Frøya nyheter

26.04.2019 °C m/s
Annonser
Christoffer Kisse Rabben Trommeslager Trommer

«Kisse» trives best bak trommesettet

For 50 år siden satt Christoffer «Kisse» Rabben utenfor barndomshjemmet og spilte på bøtter. Ennå spiller han trommer så ofte han kan. Møt mannen som sørger for musikalens gode rytmer år etter år.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Jeg synes det er helt greit å få sitte litt gjemt på scenen og slå på trommene mine i fred, smiler Christoffer Rabben.

Han er mest kjent som trommeslager på Frøya. Han er aktiv både i bandet "Sticky fingers" sammen med Bjørn Ervik og Jarl Mosand, som musiker i alle mulige sammenhenger, og særlig for sin rolle i musikalbandet.

Christoffer har spilt trommer hele livet. Ennå blir han like påvirket av rytmene han hører i sanger på radioen.

- Jeg slår både på malingspann og lufttrommer på jobb hvis det kommer skikkelig fete låter, sier mannen som er mest kjent som "Kisse".

- Hvor kallenavnet kommer fra har jeg ingen anelse om. Det har bare blitt sånn, ler han. 
- Andre ler av systemet mitt

Christoffer har ingen klar formening om hvordan han har blitt så oppslukt av trommer. Han ser ikke på seg selv som en musikknerd. Han hører stort sett på musikk på radioen.

Han er imidlertid opptatt av å spille presist og elsker en utfordring. Målet er alltid å få låtene til å høres så bra ut som mulig.

- Når jeg jobber med en sang skriver jeg ut teksten først, noterer hvordan den skal spilles og så går jeg ut i garasjen for å øve, forklarer "Kisse".

Han er ingen skolert trommeslager, men har en lidenskap som tar igjen for den teknikken han mangler. Han gir seg ikke før han får det til.

- Jeg har et eget system jeg følger. Andre ler av det, men sangtekster og trommenoter fungerer for meg, sier han.
- Slo på alt jeg kunne finne

I dag er garasjen hans full av trommer og annet utstyr. Slik har det ikke alltid vært. Men foreldrene oppdaget tidlig at han hadde en musikalsk interesse:

- Jeg husker da jeg var fem-seks år og satt utenfor inngangspartiet på huset vårt på Rabben. Jeg satt ute på trappa og slo på alt jeg kunne finne, smiler Christoffer.

Musikkinteressen fikk han fra faren som ofte spilte på orgelet i storstua, og fra å høre på platespilleren de hadde hjemme. Han aner ikke hvorfor lidenskapen hans ble akkurat slagverk.

- Jeg hadde ikke noe forhold til trommer på den tida. Jeg aner ikke hvor den interessen kom fra. Men det var noe som dro meg mot det kan du si, sier han.

Da han var ti-elleve år fikk han sin første skarptromme til jul. I bursdagsgave i januar fikk han hi-hat.

- Vi satte det sammen med deler av gamle slagverk slik at jeg fikk noe å spille på. Da jeg konfirmerte meg i 1978 kunne jeg kjøpe mitt første slagverk, sier Rabben.Artikkelen fortsetter under bildet:

Christoffer Kisse Rabben Trommer 1 Christoffer Rabben har spilt på alt han kan finne så lenge han kan huske. Her bruker han en pappeske som tromme.Bassen ødela stettglassene til mor

Som 14-åring begynte han i sitt første band "Wizards". 

- Jeg husker at vi øvde hjemme hos meg en gang. Men vi satte bassanlegget rett ved skjenken på stua. Det var ingen god idé. Stettglassene flyttet på seg helt til de sto lent mot døra. Du kan jo se for deg hva som skjedde da skapet ble åpnet. Det var slutten for øving hjemme, ler Christoffer.

I 1980 ble han med i bandet Rohlo som spilte både på elevkvelder, ungdomsfester og julefester. Her kom Christoffer først inn på gitar, ettersom det var det som trengtes, deretter ble han trommeslager.

