Fylkesvei 714 over Dolmsundbrua stenges når vinden blir for sterk. Da er veien gjennom Dolmøya eneste omkjøring til og fra Frøya.

Nylig omtalte Frøya.no at denne veien kunne bli stengt grunnet dårlig vær og mye tungtrafikk.

Stenger veien har ikke redningskjøretøy og politi noe vei for å komme til og fra Frøya.

Må bli varslet

Ordfører Kristin Strømskag (H) på Frøya liker dårlig at hun må lese lokalavisa for å vite hvilken beredskap kommunen kan ha.

- Kommunen må sørge for at vi ivaretar vårt ansvar for beredskapen. Det må være noen form for varsling av legevakt og ambulanser hvis veien står i fare for å bli stengt. Vi skal ivareta innbyggernes sikkerhet og da må rutiner for varsling være på plass, sier Strømskag.

Må avklare ansvar for omkjøringsvei, mener ordfører Kristin Strømskag på Frøya. Foto: ARKIV

Frøya kommune har gått til Statsforvalteren som nå skal se på hvem som har ansvaret for beredskapen.

Det vil også si omkjøringsveien når Dolmsundbrua er stengt. Dolmøyveien ligger i Hitra kommune.

- Fylket vil overføre ansvaret for omkjøringsveien til Hitra kommune. Vi har snakket om hvem som skal ha ansvar og beredskap i samarbeidsutvalget med Hitra. Mulighetene til omkjøring må være bra når brua stenges, poengterer Strømskag.

Samme da tunellen åpnet

Da Frøyatunellen åpnet ble forbindelsen til Hitra med ferge lagt ned.

– Også da har vi sagt at noen må ta ansvar for beredskap. Uten ferger finnes det ikke noe alternativ når tunellen stenges. Vi må få en dialog, sånn at vi ikke står i samme situasjon med omkjøringsvei som da tunellen kom. Vi ser nå hvor sårbare vi er med dårlig omkjøringsvei, sier ordføreren.

- Vi jakter fortsatt på et tydelig svar fra Statsforvalteren på fordeling av ansvar både når tunellen og omkjøringsveien blir stengt.

- Må være fylkets ansvar

Hitras ordfører Ole Haugen (Ap) forklarer at Hitra kommune ikke avviste å ta ansvaret for Dolmøyveien, da dette var en sak i 2016. Men nå forteller han at Hitra kommune vet bedre hva som ønskes.

- Vi vil avvise at Hitra kommune skal ta ansvar for veien som brukes til omkjøring. Vi vil også utfordre Frøya kommune til å bli med på dette. Muligheten til omkjøring er viktigere for Frøya. Det sier seg selv. Vi håper fylket ser dette, og at veien må bevares som omkjøringsmulighet, sier han.

Haugen bygger håpet sitt på at det samme er gjort ved Åstfjorden. Der går fylkesvei 714 over Åstfjordbrua som stenges når vinden blir for sterk.

– Der har fylket gått med på å ta ansvar for veien som må brukes til omkjøring når brua er stengt, sier Haugen til lokalavisa Frøya.no.