– Hvorfor ikke benytte oss mer av denne maten som vi kan høste helt gratis?Hvorfor ikke spise ugresset i hagen, i stedet for å kjempe en kamp mot dem du alltid taper?

– If you can’t beat it, eat it!

Det er mottoet når Åshild Løvås Borgersen, soppsakkyndig og lektor ved Guri Kunna videregående skole, skal holder kurs i «sanking og bruk av nyttevekster».

Kjempesuksess

Hun er tilbake på Kystmuseet i Sør-Trøndelag i helgen.

– Vi arrangerte soppkurs med Åshild i 2021. Det ble en kjempesuksess, og nå har vi leid inn den engasjerte og dyktige kursholderen igjen, sier Sølvi T. J. Næss, avdeling for vertskap og drift ved Kystmuseet i Sør–Trøndelag.

– Denne gangen holdes det kurs i sanking og bruk av nyttevekster, forteller hun.

Mat rett utenfor døra

Og hva er en nyttevekst? Nyttevekster, også kalt kulturplanter, er ville vekster som kan brukes som føde eller råstoff.

Nyttevekster har blitt brukt av nordmenn til mat, medisin og tekstiler i tusenvis av år.

– Visste du for eksempel av den forhatte skvallerkålen er en svakt beroligende urt som har urindrivende og betennelseshemmende virkning, og kan brukes til både pesto og suppe?, spør Næss.

– Nydelige planter proppfulle av vitaminer og mineraler vokser rett utenfor døra vår fra tidlig vår til sen høst, sier hun.

Skal ut og sanke

Dette skal Åshild lære bort på kurset.

– Helgens kurs går over to dager, 7. og 8.mai, og her kan deltakerne lære hva artene heter, hvordan de kan brukes i mat og hvordan de har blitt brukt opp gjennom tidene, forteller Næss.

Det blir teoretisk del på lørdag, mens søndag skal hele gjengen ut og sanke.

– Det fantastiske kulturlandskapet rundt Dolm kirke og prestegård er et perfekt område for dette kurset. Norsk landsbruksrådgiving har vært på befaring i området, og langt over 100 forskjellige vekster er registrert, forteller hun.

– Det haster å melde seg på. Fristen er satt til torsdag 5. mai, sier Næss.