Frøya nyheter

19.01.2019 °C m/s
Annonser
Seafood Trainee Aqualine 2017 3

Lærer om alle sider av sjømat- næringen

Norges første trainee-program innen sjømatnæringen er i gang, og torsdag tok de turen til Frøya. Mange av dem jobber med tall og data, men fikk nå sjansen til å se fiskenæringen i praksis.

Rikke Lunde Andersen Rikke Lunde Andersen +47 482 98 768
Annonser

- Det er fire moduler i trainee-programmer, og denne gangen skulle vi til Trondheim for å lære om forskning og teknologi innen sjømatsnæringen. Da fikk vi beskjed om at vi bare måtte ta turen til Frøya, for her skjer det så mye, sier Bendicte Skogen (t.v.) som er prosjektleder for trainee-programmet.

Det er Trude Steinbru Heggstad ved Blått kompetansesenter som har tatt seg av traineene på Frøya, og sørget for å vise frem det vi har å by på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Benedicte Skogen Trude Steinbru Heggstad Benedicte Skogen (t.v.) er prosjektleder for Norges første trainee-program innen sjømatnæringen. Trude Steinbru Heggstad ved Blått kompetansesenter har planlagt opplegget for traineene som gjestet Frøya torsdag.

- Jeg synes det er kjempeflott at det er så stor interesse for Frøya, og var opptatt av å vise dem at det var her det hele startet. Også håper jeg at vi kan fortsette å holde kontakten. Kanskje vil noen av våre aktører ha traineer på neste års program, sier Steinbru Heggstad.

For selv om det er første gang et slikt program er gjennomført, er planen å fortsette med et program hvert år fremover.


Nettverksbygging

- Så langt virker det som det har vært vellykket, vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Også håper jeg at flere aktører, slik som Salmar, Bewi og Aqualine, har lyst til å sende traineer på programmet senere, sier Skogen.

Selv om programmet er fagtungt, er det sosiale minst like viktig.

- En ting er hva de lærer. Samtidig får traineene en sjanse til å bygge nettverk, og bli kjent med andre i næringen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oyvind Torsvik Marine Harvest Øyvind Torsvik er utdannet økonom,. Han synes trainee-programmet er en fin mulighet til å komme ut av kontoret og lære hvordan ting fungerer i praksis.

- Får se ting i praksis

- Dette har så langt vært veldig bra. Jeg jobber på kontor til vanlig, så det er godt å komme seg ut litt, og se hvordan ting fungerer i praksis, sier Øyvind Torsvik.

Han er analytiker, og jobber for Marine Harvest i Bergen.

- Jeg jobber med markedsanalyse, og markedet blir påvirket av utfordringer i næringen. Nå får jeg mulighet til å se hvordan næringen jobber med utfordringene de har, og hvordan man tenker å løse det, sier han.

- En ting er å lese om det på nettet eller i en bok, men det er noe annet å se det i praksis. Dessuten får jeg mulighet til å møte andre som er i samme situasjon som meg, og det synes jeg er fint, sier Torsvik.


Samarbeid

- Så langt synes jeg det har vært nyttig. Det er fint å få sjansen til å stille direkte spørsmål, og lære om aktuelle temaer, sier Anna Rongved.

Hun er en del av Norges første trainee-program innen sjømat. Rongved er utdannet marinbiolog, og arbeider vanligvis med fiskefôr i bedriften Cargill i Bergen. Nå er de på et tre-dagers opphold i Trøndelag, og har hatt foredrag og omvisninger både i Trondheim og på Frøya.


- Håper vi holder kontakten

- Jeg har blant annet lært hvor viktig det er at vi samarbeider. Blant annet om man vil få gjennom politiske vedtak og slikt. Gjennom programmet blir jeg også kjent med andre som arbeider i samme næring. Det er fint, for da får vi forskjellige innfallsvinkler på spørsmålene, sier hun.

Tanken har vært å samle traineer fra ulike deler av næringskjeden innen sjømatnæringen. Derfor er det nyutdannede traineer fra både Marine Harvest, Lerøy, Cargill, Norges Sjømatråd, MSD og DnB. 

- Det er mange trivelige folk her. Forhåpentligvis blir en del av oss i bransjen i lang tid fremover, og kommer sikkert til å holde kontakten, sier hun.


Seafood Trainee Bewi 2017 3
Seafood Trainee Bewi 2017 2
Seafood Trainee Bewi 2017 1
Seafood Trainee Aqualine 2017 2
Seafood Trainee Aqualine 2017 1
Annonser
Annonser