– Vi har ikke pålagt KN stans, men bedt dem om å roe ned frem til vi har fått avklart saken, sier Kitt Julie Hansen, virksomhetsleder for plan, miljø og forvaltning i Frøya kommune.

– Vi har kun sagt at de får foreta den utskytingen som allerede, var ladet samt å kjøre bort massene fra denne.

Hun uttaler seg om arbeidet med utvidelsen av YX, der en saksbehandlingsfeil hos kommunen har ført til at vedtaket kan bli kjent ugyldig.

Vil ikke forskyve tidslinjen

Foreløpig jobbes det for å løse feilen, uten at det skal gå nevneverdig utover arbeidet.

Hansen forteller at de har en dialog med klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren, om hurtig vurdering av innspillet til kommunen.

– Vi prøver så godt vi kan å få avtalen i boks uten å forskyve tidslinjen her, sier Hansen.

– Vi har god dialog med statsforvalteren og entreprenøren, sier hun.

Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

– Vedtaket er ikke kjent ugyldig

Saken fikk flere politikere i formannskapet til å reagere. De har lest saker i media, og reagerer på at entreprenør får fortsette arbeidet.

– Er det i samråd med Statsforvalter at entreprenør fortsatt får ta ut masser?, spurte Arvid Hammernes (V).

– Det er underlig å se at det arbeides, når vedtaket er kjent ugyldig. Kan noen arbeide på tross av slike vedtak? Mens andre blir stoppet, spurte Dordi Hammer (R).

Hansen forklarte at arbeidet som gjøres på stedet er lovlig:

– Vedtaket er ikke kjent ugyldig. Det KAN bli kjent ugyldig. Vi har fått påpakning av Statsforvalteren, på grunn av en saksbehandlingsfeil.

- Vi jobber for å ta hensyn til alle parter, men om formannskapet ønsker at vi skal sende ut stoppordre, kan vi gjøre det i dag. Det har vi hjemmel til, sa Hansen, i torsdagens møte.

Det var ingen av politikerne interessert i.

– Det viktige for Frøya kommune er å tydeliggjøre hvorfor vi ikke sender ut stoppordre. Alle fortjener å bli behandlet likt. Det er viktig at vi ikke sender ut signaler om at det er forskjell på folk, sa Geir Meland (Ap).

– Jeg har gjort en feil

Bakgrunnen for saken er en klage fra Statsforvalteren.

– Området der det er gitt dispensasjon for masseuttak/planering er i gjeldende plan avsatt til «LNRF» og «Grønnstruktur» og ligger i nærhet til næringsvirksomhet og boliger. Dispensasjonssøknaden ble ikke sendt til Statsforvalteren på høring. Dette er saksbehandlingsfeil jf. Plan- og bygningsloven § 19-1, skriver Statsforvalteren i klagen.

– Det er uheldig at det gis dispensasjon til aktivitet som kan generere støy og støv så nært inntil etablerte boliger, uten at temaene er vurdert og det ikke settes vilkår for dispensasjonen. Statsforvalteren som klima- og miljømyndighet påklager vedtaket på grunn av manglende vurdering av støy og luftkvalitet og på grunn av manglende vilkår for dispensasjonen.

Hansen la seg flat i møte med formannskapet:

– Jeg har gjort en feil. Vi antok at området var ferdig avklart, på grunn av to tidligere høringer. Statsforvalteren er uenig. Nå jobber vi med å få avklart saken, sier Hansen.

I mellomtiden kan arbeidet på eiendommen fortsette.

– Vi må vurdere å pålegge stans, dersom saken drar ut i tid. Vi håper at vi slipper det, sier hun.