- Jeg ønsker å løfte frem det flotte ullgarnet man får av villsau. Målet er at det skal bli mer populært enn det er i dag, og at vi sammen unngår å kaste så mye god ull fra villsauen, sier Brit Vie.

Hjemme på Nerklubben har hun og familien villsau vandrende rundt på alle kanter. Gjennom mange år har de kastet svært mye ull av sauen, ettersom den både har dårlig rykte, er vanskelig å selge, og er vanskeligere å hanskes med enn hvitsau-ull. Man får heller ikke betalt for ulla til villsauen.

Men for to år siden kom Brit på en ide. Hva om hun lager garn av ulla?

- Jeg var veldig skeptisk selv og visste ikke helt hvordan det kom til å bli, men jeg måtte jo bare prøve, smiler Vie.

Sendte inn 17 kg ull

For å lage ordentlig fint garn av villsauens ull, må man først renske den godt. Dette er tidkrevende arbeid og krever nøysomhet.

- Etter vi hadde klipt alle sauene og rensket det som kunne brukes, sendte jeg avgårde 17 kilo ull til Selbu spinneri, sier Brit.

Ettersom spinneriet i Selbu har lange ventelister og mye å gjøre, tok det tid før hun fikk tilbake garnnøstene av villsauen.

- Jeg fikk de levert i fjor, og da tok to måneder før de var utsolgt. Nå venter jeg på en ny levering som jeg håper kommer i høst, smiler hun.

- Dette viser jo bare at det faktisk er liv laga å satse på dette, det tente en gnist hos meg. Å ta vare på disse tradisjonene og den fantastiske ulla er så viktig, legger hun til.

Saken fortsetter under bildet.

Brit forteller at den nyklipte ulla må renskes før den kan sendes til spinneriet. FOTO: Brit Vie.

Eksklusivt garn

Norsk Villsau har to typer av ull; myk, fin bunnull, og lange, glansfulle dekkhår. Begge fibertypene inngår i garnet og dette gir igjen plagget de unike egenskapene av å både være høyisolerende og fukttransporterende.

- Det er et svært eksklusivt og robust garn man kan lage veldig mye av. Blant annet er det blitt svært populært å strikke gensere av slik type garn, sier hun.

- Ulla har også veldig mye lanolin i seg, noe som gjør at man er naturlig og ferdig impregnert, ler hun.

Hver dag jobber Brit for å fremheve kvalitetene og bruksområdene for villsau-ulla. Gjennom sin podcast Brit Strikkenerd, når hun mange med sin entusiasme for slik type garn.

- Jeg er jo heldig som kan promotere å få være med på å løfte frem et så godt produkt. Gjennom podcasten min når jeg veldig mange forskjellige folk, og det er stort sett disse jeg har solgt garn til også, sier hun.

Saken fortsetter under bildene.

Har villsau-faddere

For å promotere arbeidet med villsau-garnet har Brit gjennom podcasten laget seg en egen nettside på Patron. Her har folk mulighet til å bli villsau-fadder, der pengene går til arbeidet med garnet.

- Man blir jo ikke styrtrik av å drive med villsau-garn, det koster også svært mye å sende til spinneriet. I stedet for å da ta opp et lån, kan man bruke pengene fra fadderne, sier Vie.

Hun har forskjellige fadder ¨pakker¨ hvor man kan velge hvor mye man ønsker å støtte arbeidet med i måneden.

- Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger på at folk synes det er kjempefint at vi setter fokus på bruk av villsau-garn, og at de synes det er gøy å støttes oss, smiler hun.

- Man blir veldig glad i de fadderne som støtter oss året rundt, så jeg pleier å sende ut både sommergave og julegave til dem. De er en god gjeng og de gjør det mulig for meg å drive dette rundt, ler Vie.

Saken fortsetter under bildet.

FOTO: Brit Vie.

En økende trend i Norge

Brit har stor tro på at villsauen kan bli mer populær blant nordmenn og i verden generelt.

- Vi liker stadig mer og mer lokale og kortreiste produkter, vi søker kanskje mer tilbake til tradisjoner og det lokale. Jeg håper at det lille jeg gjør, og mange andre kan få flere til å åpne øynene for villsau, sier Vie.

- Det begynner å bli et etterspurt produkt, og det tenker jeg er et tegn på at vi beveger oss i riktig retning, smiler hun.

- Jeg mener absolutt at det er liv laga å holde på med dette. Samtidig gir det gode ringvirkninger til gården vår, forteller Vie.

FOTO: Brit Vie.