Frøya nyheter

28.01.2020 °C m/s
Annonser
Mink Jakt Minkjakt 2019 1

Melder om krise for fuglebestanden i øyrekka

Frode Reppe og jaktlaget tok livet av 16 mink på fire dagers jakt. Han tror likevel ikke dette vil hjelpe den sårbare fuglebestanden i øyrekka. Nå mener han at alarmen bør gå.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Vi har etter over 30 timer i båt i dette området ikke observert en eneste ærfugl, med unntak av de som har tilhold i Vikasundet kloss i husene, sier Frode Reppe.

- Jeg har snakket med flere med god oversikt over fuglelivet i kommunen, og konklusjonen er at spesielt ærfuglen er ille ute. Det samme gjelder fiskemåsen og tildels blåmåsen. Terna er et hederlig unntak, sier Reppe.

- Det kan ikke fortsette sånn. Bestandene av disse artene på Frøya er nå så lave at noe må gjøres, og det raskt, mener Reppe.

- Det handler ikke bare om fuglenes overlevelse, men også Frøyas identitet, sier han.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Mink Jakt Minkjakt 2019 2

- Ørn og oter en del av problemet

I forrige uke samlet han sammen et jaktlag som reiste ut i sørværa. Åtte menn, én kvinne og elleve hunder utgjorde jaktlaget som var i aksjon i helga.

- Vi har jakta fra Mausund til Vågsværet, og fra Kvalværet til Humlingsværet via Vågøya.

I løpet av fire dager tok det erfarne jaktlaget livet av 16 mink.

- Meget gode hunder og dyktige jegere til tross, 16 mink er mye. Vi fant den i hele dette området, men det verste var uansett at vi tok mink på Humlingsværet. Dette var tidligere ett av de viktigste hekkeområdene for fuglene på Frøya. Vi forsøker å begrense antallet mink i den hensikt å gi fuglene en bedre sjanse til å berge ungene sine, sier Reppe.- Ikke noen særlig effekt

- Vi bidrar med å begrense minkbestanden, men føler sterkere og sterkere at arbeidet vi gjøre bare medfører at det blir enda mer mat til de meget store bestandene av oter og havørn. Det er bare å beklage at vi ikke ser noen særlig effekt av det arbeidet vi gjør, sier han.

- Frøya kommune har på sin side gjort alt som gjøres kan, og står nå på en måte maktesløse slik det har blitt. Fylkesmannen og Miljødirektoratet har det gjenværende ansvaret, og de må nå sette seg inn i situasjonen på Frøya, og iverksette tiltak før det er for seint, sier Reppe.

- Det nytter ikke å skylde på klimaendringer eller matmangel heller. I Vikasundet og noen få andre steder klarer nemlig fuglene seg godt, og årsaken til det er sannsynligvis at de har en viss beskyttelse om de bare holder seg kloss inntil husa.


Annonser
Annonser