-Bare kom inn. Jeg sitter i kommunestyremøte, men det går bra. Dere kan bli med dere også!

Aleksander Søreng smiler når han møter oss i døra i kjellerleiligheten i Klubben. Inne i stua messer kommunedirektør Beathe Sandvik Meland om kommunebudsjettet på skjermen.

Søreng rydder plass til prisutdelerne som kommer på besøk.

-Ingen fare, jeg har slått av lyden, så de hører oss ikke.

Politikken er en av mange arenaer fembarnspappa’n finner tid til mellom alt annet. For Aleksander handler det om å engasjere seg i Frøya og Frøyasamfunnet. For noen kan det være et slit, for han er det helt naturlig. -Jeg ønsker å gi noe tilbake for det gode livet jeg har hatt på Frøya, sier han.

-Det gir meg så mye. Dessuten er jeg en person som liker å holde på med ting, liker å engasjere meg. Broren min sier at jeg har ADHD, men det stemmer altså ikke. Jeg er bare sånn, ler han.

Engasjert i det meste

Frøya.no lanserte i år en engasjementspris, for å oppmuntre og hedre alle de menneskene som bruker masse fritid for å gjøre livet bedre som sine sambygdinger. Leserne mente at prisen burde gå til Aleksander Søreng. Mannen som bryr seg om det meste. -Jeg er kanskje i overkant engasjert, smiler han. Han er med i kommunestyret og utvalg, han er leder av grendalaget i Klubben, han er sjef for arrangementet «Ta sjansen», han sitter i styret for livsglede for eldre både på Frøya og Norge, han er engasjert i Froheim og jobber i Froan forretningsdrift. Pluss at han ofte er å se hos mange nye landsmenn, for å sørge for at de har det bra. Koke en middag for noen. Han har et stort hjerte Aleksander.

Gir meg mye

-Stort hjerte? Det vet jeg ikke, men jeg vet at det gir meg stor glede å få hjelpe andre, sier Aleksander. -Det er viktig å være med og sørge for at andre har det godt. Det er ikke så lett å få folk med i frivillig arbeid lenger, så jeg prøver å gå foran som et godt eksempel. Men det er ikke noe ork for meg, kun ren glede. -I det siste har jeg brukt mye tid på å skape livsglede for eldre. Det er utrolig givende. Jeg har vært med og laget mat til de eldre, noe som bare er helt fantastisk. Det er så rørende å se hvor takknemlige de er og hvor glade de blir. De setter sånn pris på det. Når en gammel dame eller mann kakker meg på skuldra på butikken og forteller meg at de ikke glemmer den gode maten jeg var med og laget, kan jeg ikke få bedre lønn enn det.

Forelska i øyrekka

Etter at Aleksander begynte i Froan forretningsdrift på Sørburøya, har han falt pladask både for natur og folk der ute. -Øyrekka har tatt hjertet mitt, og nå er jeg veldig opptatt av at vi ikke glemmer folket der ute. Ikke glem Sørburøya, Sauøya, Halten og Gjæsingen. Her finner du levende samfunn vi må ta vare på. Jeg bor på Sørburøya noen dager i uka og ser hvor mye et sånt lite samfunn har å by på. Ikke bare er det et unikt sted med vakker natur, men her finner du også koselige og flotte mennesker. Vi må ikke tenke bare sentralisering, men ta vare på disse perlene. Jeg vil engasjere meg enda mer der ute. Jeg vil bruke de mulighetene jeg har for å gjøre det enda bedre å bo på Frøya. Også på de små stedene.

Sosialistisk Frp’er

Aleksander Søreng sitter i kommunestyret for Frp, men når han snakker høres han ut som han ut som en innbarka sosialist. -He he ja kanskje det. Jeg stemmer Frp fordi jeg en gang hadde unger på Dyrøya og man diskuterte å legge ned skolen. Husker Hallgeir Bremnes sa klart fra at Dyrøy skole ikke skulle legges ned. Da ble jeg med der, ler han og høres et øyeblikk ut som en lokal Slagsvold Vedum. -Jeg trenger jo ikke være enig med Frp i alle saker da, vet du, sier han og kaster et blikk på skjermen hvor partikollega Olaf Reppe holder et innlegg. Uvitende om at Aleksander i samme øyeblikk får utdelt pris.

-For meg er det veldig stort å få sen slik pris, det er artig å bli satt pris på, å bli sett, sier han mens han kikker på diplomen med bilde av Sula på. Aleksander er ikke ukjent med Frøyawardspriser, da dette er den tredje han tar i mot. Men tidligere har det handlet om arrangement og gredalag. Når det er han selv, blir det plutselig litt skumlere.

Takk for en god oppvekst

-Jeg engasjerer meg i grenda mi fordi jeg har vokst opp og hatt en flott barndom her, sier han. -Jeg har vennene mine her. Vi står sammen og jeg har hatt det godt. Det vil jeg være med å ta vare på. Jeg ønsker også at de som kommer hit fra andre land skal få oppleve tryggheten her. Samtidig som de har med ting som gjør oss enda bedre. Jeg har stor glede av å være sammen med alle sammen. -Jeg takker for denne prisen og deler den gjerne med alle de andre som daglig engasjerer seg for at vi skal ha et godt liv på Frøya. Sier Aleksander Søreng, før han må sette seg ved pcn og følge kommunestyremøtet igjen. Jeg ser på klokka. Den har for lengst passert 18.00.