- Jeg husker at vi spilte hver dag i jula. Det var på den tida det var fest hver kveld. Vi hadde det utrolig gøy, sier "Kisse".Erfaring fra band, musikal og korps

Etter tiden i Rohlo ble det et lengre opphold fra musikken da han reiste ut i militæret, og gikk på skole og jobbet i byen.

Da han flyttet tilbake til Frøya i 1988 gikk han tilbake til å spille i korps. Det hadde han også gjort i sine skoledager. Det begynte med skolekorps og ble deretter voksenkorps. Han har til og med deltatt i NM i janitsjar tre ganger. 

Det var en gang på 90-tallet at Bjørn Ervik spurte om han hadde lyst til å begynne på igjen med bandmusikken. Slik ble det. Nå spiller han både i bandet "Sticky fingers", i musikalbandet, akkompagnerer kor og spiller med korps.

- Jeg har hatt mye bruk for erfaringene både fra band og korps. Jeg liker å utfordre meg selv og å lære nye ting, sier Rabben. 

Han er like takknemlig for hver gang han får lov til å spille musikk for andre, og liker ikke å skryte av seg selv. Han strekker seg så langt som å si:

- Det kan se ut til at vi gjør noe riktig ettersom vi får komme tilbake gang på gang, smiler trommeslageren.


LES OGSÅ: Jarls musikk var så tøff at den ble sensurertArtikkelen fortsetter under bildet:

Christoffer Kisse Rabben Trommer 2 Christoffer har alltid trivdes med trommesettet.- Musikken gir meg mye mer enn penger

I dag driver Christoffer enkeltmannsforetaket Chr.Rabben der han hovedsaklig driver med maling og flis. Tjenestene hans er svært etterspurt. Hele neste år er fylt opp allerede.

I tillegg tar lidenskapen hans, trommene, mye tid. Han innrømmer at han taper arbeidsinntekt på å drive så mye med musikk som han gjør, men det gjør han ingenting.

- Musikken gir meg mye mer enn penger, sier Rabben.

- I tillegg føler jeg at hobbyen min forsvarer seg selv. Jeg tjener jo litt penger sånn at jeg kan kjøpe meg nye instrumenter. Jeg lever godt med det, sier han.

Hver onsdag har han bandøving med Bjørn Ervik og Jarl Mosand. Da holder de interessen og kunnskapen ved like. 

I tiden fremover blir det langt mer hektisk, når de skal begynne med vårens store prosjekt: Musikalen til Guri Kunna videregående skole.Har investert mye i musikalen

Christoffer har vært en viktig del av musikalbandet siden 2000. Der har de to døtrene Charlotte og Hanne-Line også vært med. Han legger alt han har i å skape god musikk for elevene. 

- Jeg har investert ganske mye i musikalen. Jeg gjør det fordi jeg synes at det er artig å skape god musikk, sier "Kisse".

Han forteller at han har kjøpt trommeutstyr til mange tusen kroner for å få til de lydene han ønsker seg. Det gjør han av egen lomme. 

- Til Hamilton kjøpte jeg nytt perkusjonsstasj. Jeg måtte ha nye lyder for å få til den riktige effekten, sier han.

Han har også kjøpt inn større trommesett for å få til de lange overgangene i 70-tallsmusikalene.

- Jeg liker å ha alt utstyret som trengs for å få til de riktige lydene. Det er spennende med perkusjon. Jeg har festet tamburin på en av trommestikkene og egg shaker på en annen. Jeg har hatt kubjella i den ene hånda mens jeg spiller, forteller han ivrig.

- Vi gjør vårt beste for å kopiere musikken, selv om vi er fem hobbymusikere og de profesjonelle kanskje er ni musikere, sier "Kisse".

- Vi har det utrolig gøy da, smiler han.

- Målet er at vi ikke skal vises. Musikken vår skal være så god at man ikke legger merke til den. Vi er der for å la elevene skinne. Det er jobben vår hvert eneste år, sier trommeslageren.LES OGSÅ: Utenkelig med et liv uten gitarSticky Fingers Band Jarl Mosand Bjørn Ervik Christoffer Rabben Sticky fingers består av Jarl Mosand, Bjørn Ervik og Christoffer Rabben.
Annonser
Annonser