Selv om vindkraftverket er et stort prosjekt med mange impliserte parter og tekniske detaljer, mener Øyvind Johansen at ryddinga har kommet i gang alt for sent.

– Det er bra at det ryddes mer nå, men apparatet rundt ryddinga måtte vært klart med en gang havariet skjedde. Det skulle ikke drygd på månedsvis før de kom skikkelig i gang, sier han.

– Ryddingen virker planløs

Det er 2,5 måned siden en turbin ble totalskadd i Frøya vindkraftverk. Den 12. november 2021 knuste et rotorblad og store deler falt av i forbindelse med et lynnedslag.

Først nå har Vestas begynt oppryddingen innenfor sikkerhetssonen. Forklaringen på det er sikkerhetshensyn og mye sterk vind.

Dette er ikke godt nok, mener Johansen.

– Det virker som noe skurrer og er feil, som vi ikke får vite om. Ryddingen virker planløs, etter det jeg vil kalle en alvorlig ulykke, sier han.

Bekymret for drikkevannet

Han er også bekymret for at avfallet som ligger spredt utover i frøyanaturen vil påvirke drikkevannet på Frøya.

– Industrien på Frøya er avhengig av rent vann. Det leveres matvarer til hele verden her i fra, med strenge kriterier for kvalitet på vannet, tordner han.

– Hele samfunnet på Frøya rammes hvis vannkilden vår ødelegges av stoffer fra ødelagte turbiner, sier Johansen.

– Politikerne burde stille strenger krav til utbyggernes rydding av naturen. Finnes det egentlig noen plan for ryddinga, spør han retorisk. Johansen opplyser også å ha funnet deler som har falt av vindturbiner utenom havariet.

– Blåst langt

Ryddingen burde startet tidligere, mener også nabo til Frøya vindpark, Steinar Petter Rabben.

– De må få ryddet mest mulig, men forurensingen vil være permanent. Små biter har blåst kilometervis, sier Rabben.

Funnet del falt av annen vindturbin. Øyvind Johansen mener rydding etter havarert turbin virker dårlig planlagt. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

– Jeg forventer de plukker alt som er synlig, men hvordan forurensning med små biter funger i vannene er vanskelig å si, forteller han.

Små deler er sett langt unna den havarerte vindturbinen.

– Mange biter har blåst en vei først, men vinden har snudd flere ganger siden november, sier Rabben.

– Noe for all framtid

Vestas bygget vindturbinene, og har fortsatt ansvaret for dem før overlevering til Trønderenergi.

Trønderenergi har operatøransvaret, og derfor det overordnede ansvaret for vindparken. De har plikt til å påse at Vestas gjør arbeidet på en best mulig måte.

Vestas har opplyst at ryddingen startet rett etter havariet i november. De har imidlertid ikke fått klarert sikkerhetssonen for rydding før nå.

– Jeg har sett de antagelig plukket opp en del større biter og knust for få med på lastebil. Det var rett ved den ødelagte turbinen. Det er plenty snø. De får ikke ryddet det verste. De bittesmå bitene er verre, de har forsvunnet i bakken og med vannet. Det blir nå i naturen for all framtid, som jeg kan se det.

Aksjon på Facebook

Både Rabben og Johansen opplyser at de kjenner godt til «aksjonen» mot Vestas sin side på Facebook nylig. Der ble mengder kritiske kommentarer og bilder postet i det som likner en koordinert aksjon gjort av kritikere.

Vestas har uttalt til Frøya.no at de har empati og skjønner frustrasjonen, og at postene på Facebook er ladet av sterke følelser.

Maskiner og rundt 30 personer rydder nå etter vindturbinen som havarerte i november, opplyser Trønderenergi. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN