Frøya har blitt en tilflytter kommune med flere jobbmuligheter for unge. Men hvem tar vare på de etter at de ankommer øya?

På fritidstilbudet FrYAN, eller Frøya Young Adult Night, så tar de saken i egne hender.

Hver lørdag møttes de i frivillighetssentralen sine lokaler. Her prates det, det spilles spill og når høytidene kommer er det temafester.

Det går hett for seg når gruppa setter i gang Ping Pong-match. Foto: Vilde Myrseth

Startet av tilflyttere

Det er en mindre gjeng som møter frøya.no denne lørdagen. Med sykdom, jobb og høstferie er det ikke så folksomt som det bruker å være. Likevel setter medlemmene pris på å kunne treffes.

– Det er jo utrolig fint å ha en plass å komme til, sier Anne Lovise Tørum.

– Ja, det er ikke alltid man har planer. Med FrYan så slipper man å sitte alene på PC-en en hel lørdagskveld, legger Kristian Bryna Wærøy til.

Tilbudet ble startet av en gruppe tilflyttere for et års tid siden. Det som startet som en gjeng som inviterte folk hjem til hverandre, fikk etter hvert støtte av frivillighetssentralen.

Ali Yildiz og Ivan-Bohdan Turchyn tok seg en runde på fussball-bordet. De synes begge at tilbudet hjelper med å føle seg mer hjemme i Norge. Foto: Vilde Myrseth

En plass å lære norsk

Med tiden har gruppen fått flere faste medlemmer. For Ali Yildiz er det derimot aller første besøk denne lørdagskvelden. Han kom fra hjemlandet Frankrike for bare et par uker siden, da han fikk jobb her på Frøya.

Han falt fort for øyriket og sier at han trives godt. Nå håper han at FrYAn kan hjelpe på det sosiale. Etter bare et par timer er han positiv.

– Så langt har det vært kjempe bra! Dette virker som en skikkelig fin plass for å bli kjent med flere og få vært sosial. Jeg vil jo gjerne også lære mer om den norske kulturen og språket. Det har jeg virkelig fått her i dag, sier han.

Også Ivan fra Ukraina deler den opplevelsen. Han har vært fast medlem i flere uker nå.

– Det har vært en utrolig fin mulighet til å komme meg ut. Her får jeg snakket med de norske og møtt folk jeg kan være med, sier han.

Anne Lovise Tørum prøver seg på trommene. Foto: Vilde Myrseth

Mange planer framover

Vert for helgas kveld er Alexander Skjønhals. Frøyaværingen har vært med helt siden starten, og er imponert over hva FrYAN har blitt til.

– Vi har også masse ideer på ting vi vil få til framover. Blant annet kaster vi oss med på kulturhuset sin «Vrimmle-festival», og planlegger halloweenfest akkurat nå, sier han.

Så langt har samlingsstedet klart seg uten støtte utover gratis oppholdssted fra frivillighetssentralen. Nå er håpet at de også etter hvert kan få mer økonomisk støtte til å sette i gang flere prosjekter.

Et samarbeid med det nye lokallaget for Mental Helse er nå i planleggingsfasen. Skjønhals inviterer også lokale bedrifter til å samarbeide med de unge tilflytterne.

Om du er ung tilflytter selv har gjengen en klar oppfordring.

– Bare kom! Her har vi masse plass og vi tar imot alle med åpne armer. Bare ta kontakt med meg, kom på treff, eller bli med i facebook-gruppen «FrYAN», sier Skjønhals