Frøya nyheter

31.10.2020 °C m/s
Annonser
Smølarype-rype-Sula 2

Jeger utryddet rypestammen på Sula

Sinnene er satt i kok i øyrekka,etter at en jeger skjøt samtlige ryper i Sulas rypestamme. Fuglen er av arten "Smølalirype" som det ikke finnes så mange av. Nå ønsker miljøkonsulenten å frede rypa på kommunal eiendom.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
Annonser

FOTO: Oddvar Heggøy NOF

En rypejeger har satt sinnene i kok i øyrekka. Jegeren har vært på rypejakt på Sula, og skal ha jaktet ned alle fuglene i det eneste rypekullet på øya, inkludert stamfuglene. Rypa, som er av typen «Smølalirype», er en lirypeart som er ganske spesiell for øyene, siden den har tilpasset seg kystforholdene både i levemåte og ikke minst dekkdrakt.

Nyheten om jakten har skaket opp mange naturinteressert, og reaksjonene har vært sterke. Ikke minst siden det er jaktet på fugler som nesten har vært for tamme å regne. Et rypekull som har spredt glede på øya. Også på Bogøya og Mausund finnes det rypekull, og nå frykter folk at også de skal bli utryddet.


Vil frede

- Dette er selvsagt ingen god nyhet å få, sier miljøkonsulent Øyvor Helstad i Frøya kommune, som har fått høre nyheten om at jegeren skjøt ned det som var av rype på Sula.

På bakgrunn av dette, og fordi rypebestanden generelt har opplevd nedgang de siste årene, vil hun snart fremme en sak for politikerne på Frøya, der hun ber om at rypa fredes på eiendommene som Frøya kommune eier.

Og på Sula eier kommunen mye grunn. Men kommunen vil trolig ikke gå til noen anmeldelse.


Klare regler

- Men reglene er helt klare, sier Helstad.

- For å kunne jakte må du ha grunneiers tillatelse. Her er grunneier suveren. Men jeg har jo skjønt at dette ikke har vært håndhevet veldig strengt på Frøya. Disse rypene kan godt ha blitt skutt på kommunens eiendom, men det er ikke søkt om noen tillatelse til det.

- Det er derfor jeg nå gjerne vil stramme inn dette med en sak der vi freder rypa på kommunal eiendom. Ikke minst siden rypa nå har havnet på «rødlista» fordi bestanden går tilbake, forteller hun.

Flere plasser i Norge har man stoppet jakten for å prøve å få økt bestanden.


Må ha tillatelse

Det er tillatt å jakte på rype om vinteren, men man må uansett ha tillatelse av grunneier, sier Helstad som synes det er trist hvis hele rypestammen på Sula nå er borte.

- Folk må bare lære seg å spørre grunneier før de jakter, sier hun.

- Frøya kommune ville aldri sagt ja til rypejakt på Sula nå som rypebestanden er på et lavmål.

- Det skal jaktes av overskuddet, og det betyr selvsagt at man ikke skal skyte ned de siste fuglene som finnes på øya.


Trist sak

Det er ikke bare i øyrekka folk reagerer på hendelsen. Oddvar Heggøy er førstekonsulent i Norsk ornitologisk forening, og har vært på Sula og fotografert og sett rypa der ute. Bildet Frøya.no trykker i dag er tatt på Sula.

- En trist sak, mener han. Rypa har jo vært på Sula en stund, og denne rypearten er veldig stedbunden. De flytter lite på seg. Og siden dette er en liten isolert øy i havet er de jo veldig sårbare.

- Det finnes jo rype både på Bogøya og Mausund, samt Frøya, så muligheten for at rype kan komme tilbake til Sula er jo til stede, men det kan ta tid, mener Heggøy.


Annonser
Annonser