°C
Annonser
Fly Flyskam

– Jeg skjemmes

Torstein Larsen, leder i Pensjonistpartiet Orkland, er forbannet fordi bedrevitere forsøker å gi han flyskam og kjøttskam. Nå vil han heller innføre begrepet politikerskam.

Annonser

Av Torstein Larsen, leder Pensjonistpartiet Orkland:


Æ skjemmes!

Ikke på grunn av at jeg flyr og at jeg kjører bil. Og slett ikke på grunn av at jeg spiser kjøtt. Jeg skjemmes på vegne av bedreviterne som ønsker å påføre oss vanlige dødelige skam. Skam for å spise kjøtt. Skam for å fly fra A til B. Skam for at vi bruker bilen i stedet for å gå eller sykle.


I Dagsnytt 18 i dag var en kommentator i en eller annen avis ute og la mer stein til byrden. Vi skulle føle skam hvis vi tillot oss å spise kjøtt flere ganger i uken. «Kjøttskam» kalte hun det. Som om ikke vi vanlige mennesker har nok å drasse på i disse tider. Vi har allerede en ryggsekk full av skam. Skam over at vi ikke er like fattig som flertallet i verden. Skam over at vi kan spise oss mett hver dag. Og så videre og så videre.

Disse skammens apostler har frekkhetens nådegave når de i beste sendetid står frem, ser oss direkte inn i øynene, og sier: Du må skamme deg.


Vet dere: Jeg skjemmes ikke. Jeg er forbannet på tullpratet som sier at jeg skal skjemmes. Jeg som har vokst opp med fisk seks dager i uka skal skjemmes for at jeg nå har råd til å unne meg kjøtt både tre og fire ganger hvis jeg vil. Jeg liker fisk og jeg liker kjøtt, men jeg vil selv bestemme hva jeg foretrekker. Uten at noen fantaster skal kikke inn på mitt middagsbord og si «Spiser du kjøtt? Du må skjemmes!»


Punkt en. Kjøtt er en utmerket råvare. Det er godt og det er næringsrikt. Kjøttproduksjon holder liv i bygda og gir arbeidsplasser til mange mennesker utenom byene. Og det er en næring som har pågått å uminnelige tider. Den må vi verne om og ikke nedsnakke. Det er de som gjør det som bør skjemmes, ikke vi som unner oss noen kjøttmiddager og kjøttpålegg på brødskiva.

Punkt to. Det er ikke alle som bor i sentrum av en by. Som kan sykle hit og dit. Mange har behov for bil. Og det er en skam hvordan enkelte politikere mer og mer motarbeider bilistene. Både økonomisk og praktisk. Jeg vil her innføre et nytt skambegrep: «Politikerskam». Ja, skam dere! Og jeg vil ikke tilgi dere, fordi dere vet hva dere gjør.


Når det gjelder begrepet «flyskam» så er også det helt bort i natta. Hvorfor skal man kjøre bil i flere timer for å komme fra A til B, når man i stedet kan ta fly. I Troms og Finnmark går det heller ikke tog. Så ber de oss å sitte på flyet å føle skam. Det er nesten ikke til å tro. Er dere rett navla?

Hvorfor jeg er forbannet? Jo, disse uttalensene kommer fra mennesker avsondret fra den virkelige verden. En verden hvor man kan sykle fra A til B og hvor cafeene ligger tett. Mens vi undersåtter som bor rundt omkring i kongeriket nå skal påføres skam fordi vi lever et liv hvor både fly og bil er en livsnødvendighet. Og svært mange av oss ser på kjøtt som en naturlig del av kostholdet. Vi ser også på landbruket og dyrehold som en naturlig del av livet. Og vi skal fa.. ikke skjemmes av det.De som snakker om skam. Vet de ikke at det har tatt flere generasjoner å kvitte oss med skambegrepet, og nå skal dere påføre oss det på nytt.

Skam er en forferdelig følelse. Mange kan reagere med sinne på det som i bunn og grunn handler om skam. Under sinnet kan man ofte finne en frykt. I psykisk lidelse er det ofte altfor mye skam involvert.

Disse skamuttrykkene bør dere trekke tilbake, jo før jo heller. Og har dere ikke andre argumenter enn å be andre skjemme seg, så ti heller stille. Gå i skammekroken.

Puh, det var godt å få sagt det.


Annonser
Annonser