– Vi har en økende smittetrend i kommunen, og vi vil sannsynligvis også denne uken øke andel sammenliknet med forrige uke.

Det sier ordfører Kristin Strømskag (H), kommunedirektør Beathe Sandvik Meland og kommuneoverlege Ingrid Kristiansen, til Frøya.no.

Har mer smitte enn

De forklarer at de ikke har like sikre tall som tidligere, ettersom testsystemet er lagt om. De har likevel en viss oversikt:

– Vi vet at 111 personer har fått positiv PCR-test så langt denne uken, mens 157 har selvregistrert seg med positiv hurtigtest.

- I uke 4 registrerte vi 142 positive PCR. Ikke alle som tester positivt med hurtigtest er anbefalt å bekrefte denne med PCR, men tallene overlapper hverandre i stor grad.

- Vi har nok, som andre kommuner per nå, mer smitte enn hva tallene presenterer jamfør nye testrutiner, opplyser de.

Forventer ikke å ha kontroll på smitten

– Opplever man fremdeles å ha kontroll over smitten?

– Vi ser at den ventede bølgen med omikron er over oss, men det er vanskelig å si hvor vi er i selve bølgen. Det vil vi forhåpentligvis vite mer om i løpet av de neste 1-2 ukene, sier kommuneledelsen.

– Vi forventer ikke å ha kontroll på smitten, omikron har vist seg å smitte lett og vi må forvente at de fleste blir smittet over tid, men vi har så langt greid å holde tjenester åpne og forsvarlige. Det er det vi styrer etter nå, ikke antall smittede, sier de.

Foto: Skjermdump fra VGs koronaoversikt

Ikke sikkert alt kan være åpent

– Hvordan er presset på de lokale tjenestene?

- Det er utfordrende hos flere enheter, men vi har så langt greid å holde tjenestene åpne og vi omdisponerer folk dit det er nødvendig. Vi planlegger for større fravær, men befolkningen må også være forberedt på at vi kan komme i en situasjon der vi må prioritere og kanskje ikke kan holde alt åpent som normalt hvis man får mange smittede samtidig i en tjeneste, opplyser kommuneledelsen.

– Hjalp de nasjonale lettelsene?

– Ja, det gjorde de. Reduksjon av isolasjonstiden til 4 dager har stor betydning, samt fritak fra karantene. Det er også veldig fint at friske barn som er husstandsmedlemmer kan gå på skole/barnehage selv om de har smitte i husstanden, sier de.

– Forvent at du kan bli smittet for omikron

– Hvordan skal frøyværingene nå forholde seg til koronasituasjonen?

– Ta de forhåndsregler som er nødvendig for din situasjon, er du i risikogruppe ta ekstra hensyn til det. Forvent at du kan bli smittet med omikron, men er du vaksinert får du sannsynligvis mild sykdom.

Bruke helsenorge.no for oppdatering på gjeldende regler og anbefalinger.

– Kommunen skal forsøke å holde tjenestene på ordinært nivå, men ta høyde for at du kanskje ikke kan forvente normale tilbud hvis smitten blir stor i en enkelt tjeneste, opplyser de.

Flere tar vaksine

Deres tydeligste oppfordring er følgende:

– Benytt vaksinasjonstilbudet vi har og ikke vær redd for å komme til vaksinering om du ikke har valgt å gjøre det tidligere - vi tar i mot alle med åpne hender.

- Vaksineringen går bra, og det er masse ledig kapasitet - så trykket er mindre. 45.5 prosent har så langt valgt å takke ja til boosterdose, her håper vi flere melder seg for vaksine.

– Aldersgruppen 65-74 har vært spesielt dyktige i å komme til boosterdose og ligger på nesten 95 prosent. Veldig bra!

– Vi har ukentlig også innbyggere som velger å komme for 1.dose - det er vi glade for, avslutter beredskapsledelsen.