°C
Annonser
Byaasen vgs

Mausund-funn stilles ut

Arbeidet forskningslinjen ved Byåsen vgs. har gjort på Mausund har vært så vellykket at Vitenskapsmuseet i Trondheim vil stille det ut.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
Annonser Forskningslinjen ved Byåsen videregående skole har de siste tre årene flyttet undervisningen til Mausund i noen dager hver høst. På det meste har 90 elever drevet med intens prøvetagning av fisk, skalldyr og vannprøver på Mausund. - Mausund var perfektFor å sette i gang dette prosjektet tok Byåsen vgs. dermed kontakt med SINTEF som anbefalte området Mausund som forskningsområde.- Vi ville dra så langt ut mot havet som vi kunne komme, og Mausund var perfekt. Her har vi blitt tatt imot av svært imøtekommende folk, som har vist oss rundt, hjulpet oss med boplass, og gitt oss all lokal ekspertise de kan by på, sier Hilde Ervik, lektor ved Byåsen vgs., som selv har røtter og slekt på Frøya, men ikke har bodd her selv. Ervik forteller at de alle skylder Arvid Støen, den lokale fiskeren, en stor takk;- Det er han som har vist frem hvor de kunne få tak i de beste resultatene, hvor de finner kveite, torsk og krabber, og vært den lokale eksperten. Uten han så hadde det blitt vanskelig, sier hun.  

Medie-elevene dokumenterte erfaringene på Mausund, og snart kan man se de på Vitenskapsmuseet.  Et reelt oppdragArbeidet disse unge forskerne har gjort har vært så vellykket at Vitenskapsmuseet i Trondheim nå lager ei utstilling som har fått navnet «Unge forskere møter Mausund». Utstillingen åpner 15. januar.- Vi ønsket å gjøre undervisningen mer praktisk, og å gi dem et reelt oppdrag de kunne utføre, samtidig som vi følger med i tiden, og vet at marine ressurser er et område som er veldig viktig, sier lektoren.Forskningsprosjektet går ut på å undersøke om det er forhøyede verdier av tungmetaller i fisk og krabbe i områdene rundt Mausund. Prøvene leveres til NTNUs institutt for kjemi, hvor feltarbeidet blir analysert, og alle forskrifter følges, noe som gjør at resultatene de finner også kan brukes av andre.- De unge forskerne er så nøye at dette blir så nært de kan komme det å være ordentlige forskere, smiler Ervik. Intervjuet fastboendeGrunnen til at forskningsprosjektet nå blir en utstilling har mye å gjøre med medier- og kommunikasjonsklassen som har vært med på turen de to siste årene. I fjor var første gangen de skulle dokumentere det som skjedde, og lage en reportasje fra turen.  Noen av dem fulgte forskningsoppdraget, mens andre gjorde seg kjent med samfunnet der ute, naturen og kulturen.- De intervjuet en del av de fastboende på Mausund, og fikk med seg hele prosessen i forskningsprosjektet, sier Ervik.Så satte de sammen en reportasje av lyd, bilder og video:- Den reportasjen de laget i fjor har Vitenskapsmuseet sett, og de ble da så interessert i det, at de unge forskerne nå skal stille ut funn og materiale fraturen sin, sier hun.  


Annonser
Annonser