordringer i løpet av uken som mer miljøbevisste mennesker.

- På fredag sprakk jeg. Taco uten kjøttdeig gikk ikke, jeg måtte bare ha den ordentlige fredagstacoen, det var heldigvis verdt det ler Ronja.

- Da vi var på ungdomsbasen merket jeg at det var utfordrende å ikke kunne spise kjøtt. Jeg endte opp med å spise spagetti og ost, det var litt kjedelig, sier Hanna Jensen (14).- Å være åpen for nye ting

Utfordringen niendeklassingene fikk er en del av et tverrfaglig prosjekt om bærekraftig utvikling.

I Utdannings-direktoratet sin overordnede del står det flere verdier elevene skal utvikle gjennom utdanningsløpet. En av disse er "respekt for naturen og miljøbevissthet".

"Elevene skal utvikle bevissthet om hvordan menneskets levesett påvirker naturen og klimaet, og dermed også våre samfunn. Skolen skal bidra til at elevene utvikler vilje til å ta vare på miljøet."

- Jeg føler at jeg har fått et bedre innblikk i hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Vi har lært om bærekraftig utvikling og miljø i flere uker nå, og vi har lært utrolig mye nyttig, sier Elise Storø (14).

- Det handler i bunn og grunn om å være åpen for nye ting og være kreativ. Det er veldig lett å leve mer miljøvennlig om man bruker kreativiteten, sier Iselin.

- Selv om ikke alle fullførte utfordringen hele uken, så har vi alle i klassen forsøkt og lært mye, smiler Johanna.

Annonser
Annonser