Tilberedning av trøndersk mat og rekruttering til restaurant og matfagene ved Guri Kunna videregående skole er en vinner-kombinasjon, skal vi tro Elaine Marie Cogay og vennene i klassen.

Hun er blant elevene fra 9. trinn på Sistranda som gjerne forsynte seg flere ganger.

Trøndersk v.s. filippinsk

– God trøndersk mat har omtrent like god smak som filippinsk mat. Særlig var laksen laget på en god måte, med cornflakes og krydder. Den var kanskje ikke så sterkt krydret synes jeg, med også den smakte veldig godt, sier Cogay.

Besøkende elever fra 9. trinnet kunne ta for seg av lunsjen som ble litt over det vanlige, ved Guri Kunna videregående skole. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

– Det er artig å møte de som går matfag og se kjøkkenet og maten der får til å lage her på videregående, sier Cogay. Hun er fra Filippinene og vurderer hvilken videregående utdanning hun skal velge.

– Jeg har lært å lage litt mat hjemme, og kan vurdere om jeg skal gå kokkefag, sier hun. Klassevenninna Rachl Ofori har kanskje bestemt seg.

– Jeg har litt lyst og vurderer matfag, sier hun mens de nyter dagens lunsj som er litt utenom deres vanlige meny.

Velger snart levevei

Lærer Eirik Nordgård Strupstad på 9. trinnet mener samarbeidet om rekruttering smaker.

Daniel Larsen, Sander Haugen Eide, Veronica Inderø, og Emilie Rue Holm Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

– Elevene våre er heldige som har tilgang på så god mat fra lokale produsenter som leverer. Elevene som har vært usikre på hva de skal velge, bestemmer seg kanskje etter å få se det store kjøkkenet og litt av matlagingen, sier han.

En gruppe fra 9. trinnet har hatt matdag og deltatt i forberedning av måltidet. Etter hvert skal alle elevene innom og prøve seg litt.

Manifest for lokal mat

Guri Kunna viser gjerne fram trønderske mattradisjoner med lokale varer sponset av bedrifter som Salmar, Dalpro, Hitra gårdsmat og Hitramat.

Samtidig feires dagen for skolens trønderske mat-manifest, som er skolens satsning på mat som lages i nærheten.

Vartet opp og viste fram kjøkkenet sitt. Knut Strømøy, Paul Martin Hansen og Trygve Botnan Nordvik. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN