– Jeg er helt sjokkert. Hvordan er det mulig at søppelet fremdeles ligger der?, spør Lene Dahlø Skarsvåg (Sp).

– Dersom oppryddingen ikke skjer nå, er vi i Senterpartiet forberedt på å sende bekymringsmelding til Økokrim. Dette er miljøkriminalitet, mener Dahlø Skarsvåg.

Rasende og fortvilet

Hun raser etter at det ennå ikke er ryddet, to måneder etter at et vingeblad falt av fra en turbin i vindkraftområdet.

– Søppelet ligger strødd utover i vann og natur i vindkraftverket. Hvem vet hva av det som havner i drikkevannet vårt?, sier hun.

– Jeg er rasende og fortvilet. Vi kan ikke finne oss i det her, sier Dahlø Skarsvåg.

Har blitt stoppet av været

Et 30-talls aksjonister samlet seg i vindkraftverket for halvannen uke siden. De protesterte mot avfall i vindkraftverket.

Vestas svarte at de skal rydde opp:

– Dersom været tillater det, planlegger Vestas å fjerne alle berørte blader i Frøya vindpark i neste uke.

Det sa kommunikasjonsasnvarlig i Vestas, John Wawer, kommunikasjonsansvarlig i Vestas, til Frøya.no den 13. januar.

På grunn av været har de foreløpig ikke fått gjennomført arbeidet.

De har også forklart at grunnen til at det har tatt tid, er sikkerhet og behovet for spesialutstyr.

– Vi har mobilisert en kran på 500 tonn til stedet, som vil bli brukt til å fjerne alle relevante blader, eliminere risiko rundt turbinen og muliggjøre sikker opprydding av de ødelagte delene, sa Wawer.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

Må si ifra høyt og tydelig

Det synes Dahlø Skarsvåg er en for tynn forklaring.

– Det har gått to måneder uten at de har tatt tak i det. De kan ikke skylde på været for det. Dette er helt horribelt, mener hun.

– Jeg mener at vi i Frøya kommune må si ifra høyt og tydelig om at vi ikke finner oss i dette, sier Dahlø Skarsvåg.

– Noen industrier får snillere behandling enn andre

Hun fikk støtte fra partikollega Knut Arne Strømøy i torsdagens formannskapsmøte:

– Det går alt for sent. Her får de holde på i ukevis, månedsvis, uten at noe skjer. Hadde det vært sølt ut olje i et oppdrettsanlegg hadde det blitt nasjonale nyheter og full krise, sa Strømøy (Sp).

– Ja, men det er likevel tydelig at noen typer industrier får en snillere behandling enn andre, mente Strømøy.

– Nå er oljesølet rydda opp. Det må presiseres, sa ordfører Kristin Strømskag (H).

– Når det er sagt er vi alle enige i at det må ryddes opp i naturen vår. Vi tar saken på alvor. Det skal det ikke være noen som helst tvil om, sa Strømskag.

– De kan ikke fraskrive seg ansvaret

Det ble igjen snakk om ansvarsfordelingen i vindkraftverket. Turbinleverandøren Vestas eier og drifter turbinene i oppstartsfasen.

Derfor har de blitt stilt ansvarlige for oppryddingen. Det mener Dahlø Skarsvåg er feil.

– Det er ikke Vestas sitt ansvar. Jeg kjenner at jeg blir sint. Det er Trønderenergi som har konsesjon i området, sier Dahlø Skarsvåg.

– Om Trønderenergi delegerer oppryddingen til Vestas, blander jeg meg ikke inni. Men de kan ikke fraskrive seg ansvaret, sier hun.

– Nå må de ta tak!

– Forstår og deler frustrasjonen

Stig Tore Laugen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Trønderenergi, forstår frustrasjonen over at vindkraftområdet ikke er ryddet:

- Jeg forstår og deler Strømøy og Dahlø Skarsvågs frustrasjon over at området ikke er ryddet. I likhet med dem skulle vi i Trønderenergi svært gjerne sett at området var ryddet for lengst, men det har rett og slett ikke vært praktisk mulig å få til, før nå. Det beklager vi, men det er dessverre ikke stort mer vi har kunnet gjøre, føler vi - om enn hvor mye vi har ønsket det, sier Laugen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

- Hvorfor har det ikke vært trygt å starte oppryddingsarbeidet?

- Hensynet til folks helse og sikkerhet kommer alltid først. Så lenge det fortsatt har vært fare for at deler kan falle ned fra den skadede turbinen, har ikke Vestas, som drifter turbinen og har ansvaret for oppryddingen, kunnet sende folk inn, sier han.

– Vestas har også vært avhengig av å få inn 500-tonns kran, som kan sikre og ta ned delene som er skadet. Kraner i denne størrelsesorden, er det få av, og de er stort sett opptatt. Vi håpet lenge å få en slik kran til Frøya før jul, men først nå på nyåret har det vært mulig å få det til, sier Laugen.

– Alt skal ryddes

- Nå har både krana og mannskap fra Vestas vært på Frøya i flere dager. Værforholdene har samtidig gjort at det ikke har vært praktisk mulig å jobbe i høyden. Så fort det nå blir et værvindu som er langt nok, starter jobben med å sikre og ta ned de skadede delene, og ikke minst rydde opp rundt turbinen. Alt skal ryddes, så godt som det lar seg gjøre, sier Laugen.

– Utenfor sikkerhetssonen startet både Vestas og vi oppryddingen rett etter hendelsen. Siden er det ryddet med jevne mellomrom for å ta unna det nye som kommer. Været har spredd en del videre utover, og det har vi prøvd å ta fortløpende. Alt har vi nok dessverre ikke klart å ta tidlig nok, men vi fortsetter jobben. Målet er selvsagt at alt skal ryddes opp.

- Hvor lang tid vil oppryddingsarbeidet ta?

- Vestas jobber så fort de kan, og så fort været tillater. Vi håper at mye er gjort i løpet av noen dager, men det gjenstår å se, sier han.

- Hva tenker du om at Dahlø Skarsvåg sier Sp vurderer å sende bekymringsmelding til Økokrim?

- Det må være helt opp til dem selvsagt. Faktum er at så fort været tillater det settes oppryddingsarbeidet i gang. Vi har helt siden hendelsen skjedde hatt tett og veldig god dialog med alle aktuelle myndighetsorgan som NVE og Frøya kommune. De har blitt holdt løpende orientert. Jeg ønsker å berømme Frøya kommune og Frøya brannvesen for godt samarbeid og god støtte, sier Laugen.

– Ingen fare for forurensing av drikkevannet

– Det er ellers viktig å understreke at delene som ligger rundt om i terrenget, ikke er deler som brytes raskt ned i naturen, eller går raskt i oppløsing. Delene skal derfor ikke ha gjort noen direkte skade på naturen i området i tiden de har ligger der. Det er heller selvsagt ingen fare for forurensing av drikkevannet. Så kan vi være helt enige om at det er uheldig at delene fortsatt ligger der, sier Laugen.

- Dahlø Skarsvåg mener dere i Trønderenergi er ansvarlige for oppryddingen, ikke Vestas?

- Vi har foreløpig ikke tatt over turbinene. Det er Vestas som eier og drifter dem, og også er ansvarlige for oppryddingsarbeidet. Det er en oppfatning Vestas deler fullt ut. Når det er sagt så samarbeider vi tett med Vestas, og har vært en aktiv pådriver for å få ryddet området så fort som mulig. Av og til tar ting litt lenger tid enn man både ønsker og håper, men nå håper vi at oppryddingen endelig kan starte for fullt, avslutter Laugen.