– Når sommersola begynner å varme, trekker jeg til Frøya som en trekkfugl. Og tilbringer gjerne hele juli måned ute ved havet.

Det sier TV-profilen, mest kjent som «Tore på sporet». Tore Strømøy er frøyværing, og elsker å feriere på hjemplassen.

- Jeg elsker havet, det åpne landskapet og menneskene her ute, sier han.

- Ingenting slår båtturer i sola på Frøya!

Foto: Lena Jørgensen

Paradis for unger

Tore er født og oppvokst på Frøya. Derfor er det ekstra godt å komme hjem til frisk sjøluft, magiske solnedganger og måkeskrik.

– I min barndom var det ingenting som het å «reise på ferie». Det hadde vi ikke råd til.

Hver sommer ble tilbrakt hjemme på Frøya.

– Den lille grenda Strømøya hadde alt en guttunge kunne ønske seg. Vi hadde sjøen, marka, bondegård og mange venner som også tilbrakte sommeren hjemme, forteller han.

Tore minnes fantastiske somre med fiske, bading, dyreliv og jobbing på gården.

– Rett og slett et paradis for unger. Vi lærte å elske denne øya, sier han.

Unike øyrekka

Hjertet slår fortsatt sterkest for hjemplassen.

– Frøya består av over 5.200 øyer, holmer og skjær, så har du båt er det ikke noe problem å slappe av på din egen øy, sier Strømøy.

Foto: Lena Jørgensen

Det går også an å reise med ferge og hurtigbåt, ut i det som kalles øyrekka.

Til de som besøker Frøya for første gang vil han anbefale besøk til Titran, Sula og Mausund; tre gamle fiskevær hvor det fortsatt bor folk.

– De små samfunnene ute i øyrekka er unike. Mausund, Sula, Bogøya og Sørburøya er jo levende hele året. Gjæsingen, Halten og Sauøya er ferieparadiser om sommeren, forteller han.

– Romantisk så det holder

For rundt fem år siden fant Tore kjærligheten, og samboer Linn Nyborg har blitt fast turfølge om sommeren. Det har ført til mer romantikk og opplevelser.

– Å nyte solnedgang på Titran eller ved fyret på Sula, er jo romantisk så det holder. Kanskje overnatte i fyrmesterboligen eller i en rorbu. Eller telt på en øde øy?, foreslår Tore.

– Frøya passer for alle. Fra de som bare vil hvile og kose seg, til de som ønsker en aktiv ferie med turer, sport og idrett. Frøya har mange flotte idrettsanlegg, sier han.

– Kom deg ut på sjøen og fisk. Å se havørn er også et must!

Aldri hatt ren ferie

At Tore er mannen som skal gi ferietips er litt ironisk, innrømmer han.

– Ren ferie har jeg vel knapt hatt. Jeg pusler og jobber med noe hele tiden. Skriver på en bok, eller noe annet, sier Strømøy.

Foto: Lena Jørgensen

– De siste årene har somrene gått med til å reise Frøya rundt og prate med folk, og lage reportasjer for lokalavisa Frøya.no. Det har passet meg utmerket, siden jeg elsker å møte folk, sier han.

– Det blir ellers noen trimturer i naturen, besøk hos slekt og venner, gode måltider på de mange spisestedene, båttur til en pub i øyrekka, soling og bading, eller avslapping hjemme på Strømøya – og nyte sene sommerkvelder i ett med naturen.

– Hva skal du i sommer?

– Som alltid, du finner meg på Frøya hver sommer, svarer han.

NB! Tore har laget en portal kalt Frøyaportalen, hvor han forteller om det meste å se og oppleve på Frøya. Det kan være en fin plass å starte frøyaturen.

Artikkelen er skrevet for magasinet Opplev Midt-Norge. Nå deler vi den med Frøya.nos lesere. I magasinet får du mange flere tips om hva du kan gjøre i sommer: