Frøya nyheter

26.02.2020 °C m/s
Annonser
Valg 2019 Valgstand Salmar 2 FOTO: Lena Jørgensen

Jaktet på arbeids- innvandrernes stemmer

Av Salmars mange hundre ansatte fra 28 ulike nasjoner, kan en stor andel stemme ved årets kommunevalg. For å få flere av arbeidsinnvandrerne mer motivert til å stemme, ble alle partiene på Frøya invitert til valgdag på Innovamar.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Hvor lenge har du bodd i Norge? Tre år eller mer? Så bra! Da har du rett til å stemme ved kommune- og fylkestingsvalget.

Slik startet flere av samtalene på valgstand hos Salmar onsdag ettermiddag.

- Det er mange hundre stemmeberettigede og 28 ulike nasjonaliteter her på Innovamar på Nordskaget, sa Bente Marie Kvam, NNNs klubbleder hos Salmar.

Fagforeningen NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) på Salmar hadde invitert alle de ti politiske partiene som stiller med liste til årets lokalvalg til å komme og presentere seg på Frøyas største arbeidsplass.

- Grunnen til at vi gjør dette er for å slå et slag for å øke valgdeltakelsen ved kommunevalget. Vi er veldig glade for at Salmar hadde lyst til å bli med på dette, sa hun.
- Jeg får lese meg opp til mandag

Åtte av ti partier stilte seg opp på stand i resepsjonen til Frøyas største arbeidsplass. Her nådde de ut til mange stemmeberettigede fra mange ulike nasjoner.

- Det er litt overveldende. Jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på, men jeg har fått mye informasjon i dag. Jeg får lese meg opp til mandag, smilte polske Lukasz Sieruga, og viste frem de fargerike brosjyrene han hadde i hendene.

- Jeg tror jeg kommer til å stemme, sa han.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Lukasz Sieruga Salmar Valg 2019 Valgstand Polske Lukasz Sieruga var usikker på hvilket parti han skal gi sin stemme til i lokalvalget på Frøya. Her med Dordi Hammer (Rødt) og Oddveig Todal (Senterpartiet).Vil nå ut til alle

Valgdeltakelsen ved kommune- og fylkestingsvalg har gått nedover de siste årene og ligger langt under deltakelsen ved stortingsvalg.

Ved forrige kommunevalg var valgdeltakelsen på Frøya nede i 52,7 prosent. Derfor ønsket NNN på Salmar å bidra med en kreativ løsning for å mobilisere flere til å bruke stemmeretten sin.

- Det startet med at vi ville finne en måte å nå ut til alle våre internasjonale arbeidere her på Innovamar. Vi laget et informasjonshefte om hvem som har lov til å stemme og hvordan man stemmer, og la det ut i kantina, fortalte Bente Marie Kvam, NNNs klubbleder hos Salmar.

Informasjonen ble lagt ut på språk som litauisk, polsk, bulgarsk, engelsk og russisk.

- Det var et av våre medlemmer som tok kontakt og spurte om vi ikke kunne gjøre mer; arrangere en valgstand med partiene. Fabrikksjefen på Salmar tente på ideen og Frode Arntsen (konserndirektør for industri og salg, journ.anm.) godkjente planen, sa Kvam, og lot blikket gli rundt i rommet der engasjerte politikere var i prat med potensielle velgere.

- Målet med dette er at alle skal være klar over at det er valg, om hvem som har stemmerett og hva det vil si, sa hun.

- Mange sier: "Hvorfor skal lille meg ha noe å si om hvem som skal styre på Frøya?" "Min stemme betyr ikke noe". Men her på Frøya betyr virkelig hver stemme veldig mye, og alle har rett til å bli hørt. Det er viktig, sa Kvam.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Bente Marie Kvam Nnn Salmar Bente Marie Kvam, NNNs klubbleder hos Salmar, er opptatt av at alle skal ha en stemme i frøyasamfunnet.Oppfordrer andre kommuner til å gjøre det samme

Alle de ansatte ved Innovamar passerte valgstandene enten på starten eller slutten av skiftet sitt onsdag ettermiddag. Her møtte de ivrige lokalpolitikere som fortalte om sitt eget parti og om det å bruke stemmeretten sin.

- Dette er et kjempetiltak. Det er viktig for demokratiet at vi får høre meningen til alle som bor på Frøya. Vi håper at dette har en effekt på valgdeltakelsen, sa Kristin Strømskag, Frøya Høyres ordførerkandidat.

- Vi takker både NNN og Salmar for initiativet. Vi vil oppfordre andre kommuner til å gjøre det samme, sa hun.

Flere av partiene stilte med informasjon på flere språk. Strømskag delte ut et ark om Høyres verdier på engelsk, polsk og litauisk.

- Det er tryggere å lese noe man vet man skjønner, mente Frøya Høyres ordførerkandidat.Artikkelen fortsetter under bildekarusellen (MDG og SV var ikke til stede):- Bruk stemmeretten din

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Berit Flåmo, var svært takknemlig for invitasjonen fra NNN og Salmar.

Ap og Krf er de to eneste partiene som stiller liste på Frøya som ikke har en Salmar-ansatt på lista. Derfor passet det Flåmo godt å få møte velgerne her på denne måten.

- Det er veldig bra at vi blir invitert inn på Frøyas største arbeidsplass, slik at kan være med på å gjøre alle bevisst på hvilke rettigheter de har, sa Flåmo.

- Vi bor i en kommune der hele 26 prosent av oss kommer fra andre land enn Norge. Da er det kjempeviktig at vi jobber ekstra hardt for å nå ut til dem, poengterte hun.

- Jeg håper at dette vil føre til høyere valgdeltakelse. Vi får tenke langsiktig. Nå har flere blitt kjent med partiene og lokalvalget. Jeg tror at det vil utgjøre en forskjell i årene som kommer, sa Ap Frøyas ordførerkandidat.

- Det viktigste budskapet til alle oss som står her i dag er at de må bruke stemmeretten sin, smilte Flåmo.Under kan du se flere bilder fra stand på Salmar:

Annonser
Annonser