– Jeg klarte ikke å se at den gamle butikken som generasjoner før meg hadde jobbet med forfalt. Jeg måtte bare prøve å redde den. Så da satte jeg bare i gang!

Georg «Goggen» Skatvold kikker på med et ansikt hvor smilet alltid ligger på lur. Goggen har nettopp fått Kulturprisen i Frøyawards 2021 for sitt arbeid med å redde og bygge opp Georg Skatvolds handelshus fra 1888. I sommer kunne «handelsmann» Goggen ønske velkommen til museumsbutikken på kaia på Bogøya. - Det var min oldefar som kjøpte på Bogøya, bestefaren min som bygde og drev handelshuset, og faren min som drev det videre så langt det gikk. Da jeg så huset forfalle, gjorde det mer og mer vondt i hjertet mitt. Kona mi Hilde skjønte hvordan jeg hadde det. Så da jeg lanserte ideen om å redde handelshuset, fikk jeg full støtte.

Butikken var livet

Georg ble født en vinterdag i 1960, og har jobbet mye på butikken på kaia som faren drev. Da han reiste ut for å få seg utdanning, kom han alltid tilbake i feriene for å hjelpe til i butikken. - Ikke fordi jeg måtte, for det måtte jeg ikke. Men rett og slett fordi jeg likte det, sier Goggen. - Å stå bak disken når karene kom inn var alltid en utfordring. Jeg hadde fem meter fra døra gikk opp til de var ved disken på å forstå hvilket humør de var i. Du blir menneskekjenner av sånt. - Jeg glemmer aldri karene som åpnet og tømte pengepungen på disken foran meg. Sånt glemmer du aldri, ler han.

Rause drivere

Georg er stolt av arbeidet som er gjort for å gjøre Handelshuset til et levende butikkmuseum, men enda mer stolt av forfedrene som har slitt og jobbet for å bygge og drive det viktige handelsstedet. En kikk i gamle bøker forteller en historie om tøffere tider på Frøya, der pengene ikke akkurat fløt blant fiskerne i øyrekka. -Jeg ser at driverne før meg har vært rause og snille. De har hjulpet folk i stedet for å pine dem. Det er ikke alle som har klart å gjøre opp for seg, men handelsmannen har sett gjennom fingrene med det til de som hadde det tøft. Det gjør meg både varm og stolt. De før meg var sindige karer med stort hjerte, sier Goggen.

Vender hjem

Å få prisen i kulturprisen i Frøyawards betyr mye for Goggen. Å se at også mange andre setter pris på at den gamle historien tas vare på, varmer. -Det er fantastisk å bli hedret på denne måten, sier han rørt. -Takk til alle som har stemt på meg. Det er et klapp på skuldra som jeg setter umåtelig pris på. Prisen skal selvsagt få plass i handelshuset, sier han. Vel vitende om at han da vil se det mye oftere enn før, for Goggen har planer om å vende hjem. Hjem til roen han elsker. Huset i byen solgte han for å finansiere restaureringen av brygge, nå vil han bo her året rundt. Han er utdannet elektriker og håper på en jobb på Frøya i perioder, når han ikke er handelsmann på Bogøya.

Feirer med slekta

Julaften sitter Georg «Goggen» Skatvold alene på Bogøya. Men hevder selv at han aldri er alene der, selv om kona ikke er med i år. -Slekta kommer ned fra veggene og feirer med meg, smiler han. Oldefar, bestefar og far vil ganske sikkert utbringe en skål for gutten og skryte av jobben som er gjort. Men samtidig også høflig påpeke at det fortsatt står en del arbeid igjen. Det blir nok et herlig lag med mye latter og mange gode historier. -Jeg vet at det er mer som gjenstår, men det er ikke lett å få snekkere til å jobbe på et så tøft og vanskelig prosjekt, smiler Goggen. -Nå skal postkontoret og leiligheten i andre etasje ordnes. Jeg har investert over to millioner til nå, så det blir mer. Men vi skal få det til. Dette betyr så mye for meg. - Nå er jeg bare glad, det er bare en ting som kunne vært annerledes.

Goggen blir stille noen sekunder, før han ser på meg og sier: Fadern skulle fått oppleve dette! Jeg nikker, mens jeg synes jeg hører en stemme som farer forbi som sier – Jeg er her!