– Vi tar dette på alvor, sier Ingrid Kristiansen, kommuneoverlege i Frøya kommune, om kravet om helsekonsekvensutredning som følge av vindkraftverket på Frøya.

– Vi vet at det er folk som plages. Jeg kjenner på det de kjenner på. Jeg skjønner at det er vanskelig, sier Kristiansen.

Hun får tårer i øynene når hun snakker. Hun er tydelig rørt når hun prater.

– Grunnen til at kommunen sier nei, er fordi folket fortjener bedre svare enn det vi mener at en helsekonsekvensutredning kan gi på dette tidspunktet, sier Kristiansen.

Hva gjør vindkraftverket med helsa vår?

228 personer har til nå skrevet under oppropet med krav om at Frøya kommune pålegger utbygger å utarbeide en helsekonsekvensutredning (HKU).

De krever at det gjøres nye målinger som viser hva vindkraftverket gjør med helsa til folk på Frøya.

Klager ønsker en utredning av helsekonsekvenser som følge av støy, skyggekast, lysforurensing, sorg og tap av nærområder for tur/friluftsliv og rekreasjonsområder, stress og søvnløshet knyttet til hendelser før utbygging.

I tillegg er det bekymringer om drikkevannet og hendelser knyttet til vindkraftverket (ødeleggelse av vindturbin/oljelekkasje).

For dårlig kunnskap

Frøya kommune har imidlertid svart nei.

«Frøya kommune vurderer at en helsekonsekvensutredning etter igangsettelse av vindkraftverket ikke vil kunne forsvares jamfør forholdsmessighet og kost/nytte, så lenge nasjonal/global kunnskap og retningslinjer for støy og akustikk, helse og forurensing knyttet til vindkraft er på dagens nivå»

– Man tar en blodprøve, fordi man vet at den vil gi et svar på hva slags behandling man skal få. Per i dag er forskningen og kunnskapsgrunnlaget for dårlig, til at en HKU vil gi oss nok svar til å kunne gi riktig behandling, forklarer Kristiansen.

Saken sendes til Statsforvalteren

Hun viser til vurderingene gjort i samarbeid med Geir Sverre Braut, seniorrådgiver ved Stavanger universitetssykehus.

– Slik vi har vurdert det, er ikke HKU et godt nok hjelpemiddel. Det vil ikke være tilstrekkelig for å få bukt med de plager som oppleves og som ønskes svar på, sier Kristiansen.

– Behovet for validert kunnskap på dette området er høyst nødvendig. Det bør være med i alle føre-var-vurderinger i diskusjonen rundt bygging av nye vindkraftverk.

– Vi sender saken videre til Statsforvalteren. Vi håper at de tar det på alvor og hjelper oss å løfte saken på et høyere plan nasjonalt, sier hun.

Kommuneoverlege Ingrid Kristiansen informerte formannskapet i forrige uke. Foto: Lena Jørgensen

– Virker som at kommunen ikke bryr seg

Kristiansen informerte politikerne i forrige uke. Der var det flere som stilte spørsmål ved kommunens manglende handlekraft på området.

– Kan ikke utredningen være med på å gi oss kunnskap? Det kan være et grunnlag å bygge videre på, foreslo Lene Dahlø Skarsvåg (Sp).

– Hvordan skal vi skaffe informasjon og kunnskap, om ikke vi skal utrede i de kommunene der vindkraftverkene står? Det er helt naturlig å gjøre det her, sa Dordi Hammer (R).

– Det er helt naturlige spørsmål. Jeg har stilt de selv også, svarte Kristiansen.

– Gjennom å avvise kravet, kan det virke som at kommunen ikke bryr seg. Det handler om å ta folk på alvor, vise at man hører, forstår og bryr seg, sa Dahlø Skarsvåg.

– Alle utbyggere må gjennomføre HKU på sine anlegg, sa hun.

– Jeg er enig, men da må det gjøres i en større kontekst. Det holder ikke kun om Frøya kommune gjør det, da må det løftes på et høyere nivå, svarte Kristiansen.

Politikerne vil løfte saken

Frøyaordfører Kristin Strømskag (H) sa at man måtte stille seg spørsmålet; Hva gjør det for den nasjonale vindkraftutbyggingen om Frøya kommune krever at utbygger gjør en utredning her på Frøya?

– Konsesjonsvurderinger vil ikke ta hensyn til enkeltmålinger gjort i en kommune. Dermed vil vi ikke komme noen vei, før dette løftes på nasjonalt nivå, sa Strømskag.

– Jeg synes at det er ganske spesielt at det ikke ble gjort en tilstrekkelig HKU før konsesjonen ble gitt på Frøya. Det må vi forhindre at gjentar seg, sa ordføreren.

Berit Flåmo (Ap) la vekt på at frøyapolitikerne nå må legge press på sine politiske på Stortinget.

– Dørene er litt åpne nå, med diskusjonene som er oppe om vindkraft. Nå gjelder det å henge seg på og løfte saken inn på Stortinget. Vi må få løftet saken her, sa Flåmo.

– Slik tenker jeg også. Frøya kommune må løfte saken nasjonalt. Staten må bidra med midler til forskning. Dette må tas på alvor, sa Arvid Hammernes (V).