Økningen i overføring av penger til barnehagene var antatt å bli rundt to millioner kroner neste år. Men etter kommunestyrets møte i går kveld landet flertallet på mer.

– Den totale økningen til barnehagene blir 3,5 millioner kroner. Omregnet svarer dette til 14 000 kroner per barn per år, sier ordfører Kristin Furunes Strømskag (H).

Ikke eiendomsskatt

Hun forklarer at fordelingen til barnehagene er basert på størrelse.

– Pengene fordeles uavhengig om av om barnehagene er privat eller kommunalt drevet. Først var planen å sette av 43,4 millioner til sammen. Men nå vedtok vi altså en økning på 3,5 millioner. Nytt er at kommunen gir de private barnehagene fritak for eiendomsskatt. Årsaken er at de bidrar til å løse en av kommunens kjerneoppgaver, sier hun.

Forebygging av selvmord

Oppretting av Øyafondet er nytt. Dette skal gi penger til arbeid med psykisk helse og forebygging av utenforskap og selvmord.

– Her setter kommunen av to millioner kroner som en oppstart av fondet. Viktig er at pengene skal brukes direkte til tiltak for brukere. Det er ban og unge, og det er viktig at tiltakene blir konkret basert på innspillene kommunen har samlet fra de unge. Ett av dem er flere døgn-tilgjengelige tiltak.

Generelt løft

Kommunens økonomi har blitt bedre de siste årene. Dermed er utsiktene til mer bruk av penger neste år bedre enn tidligere, forklarer ordføreren videre.

– Vi har skrudd opp etter et par år med nedtrekk. Vi har lagt til en del mer penger så rammene er mer romsligere, og bedre enn tidligere, sier Strømskag.

Noen eksempler hun gir er penger til vei ned mot liggekaia fra fra fylkesvei 714 på Sistranda. Det settes av 4,2 millioner kroner til denne.

– Begrunnelsen er at liggekaia er en stor suksess og en del tungtransport og trafikk trenger bedre vei, sier hun.

En annen fordel med veien er at den er vedtatt utbedret før bygginga av nytt bryggeri på Frøya kan starte.

– Det skal ikke stå på kommunen. Formannskapets satsing på eldre ble også vedtatt. Særlig nytt er at vi budsjetterer med gode rammer til drift i det nye helsehuset. Det blir økt grunnbemanning, og dagsenter for demente der.

Sommerjobb for unge

Frøya kommune har en del bygninger som trenger vedlikehold. Renovering av herredshuset og annet vedlikehold øker.

– Sommerjobb for ungdom var planlagt finansiert med 250 000, men dette økte vi til 750 000 kroner. Dette venes å bli populært for ungdom og en bra måte å løse behov for vedlikehold i kommunen. Også pleie- og omsorgsoppgaver kan gi sommerjobb til unge. Vi vil at de får arbeide i kommunen for å se hvor spennende oppgaver vi utfører, sier ordføreren.