– Som ventet har også vi i Frøya kommune økning i antall smittede, sier Ingrid Kristiansen, kommuneoverlege i Frøya kommune, til Frøya.no.

Hun gir en oppdatert status på koronasituasjonen i kommunen.

– Vi har 29 bekreftede i forrige uke. Hittil 3 bekreftede denne uka, samt at vi venter på bekreftelse på ca. 15 hurtigtester så langt, sier Kristiansen.

Forbereder seg på eventuell smittebølge

Det bekymrer ikke kommuneoverlegen.

– Vi er ikke så opptatt av antall smittede, men legger vekt på eventuelle innleggelser, alvorlig sykdom og belastning på viktige tjenester og forsvarlig drift av disse på grunn av smittede eller karantenesatte ansatte, sier Kristiansen.

– Per nå er dette under kontroll, men det er viktig at vi legger gode planer for å opprettholde drift i viktige tjenester hvis vi får mange smittede som må isoleres, sier hun.

– Vi forbereder oss så godt vi kan for å håndtere en eventuell stor smittebølge.

Hurtigtester i hals

Flere medier har meldt om tilfeller hvor personer opplever å teste negativt for Covid-19 i nesen, men positivt når testen tas i halsen.

Folkehelseinstituttet undersøker nå om dagens testmetode er tilstrekkelig. Foreløpig anbefaler ikke kommuneoverlegen å endre på testrutinene.

– Vi skal huske at de hurtigtestene som er på markedet er laget for at man skal ta testen i nese og ikke hals, sier Kristiansen.

– Folkehelseinstituttet undersøker nå om dagens testmetode er tilstrekkelig. Inntil FHI kommer med oppdatert kunnskap på dette, anbefaler vi at testene skal tas i henhold til bruksanvisningen, sier hun.

– Vi stoler på hurtigtestene

– Hurtigtestene vi har er like gode til å finne omikronsmitte som deltasmitte. Hos personer som tidligere har vært smittet med delta eller er vaksinert, kan man oppleve å ha vedvarende symptomer og teste negativt på en eller flere hurtigtester, men få positiv prøve når man tar PCR (ordinær prøve). Det kan forklares med at disse mest sannsynlig har mindre virusmengde i nese/hals fordi de har en kropp som har forsvart seg mot viruset tidligere, sier Kristiansen.

– Det gjenspeiler også hvor smittsom man er. Vi stoler på at en hurtigtest tatt på riktig måte som er negativ, forteller oss at personen på det tidspunktet sannsynligvis ikke er smittsom, avslutter kommuneoverlegen.