Nils Arne Eggen vil stå igjen som tidenes mest suksessrike trener i Norge på klubbsiden. Han ledet Rosenborg til 14 seriemesterskap og åtte deltakelser i Champions League.

– Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at klubbens aller største legende er død. Nils Arne sovnet natt til onsdag stille inn med sin nærmeste familie ved sin side, skriver RBK.

Skrevet om RBK siden 1985

Tore Strømøy startet å skrive om RBK og Nils Arne Eggen for Adresseavisen i 1985. Senere ble det mange samtaler med Eggen for NRK radio og TV.

- Siste gang jeg møtte Nils Arne satt han i rullestol på Lerkendal. Vi fikk en prat om løst og fast og selvsagt om kampen. Han elsket å prate med folk, og hadde som alltid sterke meninger om Rosenborg. Han forklarte meg i detalj hva som burde vært gjort i kampen vi begge hadde sett. Han avsluttet samtalen med å kikke opp på meg over brillene, og si: Fotbaill e itj så vanskelig det sjø, Tore... Fer deinn som kan det!, uttrykker Strømøy.

Journalist Tore Strømøy startet å skrive om Nils Arne Eggen i 1985. Foto: ARKIV

- Jeg kunne sagt mye om Mester Eggen, men nøyer meg med å takke for alle samtalene, intervjuene, og år med utrolige opplevelser med kamper. Både fotballen og Trøndelag mistet litt av fargen i dag, meddeler Stømøy.

- Skapte mye patriotisme

Salmar-gründer Gustav Witzøe har møtt Eggen mange ganger, blant annet igjennom Salmarakademiet.

- Dette er en veldig trist dag, en av norgeshistoriens største fotballpersonligheter har forlatt oss. Jeg har hatt gleden av å møte, snakke, lære og la meg inspirere av Nils Arne ved mange anledninger, senest rett før jul, sier han.

Eggen skapte mye glede, mener Gustav Witzøe. Foto: ARKIV

- For oss alle, og ikke minst for alle som er glad i idrett og fotball, er dette en tung dag. Nils Arne skapte mye glede, entusiasme og troen på å gjøre det «umulige» mulig. Han var til stor inspirasjon for mange, ikke minst for de som kom fra en underdog posisjon. Han fikk andre til å gjøre sitt beste gjennom å spille på lag og nå de mål man har satt seg - inspirert andre til å prestere og gjøre det uventende. Nils Arne har stått på og gjort mye for mange. Han har virkelig fått brukt sine evner til å gjøre en forskjell. Vi andre må etter beste evne forsøke å bringe denne arven videre, sier Gustav Witzøe. Salmarakademiet har som formål å utvikle unge RBK-spillere til å bli toppfotballspillere.

Var et forbilde

Ragnhild Ervik har vært aktiv på frivillig basis for Frøya IL og fremhever Eggen som et forbilde for mange her på øya.

- Jeg kjenner folk som er på gråten i dag over at han har forre. Jeg har på mange vis lagt merke til Eggen som et stort forbilde for mange som har holdt på med idrett. Jeg tenker på Rosenborg hver gang jeg ser han Nils Arne. Han var en legende og et forbilde på flere vis, sier Ervik. Hun har også vært på mange RBK-kamper gjennom årene med Eggen.

Viste film på Frøya

Leif Inge Nordhammer er tidligere styremedlem i RBK gjennom ti år, men også tidligere fotballtrener og kinogjenger.

- Jeg ringte Nils Arne for å lære da jeg var trener for Frøya fotballklubb. Han sa ja med en gang så jeg bare kunne komme på Fannrem da Eggen trente Orkla. Jeg sto på sidelinja og fulgte med. Jeg fikk lære av Eggens raushet, sier Nordhammer.

- Da jeg senere satt i styret til RBK, møtte jeg ham på kamper. Vi snakket sammen flere ganger på tomånds hånd. Han var veldig glad i Frøya, for han hadde jo jobbet i det som eng ang var Kommunale Kinematografers Landsforbund. Eggen for rundt på Frøya og viste kinofilmer flere steder. Han hadde sansen for kystkultur, og for oss som bor på kysten, og han var bestandig nysgjerrig, sier Nordhammer. Han har vært konsernsjef i 18 år for Salmar.

Eggen jobbet med å vise kinofilm på Frøya, forteller Leif Inge Nordhammer, tidligere styremedlem i RBK. Foto: ARKIV

- Mye av kulturen vi har for å prestere har vi utviklet basert på overføringsverdien mye fra Nils Arne har hatt. Om å sett seg konkrete mål, terping og ønsket om å bli bedre, beretter Nordhammer.

Ikke kulturminister

Jan Otto Fredagsvik er tidligere ordfører på Frøya og var i nær kontakt med Eggen flere ganger. Han ler vennlig og minnes da Eggen sa nei takk til å bli kulturminister i regjeringen Jagland i 1996.

- Eggen skal ha blitt tilbudt ministerposten da Jagland skulle bli statsminister. Eggen takket nei, og han har i ettertid sagt at det nok var det klokeste han har gjort både for seg selv og for Jagland. For det er ikke sikkert Nils Arne ville håndtert å stå i spørretimen i Stortinget og blitt utfordret som minister. Kanskje stortingspresidenten ville måttet bruke klubba litt vel mye. Nils Arne var en herlig fyr, sier Fredagsvik med en vennlig latter.

Minnes at Nils Arne takket nei til å bli kulturminister. Jan Otto Fredagsvik er tidligere ordfører på Frøya. Foto: ARKIV

- Siste gang vi møttes var da vi planla å bygge Frøya storhall. Nils Arne var med på møte med mange. Hans begeistring førte til at vi endte med en stor hall og ikke en liten hall, sier Fredagsvik.

Slo Milan

Therese Solli Sandvik er leder i Frøya storhall nå og glemmer aldri hvor hun var da Nils Arne Eggens RBK sensasjonelt slo Milan på San Siro, hjemmebanen til laget Milan i Italia.

- Jeg var hjemme her på Frøya. Seieren var en bragd i Norge og hele Europa. At Eggen kom fra Orkdalen gjorde at vi følte han var genuint interessert i hva vi hold på med her på Frøya. Jeg har snakket med ham på telefonen flere ganger. Vi jobbet for å få han utover til Frøya etter at jeg startet i storhallen. Han var positiv til å komme, og vi prøvde å få datoer til å passe. Men covid-pandemien og helsa hans gjorde at han ikke fikk til å komme hit mer, sier Sandvik.

Husker da RBK slo Milan. Therese Solli Sandvik er blant mange frøyværinger med gode minner etter Nils Arne Eggen. Foto: ARKIV