Tutinga langs Dyrøyveien tett ved huset de to bor i har pågått i over et år forteller Båtvik. - De starta da jeg pusset opp før vi flyttet inn, i oktober i 2020. Jeg hørte biler fløyte i ny og ne og tenkte noen hilste på meg. Etter at vi flyttet inn fortsatte tutinga på dagtid, sier han.

– Om natta Også Sobolewska tenkte tutingen skjedde fordi noen ville hilse. - Men tutingen skjedde oftere og oftere. Vi ignorerte det, men så ble det tutet på kveldstid og om natta da vi hadde lagt oss. Lyset kunne være slukket eller stå på om kvelden. Det ble tutet uansett, sier hun som har fått forverret sine helseplager av tutingen. Båtvik la ut et innlegg på Facebook om at han ikke syntes tutingen var ok.

– Det var i desember 2020. Jeg ba folk om heller å komme innom for å hilse. Jeg sa fra at tutingen måtte opphøre. Tutingen ble verre om natta. Flere tuter over hele det lange strekket på veien fra svingen bortenfor her vi bor, sier han. De regner at strekning det har blitt tutet på er på minst 150 meter lang, forbi huset. De bor alene på strekningen. Eneste nære nabohus er ubebodd.

Problemer med helsa Tutingen har fortsatt, men var verst i jula og rundt nyttår i 2020 forteller hun. - Tutingen skjedde hver dag og hver natt og jeg sov dårlig og snart nesten ingen ting. Dette gikk så pass ut over helsa mi at jeg ble redd for å sove. Jeg våknet og følte meg ikke trygg. Jeg måtte begynne med sovemedisin fordi jeg våknet hver gang en bil kjørte forbi, sier hun.

– Jeg har angst, og de som tuter må ha sett at ambulansen har stått utenfor her flere ganger for at jeg måtte få hjelp. Jeg har fått angstanfall av tutingen, sier hun.

Sobolewska forklarer å ha fast behandling hos Orkdal distrikts-psykiatriske senter (DPS).

Kjenner flere Paret forklarer at tutingen avtok i sommer, men at den har tatt seg opp da høstmørket kom. - Vi har personlig bedt flere om å slutte. Jeg vet navnene på mange av de, sier han og ramser opp minst 10 navn. Sobolewska har prøvd å snakke med en av de. - Jeg har sagt at jeg er syk og trenger fred, og at jeg kunne komme til å bli lagt inn ved DPS. På grunn av tutinga har min helse blitt verre. Jeg har vært redd for å gå ut av soverommet når jeg har vært alene hjemme. Jeg har blitt mer redd alt, sier hun. Båtvik opplyser å ha snakket med faren til en av de som tuter. Han har også snakket med en arbeidsgiver til en. - Faren kom hit og vi snakket med han. Sønnen har blitt likar etterpå med tutinga. Jeg har snakket med arbeidsgiveren til en av de verste. Han var forbannet. Jeg prøver å finne ut hvem som er arbeidsgiver til noen av de andre men jeg vet ikke hvem det er, sier han. Samboerparet forklarer at de som tuter kjenner folk som har tatt livet av seg.

– Vi har løpt til vinduene for å se hvem som tuter, forteller Julia Sobolewska som opplever det som mobbing. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

- De vet jeg er psykisk syk, men de bryr seg ikke selv om de vet tutinga ikke er bra for oss. De samme folka klager på at helsevesenet ikke er bra nok her ute, sier hun. - Hva sier Politiet? - Jeg har snakket med Politiet flere ganger. Nylig tok en samtale en halvtime. Beskjeden har vært at det ikke var noe å gjøre, at bevis manglet. Det gikk an å gå inn på nett og anmelde men om det ville hjelpe, kunne ikke politiet vite noe om, sier Båtvik oppgitt. Han skal ha filmet noen av bilene når de tuter men har ikke lov å ha montert kamera som filmer på veien. - Jeg fikk flere meldinger fra de som tuter om at jeg måtte ta ned kameraet før jeg ble anmeldt, sier Båtvik, som prøvde å filme for å skaffe bevis.

Kjent for Politiet

Aril Sollie hos Politiet på Frøya sier de kjenner til saken men at de ikke kan uttale seg mer nå. Etter det Frøya.no erfarer har Politiet vært på tur til Dyrøyveien for å undersøke tutingen nærmere etter at Frøya.no tok kontakt med Politiet om saken. Men dette oppdraget ble kansellert fordi Politiet måtte omprioritere bilen med patruljen som var på tur utover.

Huset til samboerparet er det eneste som er bebodd i området ved Dyrøyveien. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN