Frøya nyheter

10.07.2020 °C m/s
Annonser
Øyvind Johansen Likkiste Gravferd Vindkraft Markering

Markering med likkiste skaper avsky

Øyvind Johansen, tidligere ordfører på Frøya, har skapt sterke reaksjoner ved å demonstrere vindkraftmotstandernes sorg med gravferd med likkiste. -Det er respektløst og å dra protestene alt for langt, mener Hans Petter Trøa Sandvik og Ann Kristin Stordal.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Fra vindkraftmotstandere som deltok på "Frøya-helga" høstet Øyvind Johansen lovord og respekt for det sterke stuntet i Nessadalen.

- Jeg laget ei kiste uten bunn som et symbol for den bunnløse sorgen vi føler, sier Øyvind Johansen.

- Vi gjennomførte en markering for å ta farvel med demokratiet, selvråderetten, urørt frøyanatur og anstendigheten blant politikerne, forklarer han.


- Jeg skjemmes

På sosiale medier reagerte imidlertid flere med avsky og skepsis. Ord som respektløs, skam og lavmål blir brukt for å beskrive Johansens "gravferd" i Nessadalen.

- Å legge ei likkiste med gravlys på oppi Nessadalen er å dra det alt for langt. Jeg skjemmes. Null respekt, skriver Hans Petter Trøa Sandvik på Facebook.

Innlegget hans har fått 70 likes på Facebook.

- Tidligere er det satt opp kors i Nessadalen og nå ei kiste? Hva blir det neste? Et lik?, spør Ann Kristin Stordal.

De poengterer at dette ikke handler om å være for eller mot vindkraftutbyggingen, men at det er bruken av likkista de reagerer på.

- Likkister hører til på kirkegården, seks fot under jorda. Man bruker ikke kirkas symbol i slike tilfeller. Det er respektløst, mener Stordal.

- De viser null respekt for de døde. Det er en skam. Jeg er skuffet over hele gjengen som var med på dette, sier Trøa Sandvik.- Det skulle vekke oppsikt

Likkisten ble fraktet til Nessadalen, der vindkraftmotstandere fra fjern og nær hadde med gravlys som de satte ved kisten.

- Jeg vet at dette var et sterkt symbol å bruke. Det var også poenget. Det skulle vekke oppsikt, sier Johansen.

Personlig har han kun fått positive tilbakemeldinger for stuntet. Han forventet imidlertid at utenforstående ville reagere.

- Jeg gir helt ærlig blaffen i hva folk som kun har sett et bilde av dette mener. Man må få med seg sammenhengen for å kritisere markeringen. De som var til stede synes at det var en sterk og god markering, sier Johansen.- Føler på en grenseløs sorg

- Jeg har ingen problem med å forsvare symbolbruken, sier han, før han fortsetter:

- Vindkraftmotstanderne føler på en grenseløs sorg. Folk blir syke av dette. Mange lider forferdelig, sier Johansen.

- Den bunnløse sorgen kommer av tapet av frøyanaturen, men også av måten vindkraftmotstanderne har blitt behandlet på av kommunepolitikere, administrasjon og politiet. Man har følt seg sett på som undermennesker for å demonstrere for det man tror på. Vi mener bestemt at vi ikke har gjort noe kriminelt - likevel er vi fremstilt sånn. Sorgen er sammensatt, forklarer han.

- Vi er overbevist om at historien vil vise at vi sto på riktig side av saken, sier Johansen.


Annonser
Annonser