°C
Annonser
Monika Biblioteksjef Takeaway

Leverer bøker i alle hjørner av biblioteket

Selv om Frøya bibliotek er stengt for besøkende betyr ikke det at biblioteksjefen har lite å drive med. Nå leverer hun ut bøker i tre forskjellige innganger. - Jeg løper att og frem hele tiden, ler Monika.

Ida Nordland Hillestad Ida Nordland Hillestad +47 480 90 059
Annonser

- Det er nesten mer stressende nå enn når vi har åpent for alle. Jeg leverer ut bøker gjennom vinduet, og til to forskjellige skoler gjennom forskjellige dører, ler biblioteksjef Monika Kopaczek-Styczen.

Per dags dato er biblioteket kun åpent for skoler og elever på Frøya, og ikke for vanlig besøkende.

Derfor åpnet Monika opp takeaway - bibliotek for at leseglade frøyværinger skulle få mulighet til å låne bøker som tidligere. Noe som fungerer overraskende bra, men som gjør hverdagen til biblioteksjefen hakket mer hektisk.

- Jeg løper mellom alle inngangene, det banker på her, det banker på der. Det går veldig bra, men det er mye å holde styr på og vi har nok å drive med om dagen, ler Monika.Setter bøkene i karantene

Koronavirus og karanteneregler gjelder ikke bare folk. Monika forteller at også bøkene må i karantene etter å ha vært utlånt.

- Bøkene blir satt i bokser og røres ikke før enn etter fem dager. Dette for å sikre at det ikke skal være noen mulighet for at de bærer med seg smitte, sier hun.

- Det strides litt om det er nødvendig å sette dem i karantene, og eventuelt hvor lenge. Jeg tenker det er greit å være på den sikre siden uansett, smiler Monika.

Hun forteller at det er mange som benytter seg av takeaway løsningen og at det fungerer godt slik det er nå.

- Vi er flinke til å legge ut bøkene på facebook slik at folk ser utvalget vi har. Deretter kommer de for å låne. Det fungerer overraskende bra, sier Monika.En viktig møteplass for mange

Selv om utlån gjennom vinduet fungerer godt, er det fortsatt mange som savner en viktig møteplass i en vanskelig hverdag.

- Biblioteket er en viktig og sosial møteplass for mange, kanskje spesielt utenlandske som har flyttet hit. De etablerer vennskap og blir kjent her. Jeg håper snart vi kan åpne opp hele biblioteket igjen, smiler Monika.

Det er beredskapsledelsen i Frøya kommune som bestemmer når biblioteket får åpne opp igjen for alle besøkende.

- Vi pleier jo å ha en del faste arrangementer på biblioteket gjennom året. Det har vært vanskelig å planlegge og legge en plan for hvordan året blir, når alt er så uvisst som nå, sier biblioteksjefen.

Gjennom året arrangerer biblioteket flere arrangementer. Lesestund for barn, sjakk, ulike besøk fra grendene, bokprat og besøk av kjente forfattere. Alt dette er vanskelig nå.

- Man blir kreativ av slike restriksjoner og vi forsøker å løse det vi kan, digitalt. Men vi har måttet avlyse blant annet et forfatterbesøk vi skulle ha nå i februar med Nina Lykke, sier Monika.

- Nå håper jeg vi snart får åpne dørene igjen og få folk på besøk. Det er alltid trivelig med leseglade frøyværinger, smiler hun.Feirer morsmålsdagen med restriksjoner

Hvert år den 21. februar feirer alle bibliotek den internasjonale morsmålsdagen. Dagen markeres for å fremme språklig og kulturelt mangfold. Noe som er svært aktuelt på Frøya hvor det bor mange fra forskjellige kulturer.

- Dette er en veldig viktig dag og spesielt her på Frøya, hvor det er så mange med utenlandsk opprinnelse. Å kunne utveksle kultur, språk og ha respekt for hverandre er veldig viktig, sier Monika.

- Vi pleier å samle elevene her på biblioteket. Elevene med utenlandsk opprinnelse leser høyt for de andre og de blir kjent med hverandres kulturer og språk, legger hun til.

I år er de nødt til å feire morsmålsdagen over flere dager for ikke å blande kohortene.

- Det er en av de få arrangementene som vi forsøker så godt det lar seg gjøre å feire på normalt vis. En viktig dag for mange her på Frøya, og vi synes det er hyggelig å bidra til at de utveksler språkkunnskap, smiler Monika.

- Vi gleder oss veldig til å feirer med elevene, sier hun.Arkivfoto fra Morsmålsdagen på Frøya bibliotek.


Annonser
Annonser