Frøya nyheter

26.02.2020 °C m/s
Annonser
Aksjon Vindkraft Vindpark Vindmøller Hallaren FOTO: Illustrasjonsfoto. Bilde fra aksjonen på Frøya i januar 2019.

-Ikke ødelegg naturen vår

Over 300 personer demonstrerte mot Frøya vindpark i en stor aksjon på Hallaren på lørdag. Budskapet er tydelig; De ber Frøya kommune gjøre alt som står i deres makt for å ta vare på den urørte naturen på Frøya.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Jeg blir litt rørt. Dette ble virkelig bedre enn jeg noen gang kunne sett for meg. Jeg er glad for at så mange møtte opp, sier Eskil Sandvik, leder for aksjonen. 

Aksjonsgruppen "Nei til vindkraft på Frøya" hadde invitert til stor aksjon mot Frøya vindpark. De hadde imidlertid ikke turt å håpe at de skulle se over 300 mennesker i hauan ved Hallaren lørdag ettermiddag.

I nydelig vintervær, men iskald frøyavind, marsjerte motstanderne i protest mot Frøya vindpark.

- Vi viser at vi bryr oss. Det er alt vi kan gjøre. Vi nekter å gi opp kampen! Det er opp til Frøya kommune og kommunestyret nå, sier Sandvik. 


Artikkelen fortsetter under bildet:

Eskil Sandvik Aksjon Vindmøller Vindpark Eskil Sandvik var strålende fornøyd med aksjonen.


Stort engasjement

Aksjonen startet med en marsj fra grendahuset Lyngheim på Hallaren til et sted oppe i hauan noen hundre meter lenger oppe. Der var det god utsikt mot området der vindparken skal ligge. Her hadde aksjonsgruppen satt opp høytalere og gjort klart til appeller. 

Vindmøllemotstandere fra hele Frøya og flere steder i landet samlet seg for å uttrykke sin mening.

Her var fastboende, hytteeiere, tilreisende, politikere, naturvernere og alle slags sympatisører til saken samlet.

Over 300 personer gikk med plakater, t-skjorter, trommer, fakler og ropte ut paroler helt til de kom frem til samlingsstedet. 

Der var det klart for appeller fra fylkespolitikere (Åsa Kjerstine Kjølberg Moen (SV) og Hallgeir Frøseth Opdal (Rødt), en ung miljøagent (Jan Eivind Skarsvåg), lederen i Sør-Trøndelag Naturvernforbund Magne Vågsland og primus motor for vindkraft-motstanden på Frøya Hans Anton Grønskag.

I tillegg skapte Gabriëla Lukassen et sterkt øyeblikk med sin selvkomponerte sang «Mitt Vakre Frøya». 

Med havørna oppe på den blå himmelen og den stille naturen rundt seg var det mange av de fremmøtte som fikk en tåre i øyekroken mens hun sang. 


Artikkelen fortsetter under bildene fra marsjen. FOTO: Roger Jenssen og Lena Jørgensen.


Etterlyste endringskompetanse

Den unge miljøagenten Jan Eivind Skarsvåg var først ute med appell. 

- Vi trenger politikere med endringskompetanse. Det er lov til å snu, sa Skarsvåg.

Han ba politikerne om å våkne opp og skjønne at de må kjempe for å beholde landskapet som det er i dag. 

- Se opp på himmelen. Jeg har sett mange havørner i dag. De vil vi ikke se dersom det bygges vindmøller på 180 meter her. De vil dø på grunn av vindmøllene. Hvorfor skal vi bygge en vindpark som ødelegger fuglebestanden vår, når vi heller kan bygge solcellepanel?, spurte han. 

- Det finnes andre muligheter å få strøm på. Dette er fremtidens måte å gjøre det på, sa Skarsvåg.


Artikkelen fortsetter under bildet: 

Hans Anton Grønskag Jan Eivind Skarvåg Aksjon Vindkraft Hans Anton Grønskag fikk blomster for sitt utrettelige engasjement. Her med ungdommens representant Jan Eivind Skarsvåg.


- Nå er det opp til kommunen

Leder for aksjonsgruppa "Nei til vindkraft på Frøya", Hans Anton Grønskag, var svært imponert over oppmøtet på aksjonen. Han takket alle for at de kom og viste sitt engasjement for saken.

Grønskag mener at alt ligger i Frøya kommunes hender nå:

- Det er ikke for sent. Vi kan ennå stoppe utbyggingen av vindmøller på Frøya, sa Grønskag.

- Vi i aksjonsgruppen har ansatt en advokat som har vært svært tydelig i sin sak; vi kan fremdeles stoppe vindparken. Det er viljen det står på. Vi har tilbudt vår hjelp til kommunen. Nå blir det spennende å se hva de gjør, sa han, og viste til kommunestyremøtet på torsdag.

Der skal politikerne diskutere om de skal gå for en ny folkeavstemning om vindparken på Frøya. LES OGSÅ: -Frøya kan stoppe "monstermøllene"Artikkelen fortsetter under bildet:

Marit Dahl Bente Rudberg Finnskogen Vindkraft Aksjon Marit Dahl og Bente Rudberg i Levande Finnskog uten vindkraft kom til Frøya for å vise sin støtte til aksjonen.

- Heier på Frøya

Flere av de som holdt appeller mente at Frøya kunne bli stedet der man klarer å stoppe utbygging av vindpark. Det håper også representantene fra Finnskogen.

Marit Dahl og Bente Rudberg, lederne i Levande Finnskog uten vindkraft, hadde satt av hele helgen på å reise til Frøya for å få med seg aksjonen:

- Hadde du bytta ut ordet Trøndelag med Hedmark, og ordet Frøya med Finnskogen, hadde vi kunne stått oppe der og sagt akkurat det samme som de som holdt appeller. Det er helt likt det vi kjemper mot, sa Marit Dahl.

- Vi har derfor startet en informasjonsgruppe som sørger for å nyansere informasjonen om vindkraft. Det utbygger og konsesjonsmyndigheten sier er ikke den eneste sannheten, sa Dahl.

De har vært med på å stoppe landbasert vindkraft tre steder i Finnskogen, og heier på Frøya i kampen mot den planlagte vindparken.

- Utfordringen her er at prosjektet har gått så langt som det har gått. Det er den samme utfordringen vi ser hjemme hos oss. Både folk og politikere reagerer for sent. Vi får ikke nok informasjon tidlig nok til å ta de riktige valgene, sa Bente Rudberg.

- Vi er likevel imponert over engasjementet. Det er beundringsverdig å se hvor mange mennesker som står opp for naturen på Frøya! Vi håper at kjærligheten til naturen vinner over utbyggerne som kun tenker på penger, sa de. 


Annonser
Annonser